Pereiti į pagrindinį turinį

Po Kuršių mariomis ir Neringa kasamas tunelis Lietuvą sujungs su Švedija

2013-05-26 15:36
Po Kuršių mariomis ir Neringa kasamas tunelis Lietuvą sujungs su Švedija
Po Kuršių mariomis ir Neringa kasamas tunelis Lietuvą sujungs su Švedija / Vytauto Petriko nuotr.

Elektros jungties su Švedija statytojai jau šią vasarą pradės kasti tunelį po Kuršių mariomis ir Neringa, kuriuo drieksis elektros kabelis, jungsiantis Lietuvą su Švedija.

Tarėsi su 500 gyventojų

Dviejų milijardų vertės „NordBalt“ projekto statytojai per dvejus metus žada po vandeniu pakloti 12,3 cm storio kabelį, kuris sujungs Klaipėdą su Nybro uostu Švedijoje.

Jau šiemet elektros sistemos perdavimo operatorius įmonė „Litgrid“ Kuršių nerijoje nuties laikiną kelią, kad statybininkų technika galėtų dirbti.

Tačiau raminama, kad po statybos darbų unikalus gamtos kampelis nebus suniokotas.

„Nuo Kuršių marių rytinės pakrantės iki pat jūros pradėsime gręžti angą, kuria kitąmet tiesime kabelį„, – aiškino įmonės “Litgrid" vadovas Virgilijus Poderys.

Nors elektros jungtis su Švedija Lietuvai strategiškai svarbi dėl energetinės nepriklausomybės nuo Rusijos, tačiau leidimai ir suderinimai tokiems darbams užtruko daugiau nei septynerius metus.

Tiesiant 330 kV aukštos įtampos elektros perdavimo liniją Klaipėda–Telšiai, kuri įeina į „NordBalt“ jungtį, įmonei teko tartis ir derėtis su daugiau nei puse tūkstančio gyventojų, kurių privačias žemes palietė šios jungties statyba.

Žmonėms sumokėjo 5 mln. litų

„Gyventojus neramino, ar tai saugu, kiek tai yra nesveika ir kokią įtaką daro elektromagnetinės bangos. Jungtis atitinka visus sanitarinius reikalavimus. Elektros linijos žemyninėje dalyje nebus tiesiamos virš namų“, – tikino V.Poderys.

Jo teigimu, tiesiant elektros liniją nuo Klaipėdos iki Telšių, už teisę gauti servitutus gyventojams reikėjo išmokėjo apie 5 mln. litų kompensacijų.

„Nuo Kiškėnų, kur yra elektros pastotė ir transformatorinė, iki marių pakrantės linijos tiesimą reikėjo derinti su kur kas mažesniu skaičiumi gyventojų, tačiau čia kompensacijos siekė kelias dešimtis tūkstančių litų“, – aiškino V.Poderys.

Rajonui – dviejų trasų invazija

Klaipėdos rajono meras Vaclovas Dačkauskas tikino, kad rajone elektros kabelio statytojai turėjo susitarti su pusantro šimto gyventojų.

„Iki šiol vyksta teismai. Vieni gyventojai sutiko su siūlomomis kompensacijomis, kiti nutarė bylinėtis. Tačiau tai ne vienintelė invazija į rajoną, privačių žemių savininkai derėjosi ir su dujotiekio tiesėjais“, – pasakojo Klaipėdos rajono meras.

Birželio pradžioje bus sutarta, kaip gyventojai norės gauti kompensacijas už tai, kad jų žemes kirs dujotiekis: iš karto visą sumą ar ją išmokant per 20 metų.

„Žmonės baiminasi dėl įvairių dalykų. Tačiau jie galės auginti daržoves, javus. Gyvulys vaikščiodamas nenugbnys kabelio“, – sakė rajono meras V.Dačkauskas.

Meras tikino, kad elektros jungtis nesugriaus gyventojų planų.

„1,6 km atstumu bus galima mažaaukščių namų statyba, galės kurtis 45 namų gyvenvietė“, – sakė meras.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų