Pereiti į pagrindinį turinį

UNESCO ekspertams užkliuvo antenos

2009-07-29 08:01
Lems: pasaulio paveldo ekspertų delegacija dvi dienas lankėsi Neringoje.
Lems: pasaulio paveldo ekspertų delegacija dvi dienas lankėsi Neringoje. / Neringos savivaldybės nuotr.

Neringos statybų ateitį lemsiantiems UNESCO ekspertams neužkliuvo sugriuvęs Saulės laikrodis ant Parnidžio kopos, tačiau mobiliojo ryšio antenų gausa užsienio svečius suerzino.

Svečiams – kelionė laivu

Nidoje praleidę dvi dienas šiandien UNESCO ekspertai Susan Denyer ir Pierre Galland susitiks su nevyriausybinių organizacijų atstovais. Neringoje ekspertams buvo pasiūlyta savo akimis įvertinti daugiausiai diskusijų sukėlusius objektus, svečiams buvo surengta kelionė laivu Kuršių mariomis.

„Lankėmės aerodrome, šiaurinėje Nidos dalyje, kur įsikūrusi komunalinė zona, buvusiame žvejų uoste, Nidos senamiestyje, apžiūrėjome Parnidžio kopą. Po to apsilankėme Nidos pajūryje, kur planuojama SPA centro statyba. Kol kas jie tik stebi, klauso ir klausia. Net preliminarios nuomonės kol kas nereiškia“, – tikino Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorė Jolanta Bernotaitė.

Taip pat ekspertų komisija pasižvalgė po Nidos gelbėjimo stotį. Juodkrantėje buvo apžiūrėta būsimo kempingo vieta Žaliojo kelio teritorijoje.

„Pagal bendrąjį planą numatytas kempingas ir sanatorija. Kol kas jie klausia apie vietovę, jos specifiką, koks santykis tarp šių teritorijų planavimo dokumentų. Iš klausimų pastebime, kad ekspertai siekia išsiaiškinti visas detales“, – pastebėjo J.Bernotaitė.

Painiavos dėl įstatymų neįžvelgė

Ekspertus lydintys specialistai pastebėjo, jog užsienio svečius nustebino teritorijų planavimą reglamentuojančių dokumentų gausa. Tačiau pasitarime su Neringos savivaldybės atstovais, kultūros paveldo specialistais ir Aplinkos ministerijos bei Nacionalinės UNESCO komisijos nariais svečiai tikino, kad Lietuva ne vienintelė pasaulio šalis, kurioje unikalios teritorijos planavimas įstringa dėl prieštaraujančių teisės aktų.

„Tai pažymėtina kalbant apie federacijas, kur įstatyminė bazė yra kur kas sudėtingesnė“, – įspūdžiais iš susitikimo su ekspertais dalijosi Valstybės saugomų teritorijų tarnybos vadovė Rūta Baškytė.

Erzina antenų miškas

Nors užsienio svečiai kol kas vengia viešai reikšti nuomonę ir dalytis įspūdžiais, iš pirmųjų pasisakymų galima spėti, kad ekspertams mielesnė tylios Neringos vizija, nei triukšmingo kurorto ateitis.

Pasak R.Baškytės, ekspertams akių nebadė sugriuvęs Saulės laikrodis ant Parnidžio kopos.

„Jų nuomone, tai nėra svarbiausia problema – svarbiausia išsaugoti gamtos ir kultūros paveldą. Vienas ekspertų prasitarė, kad jam į akis krito didžiulė gausa mobiliojo ryšio antenų Neringoje. Jis sako, jog atvykus į tokią unikalią vietą mobilusis telefonas turėtų būti išjungamas, kad nieko netrikdytų. Svečias prasitarė, jog būtų linkęs ilsėtis tyloje“, – pasakojo R.Baškytė.

Lankydamiesi aerodrome svečiai pasiūlė tuščią teritoriją išnaudoti automobilių stovėjimo aikštelės įrengimui.

„Atvykus ilsėtis, ekspertų manymu, žmogus galėtų palikti automobilį ir toliau žvalgytis pėsčiomis. Pažymima, kad automobilių transportas čia galėtų būti mažiau intensyvus“, – sakė R.Baškytė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų