Pereiti į pagrindinį turinį

Nelegalai bijo skųstis

2009-08-08 09:36
Reidas: darbo inspektoriai pajūryje tikrina, ar kavinėse padavėjais įdarbinti jaunuoliai nėra išnaudojami.
Reidas: darbo inspektoriai pajūryje tikrina, ar kavinėse padavėjais įdarbinti jaunuoliai nėra išnaudojami. / Redakcijos archyvo nuotr.

Baimindamiesi prarasti uždarbį vis daugiau žmonių dirba nelegaliai, tačiau darbo inspektoriams nesiskundžia, kad neturi socialinių garantijų.

Per pirmąjį šių metų pusmetį Klaipėdos apskrityje išaiškintos devynios bendrovės, kuriose 23 darbuotojai dirbo neturėdami darbo sutarčių. Pažeidimai dažniausiai buvo fiksuoti statybų kompanijose, transporto paslaugas teikiančiose bendrovėse, nekilnojamojo turto konsultacijų įmonėse. Beveik visi pažeidimai nustatyti tiriant gautus skundus.

Darbdaviams dėl nelegalių darbuotojų buvo surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai ir skirtos baudos. Jų dydis – nuo 3 iki 10 tūkst. litų už kiekvieną žmogų, dirbantį be darbo sutarties.

„Tačiau akivaizdu, kad nelegalaus darbo atvejų tikrai mažėja. Bet tikrai ne todėl, jog tokia praktika nyksta, o tik dėl to, kad žmonės nebesiskundžia, tad negalime išsiaiškinti daugiau tokių pažeidimų. Suprantama, žmonės bijo netekti uždarbio, tad tyliai dirba ir nelegaliai“, – teigė Valstybinės darbo inspekcijos Teisės skyriaus vedėjo pavaduotojas Gediminas Noreika.

Jo žodžiais, dėl nelegalaus darbo skundžiamasi tik tuomet, kai darbuotoja yra išmetamas. Tačiau tada įrodyti, kad jis dirbo nelegaliai, ir nubausti darbdavį beveik neįmanoma.

Šiuo metu darbo inspektoriai vykdo intensyvius patikrinimus šalies kurortuose, nes įprastai vasarą Palangos, Neringos kavinėse, restoranuose, kitose sezonines paslaugas teikiančiose įmonėse nemažai žmonių yra įdarbinama nelegaliai.

„Pajūriui vasarą visada skiriame daug dėmesio. Remiantis praktika žinome, kad vietos darbdaviai mėgsta su darbuotojais, ypač jaunais, nepasirašyti darbo sutarčių ir išvengti mokesčių mokėjimo. Be to, labai dažnai būna taip, kad pagal pasirašytą darbo sutartį darbuotojas turi dirbti tik pusę dienos, bet darbuojasi po aštuonias ar net dvylika valandų. Skaičiai, kiek ir kokių nustatėme pažeidimų, paaiškės tik rudenį“, – tvirtino G.Noreika.

Darbo inspektoriai ypatingą dėmesį skiria ir kontroliuodami, kaip įdarbinami nepilnamečiai, nes įstatymais reikalaujama, kad jiems nebūtų liepiama dirbti sudėtingų darbų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų