Pereiti į pagrindinį turinį

Nida priviliojo svečių net iš kito Lietuvos pakraščio

2015-02-22 09:40

Savaitgalį į Nidą traukė žmonės iš visos Lietuvos. Čia ketvirtą kartą vyko „Stintapūkio“ šventė. Nuo penktadienio kavinėse kvepėjo žuvų patiekalais, o šeštadienį žmonės linksminosi ir smagiai pramogavo.

Pagrindinė šventės diena buvo šeštadienis. Pagrindinis šventės patiekalas buvo įvairiausiais būdais pagamintos stintos.

Oficialiai šventė startavo vidurdienį. Šį kartą Nida sulaukė labai didelio svečių būrio. Nešaltas oras bei galimybė įvažiuoti į Neringą be mokesčio priviliojo neįtikėtiną svečių skaičių.

Griaudėjo liaudiška muzika, atliekama kapelų „Mingė“, „Martvežiai“, „Joldija“. Žiemos sporto linksmybių parke vyko varžybos, jose labiausiai buvo laukiamos šeimos. Nuobodžiauti neleido meistrai, kurie kiekvieną norintįjį pamokė megzti kuršiškus tinklus, pinti iš vytelių, senuoju būdu pasigaminti muilą, susipažinti su gintaro apdirbimo tradicijomis, nuspalvinti vėtrungę.

Žvejo etnografinėje sodyboje šventės dalyviai buvo vaišinami tikra kuršiška žuviene, ten pat apžiūrėjo parodą apie žūklę.

Gausiausiai šventės svečiai būriavosi ten, kur galėjo nusipirkti keptų stintų. Porcija daugiausiai kainavo 3 eurus, tačiau tie, kas mokėjo pasiderėti, galėjo paskanauti stintų už kur kas mažesnę kainą. Šventėje taip pat buvo galima paragauti blynų, austrių, net kelių rūšių žuvienės, įsigyti įvairių kepinių, gaminių iš žvėrienos bei įvairių amatininkų atsivežtų dirbinių.

Šiemet ledas ant Kuršių marių neišsilaikė, tad Neringos žvejai šimtus metų menantį žvejybos būdą – bumbinimą demonstravo ant kranto. Tai yra senasis šio krašto gyventojų būdas vilioti į tinklus stintas ir pūkius (pūgžlius). Sueižėjęs ledas neleido į uostelį įplaukti laiveliui priplaukti prie molo tad žiūrovai nepamatė žadėto reginio – į marias leidžiamų tinklų, tačiau jiems nepritrūko kitų pramogų.
Nidoje surengtos žvejybos varžybos nenuvylė, stintos gerai kibo, per kelias valandas varžybų dalyviai prigaudė po kelis kilogramus žuvelių.

Popietę šurmulį kėlė Užgavėnių persirengėliai, veikė kaukių krautuvė, sudegė žiemos simbolis Morė. Nidiškiai ir svečiai ragavo Mažosios Lietuvos šiupinio. Kaip ir priklauso per Užgavėnes, žmonės šėliojo ir šoko.

Nidos kultūros ir turizmo informacijos centre „Agila“ buvo pristatyti Lietuvos liaudies kultūros centro atkurti kuršių, žiemgalių genties I-IV amžiaus kostiumai, pasirodė geriausios Lietuvos kapelos. Jaunimas iki ryto trypė naktišokiuose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų