Pereiti į pagrindinį turinį

Uostamiesčio savivaldybės parama verslui – popierinė

2012-09-27 18:13
Uostamiesčio savivaldybės parama verslui – popierinė
Uostamiesčio savivaldybės parama verslui – popierinė / Shutterstock nuotr.

Klaipėdos savivaldybė pasiryžo finansiškai remti smulkųjį ir vidutinį verslą. Tačiau planuojama 100 tūkst. litų suma verslo atstovams pasirodė juokingai maža.

Lozungai virs realybe?

Pasak Klaipėdos smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos pirmininko Aro Mileškos, tai pirmas savivaldybės žingsnis mažojo verslo rėmimui.

„Ilgus metus kovojome, kad atsirastų parama verslui. Nors valstybė tai laiko prioritetu, bet žemesniu lygmeniu iki šiol nieko nevyko“, – teigė A.Mileška.

Pagal statistiką Klaipėdoje 99 procentai įmonių – smulkios ir vidutinės. Uostamiestyje jų yra apie 5 tūkst. Tačiau nežinia, kiek jų veikia. Dar 3 tūkst. klaipėdiečių dirba su verslo liudijimais ar užsiima individualia veikla.

„Strateginiame miesto plane buvo prirašyta įvairiausių lozungų, tačiau realiai tai buvo tuščios frazės. Jei prieš tai visi pasiūlymai buvo tik iš verslo pusės ir nesulaukdavo politikų dėmesio, tai šį kartą – pirmas atvejis, kai kažką siūlo valdžia“, – džiaugėsi verslininkų atstovas.

Parama per maža

Verslumui iki šiol iš miesto iždo pinigų nebuvo skirta. Naujasis verslo paramos projektas taps realus tik tuo atveju, jei politikai kitų metų biudžete ras tam lėšų. Numatyta suma – iki 100 tūkst. litų.

„Paramos suma akivaizdžiai nepakankama. Tokiam miestui tai ne tie skaičiai. Be 2 mln. litų nėra ko ir šnekėti. Jei atsiras 300 žmonių, kurie norės įkurti įmonę, kaip jie atrinks, kurį iš jų remti, nes skirtų pinigų nepakaks?“ – klausė Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų generalinis direktorius Viktoras Krolis.

Projektą parengė Klaipėdos savivaldybės Tarptautinių ryšių, verslo plėtros ir turizmo skyriaus vedėja Dalia Pleskovienė. Jau spalio mėnesį ketinama kreiptis į miesto tarybą, kad patvirtintų finansavimą.

„Rengiant naujų metų programą, mus įpareigojo laikytis šių metų lygio, tai yra – nieko neskirti verslo programoms“, – neslėpė D.Pleskovienė.

Ateities planai

Pagal valdžios parengtą sumanymą įmonės steigimui savivaldybė ketina skirti iki 2 tūkst. litų, tačiau ne daugiau kaip 80 proc. pradinių steigimosi išlaidų.

Tai yra valdžia paremtų mokestį notarui, Registrų centrui už juridinio asmens įregistravimą, apmokėtų už suteiktas dokumentų rengimo paslaugas, įmonės antspaudo gamybos išlaidas, padengtų įmonės veiklai būtinų licencijų pirkimo išlaidas.

Savivaldybė ketina remti ir įmonės darbuotojų mokymus. Bet tai būtų ne daugiau kaip 1 tūkst. litų per kalendorinius metus.

Taip pat valdžia planuoja padengti ir dalį verslui paimtų paskolų palūkanų, finansuoti darbo vietų steigimą jaunimui.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų