Pereiti į pagrindinį turinį

Pilietiškumas – prieš naikinančią ligą

2009-02-11 09:00
Pilietiškumas – prieš naikinančią ligą
Pilietiškumas – prieš naikinančią ligą / Nerijaus Jankausko nuotr. Požiūris: S.Jurčys mano, kad vėžys labiausiai bijo viešumo, todėl kalbėjimas apie ligą, dalinimasis žmogiška šiluma ir žiniomis yra ypač svarbūs.

Troškimas padėti sergantiesiems vėžiu virto kilnia idėja Klaipėdoje pastatyti Šv. Pranciškaus onkologijos centrą. Už nuoširdų rūpestį jį kuriant vienu pilietiškiausių klaipėdiečių pripažintas kunigas Sigitas Jurčys.

Nori būti pasiekiami

Šv.Pranciškaus onkologijos centro užuomazgomis galima vadinti broliui Benediktui kilusią idėją Klaipėdai padovanoti žinomų išeivijos dailininkų paveikslų kolekciją. Jos pargabenimą į Lietuvą ir išsaugojimą Kretingos Apreiškimo vienuolyno vadovui buvo patikėję Šiaurės Amerikoje gyvenantys tautiečiai. "Pirmiausia pagalvojau apie uostamiestį – juk pats esu klaipėdietis. Be to, Vilniuje ir taip visko pilna", – šypsojosi S.Jurčys.

Beveik tuo pat metu gimė mintis organizuoti meno terapiją sergantiesiems vėžiu. Vienuoliai Kretingoje garsėja pagalba šiems ligoniams. "Devynerius metus buvau Lietuvos pranciškonų vyresnysis ir labai džiaugiausi matydamas gražias brolių iniciatyvas. Iš vienuolių sužinoję apie į bėdą patekusius žmones tikintieji visuomet labai nuoširdžiai aukodavo. Pamažu ši veikla plėtėsi, pats pradėjau uoliai rūpintis ligoniais", – pasakojo apie Šv. Pranciškaus onkologijos centro ištakas brolis Benediktas.

Per metus vienuoliai Kretingoje priima apie 500 sergančiųjų vėžiu. Dažniausiai atvyksta ligoniai iš Klaipėdos apskrities. "Ne visiems patogu mus pasiekti, todėl aktyvią veiklą norėtume perkelti į uostamiestį", – aiškino vienuolyno vadovas.

Kaupia lėšas statyboms

Norėdami įsitikinti, ar mintis apie centro steigimą išties yra Dievo valia, ar tokia vieta tikrai reikalinga žmonėms, vienuoliai su tikinčiaisiais pirmiausiai vyko melstis prie Klaipėdos onkologinės ligoninės.

Tvirtai apsisprendus imtis projekto, darbų karuselė netruko įsisukti. Tarp ligoninės ir medelyno buvo suformuotas apie 2,4 hektaro sklypas. Patvirtintame detaliajame plane numatytas pagalbos centras ligoniams, kuklus vienuolynas su koplyčia, galerija, sodai. Žemė jau pašventinta, atvežti ir kertiniai akmenys.

Vienuoliai tikisi, kad Vyriausybė sutiks finansuoti reikalingo kelio ruožo tiesimą ir jau greitai bus galima pradėti statybas. Turima pinigų, kad pradėtų kilti brolių namai, iš pernai Klaipėdoje organizuoto "Vilties bėgimo" sukaupta šiek tiek lėšų onkologijos centrui. Gegužę paramos akcija vėl kvies sergančiųjų skausmui neabejingus žmones paaukoti lėšų.

Drauge su uostamiesčio medikais vienuoliai taip pat planuoja kreiptis dėl finansavimo į ES institucijas.

Mokys gyventi su liga

"Kitąmet pasaulyje daugiausiai žmonių mirs dėl vėžio. Žinant statistiką nieko nedaryti yra nusikaltimas. Aš nenoriu būti įrašytas tarp nusikaltėlių", – nelinksmai šyptelėjo S.Jurčys.

Vienuolio įsitikinimu, centro statyba svarbi ne tik ligoniams, jų artimiesiems. "Įgyvendinus prasmingą sumanymą Klaipėda turėtų tai, ko neturi kiti miestai. Jų akivaizdoje uostamiestis iškiltų kaip puikus solidarumo ir pilietiškumo pavyzdys", – neabejojo kunigas.

Šv. Pranciškaus onkologijos centre, kuriame nuolat gyvens keli sielogydai atsidavę vienuoliai, bus teikiama meno, šokio, vandens, skaitymo terapija. Planuojama bendrauti ne tik su sergančiaisiais vėžiu, bet ir kitomis ligomis, vykdyti įvairialypę socialinę veiklą. Norima įkurti dienos centrą vaikams, įrengti kelis kambarius svečiams – kad iš kaimiškų vietovių į gydymo procedūras atvykusieji galėtų rasti jaukų prieglobstį nakčiai.

"Vakaruose, Japonijoje tie dalykai jau seniai išspręsti. Pas mus gydytojui pranešus diagnozę daugelis sergančiųjų automatiškai priklijuoja verdiktą – laukia mirtis. Norime sukurti tokią erdvę, kad žmogus galėtų gyventi su vėžio liga", – aiškino vienuolyno Kretingoje vadovas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų