Pereiti į pagrindinį turinį

Buvęs Teisinės informacijos centro vadovas – išteisintas

2015-12-11 14:11 diena.lt inf.
N.Venckienę Kauno apygardos teisme pakeis teisėjas iš Lazdijų
N.Venckienę Kauno apygardos teisme pakeis teisėjas iš Lazdijų / T. Lukšio / BFL nuotr.

Lietuvos apeliacinis teismas penktadienį nusprendė dėl turto iššvaistymo ir piktnaudžiavimo tarnyba išteisinti buvusį valstybės įmonės „Teisinės informacijos centras“ (TIC) direktorių Remigijų Mockevičių.

Kaip pranešė Apeliacinis teismas, dėl padėjimo piktnaudžiauti tarnyba išteisintos ir dvi TIC buhalterės – Jūratė Driukienė bei Eglė Bagdonienė (Adomaitytė).

Tokį sprendimą teismas priėmė nustatęs, kad nepadarytos veikos, turinčios turto iššvaistymo ir piktnaudžiavimo tarnyba požymių.

Byloje nustatyta, kad priedai TIC darbuotojams mokėti veikiant įmonės interesais, darbo santykių pagrindu, todėl konstatuota, kad nagrinėjamu atveju R.Mockevičiaus veiksmais turtinė ar didelė neturtinė žala TIC padaryta nebuvo.

Teismo nuomone, R.Mockevičiaus padaryti pažeidimai, pavyzdžiui, kad nebuvo parengtos ir patvirtintos TIC darbuotojų apmokėjimo ir premijavimo taisyklės, nepriimti rašytiniai įsakymai dėl priedų mokėjimo ir panašiai, buvo pavieniai ir yra formalūs.

Teismų praktikoje ne kartą pabrėžta, kad baudžiamoji teisė nėra formali, ji nustato atsakomybę tik už pavojingas veikas, o ne formalius pažeidimus. Šiuo konkrečiu atveju R.Mockevičiaus padaryti pažeidimai nebuvo tokie, kad jų pakaktų baudžiamajai atsakomybei taikyti.

Apeliacinis teismas, nagrinėdamas kaltinimus piktnaudžiavimu tarnyba, konstatavo, kad R.Mockevičius neparengęs ir nepatvirtinęs TIC darbuotojų apmokėjimo ir premijavimo taisyklių, neįforminęs įsakymais, išmokėdavo darbuotojams priedus prie atlyginimo, taip pat išmokėdavo sau priedus prie atlyginimo nesant įsakymų arba didesnį priedą, negu buvo paskirtas. Tačiau, pasak apeliacinės instancijos teismo, vien šių aplinkybių nepakanka išvadai, kad R.Mockevičiaus veiksmais padarytos turtinės ir neturtinės žalos valstybės interesams dydis pagrindžia būtinybę jam taikyti baudžiamąją atsakomybę.

Teismo požiūriu, jo padarytos veikos gali būti traktuojamos tik kaip drausminiai ar finansiniai pažeidimai, už kuriuos gali būti taikoma drausminė ar materialinė atsakomybė.

Dėl kaltinimų turto pasisavinimu R.Mockevičiui pirmosios instancijos teisme buvo nutraukta byla suėjus patraukimo baudžiamojon atsakomybėn terminui. Ši nuosprendžio dalis palikta nepakeista.

Byla TIC vadovui iškelta dėl to, kad būdamas valstybės tarnautojui prilygintu asmeniu R.Mockevičius, neįforminęs įsakymais arba nurodydamas didesnes sumas nei nurodyta įsakyme, nurodydavo buhalterei J.Driukienei arba ją pavadavusiai buhalterei E.Bagdonienei (Adomaitytei) mokėti TIC darbuotojams tarnybinius atlyginimus ir priedus prie atlyginimo. TIC darbuotojams pervesta beveik 54 tūkst. litų (15,65 tūkst. eurų) kaip tarnybinės algos ir priedai prie algos, taip, anot valstybės kaltintojų, buvo iššvaistytas didelės vertės turtas.

Beveik 10 tūkst. litų (2,9 tūkst. eurų) R.Mockevičius pervedė į savo sąskaitą kaip tarnybinį atlyginimą ir priedą. Vilniaus apygardos teismas R.Mockevičiui buvo skyręs 150 minimalaus gyvenimo lygio (MGL) dydžio baudą. J.Driukienei apygardos teismo nuosprendžiu skirta 50 MGL, o E. Bagdonienei (Adomaitytei) – 55 MGL baudos.

Visi trys byloje figūruojantys asmenys prašėsi išteisinami.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų