Pereiti į pagrindinį turinį

Siesta hamake po lietuviška obelimi

2009-06-08 23:59
Įvairovė: hamakai gaminami iš įvairiausių medžiagų, tiek klasikinio, tiek šiuolaikinio dizaino.
Įvairovė: hamakai gaminami iš įvairiausių medžiagų, tiek klasikinio, tiek šiuolaikinio dizaino. / "Shutterstock" nuotr.

Hamakas, manoma, vienas seniausių baldų žmonijos istorijoje. Pastaraisiais metais hamakai išgyvena renesansą. Besisupančias lovas vis dažniau matome ir lietuvių sodybose bei interjeruose.

Importavo K.Kolumbas

Manoma, kad hamakus maždaug prieš tūkstantmetį išrado Centrinėje Amerikoje įsikūrusi indėnų tauta majai. Tuo metu jie statė įspūdingos architektūros piramides, akmeninius rūmus, turėjo savo kalendorių, buvo sukūrę savo raštą, daug pasiekę astronomijos ir matematikos srityse. Spėjama, kad kaip tik tada jie sukūrė voratinklio tipo hamaką, koks yra naudojamas iki šių dienų ir yra pats patogiausias iš visų hamako rūšių.

Pirmieji hamakai buvo nupinti iš hamako medžio tošies. Vėliau šį medį pakeitė sizalis. Medvilnė hamakų gamyboje pradėta naudoti gana vėlai – maždaug prieš pusšimtį metų.

Hamakų importas į Europą siejamas su Amerikos atradėju Kristupu Kolumbu. XV a. pabaigoje į Naująjį pasaulį atplaukęs K.Kolumbas pamatė hamakuose besisupančius Bahamų gyventojus. Keletą hamakų jis parsivežė į Europą.

Netrukus Europos jūreiviai įsitikino, kad hamakai labai patogūs miegoti plaukiant vandenynu. Europiečiai hamakams naudojo drobę, tokios lovos laivyne gyvavo tris šimtmečius. XIX a. hamakai naudoti ir britų kalėjimuose, kadangi jie tausojo erdvę.

Brazilai gulasi įstrižai

Dabar hamakai ypač populiarūs šiltuosiuose kraštuose – Afrikoje, Kinijoje, Filipinuose, Centrinėje ir Pietų Amerikoje. Šis poilsio bei laisvalaikio įrenginys lengvai randa kelią ir į europiečių kiemus bei namus. Dabar – tikras hamakų renesansas.

Nyderlandų mieste Amsterdame architektai suprojektavo daugiabutį namą, kurio gyventojai namo išorėje ant specialių laikiklių ties savo langu gali pasikabinti hamaką ir jame gulėdami suptis.

Šiandien hamakas suteikia tokį patį komfortą, kaip sofa ar minkštasuolis. Tačiau jis kainuoja daug mažiau, jį galima sulankstyti ir padėti į spintą, supakuoti ir pasiimti į kelionę. Pakabintas patalpoje ji užima nedaug vietos, gali būti įdomi interjero detalė.

Hamakų yra kelių tipų – su formą palaikančiais strypais galuose ir be jų. Gulimoji dalis gali būti iš audinio arba tinklo.

Patys spalvingiausi, austi hamakai vis dar aptinkami šiaurės rytinėje Brazilijos dalyje. Indėnai ir brazilai miegoti į hamakus gulasi įsrižai – tada kūnas nesulinkęs. Skaityti ar atsipalaiduoti galima pasirinkti ir kitokią padėtį – gulėti arba sėdėti. Įsitaisyti hamake galima daug įvairesnėmis padėtimis nei ant sofos ar kėdės.

Atsigulus į hamaką, jis turi būti pakibęs virš žemės mažiausiai 40–50 cm. Tai leidžia suptis ir tokiu būdu vėsintis.

Vis dar tobulėja

Jei gulėdamas hamake norėsite gražiai įdegti, geriau naudoti hamaką su strypais, tada audinys ar tinklas neapgaubs kūno. Be to, tokie hamakai atrodo dekoratyvesni, kai juose niekas nesisupa. Tiesa, į tokį hamaką reikia lipti atsargiai, nes jis sukasi aplink savo ašį ir staigiai į jį liuoktelėjus galima iškristi.

Šiandien dizaineriai sukuria vis patogesnių miegoti hamakų, greta gulimų siūlomi ir sėdimi hamakai. Įsigyjant šį baldą reikia žinoti, kam ir kur jis bus naudojamas.

Dabar nemažai hamakų parduodami su juos laikančiais stovais. Tai išeitis tiems, kurių kieme nėra storų medžių, kurių kamienai gali atstoti laikiklius. Įmantresni hamakai siūlomi su tinkleliais nuo mašalų, apsauga nuo lietaus.

Hamakų kaina priklauso nuo šalies, kurioje jie pagaminti, nuo konstrukcijos, dizaino, patvarumo. Primityviausią hamaką galima įsigyti ir už kelias dešimtis litų, už originalius braziliškus hamakus prašoma kelių šimtų litų, šių įrenginių su stovais kaina dar kyla aukštyn.


Hamako privalumai:

Universalus – gali būti kabinamas bute, name, sode, terasoje.

Mobilumas – galima pasiimti su savimi iškylaujant gamtoje, plaukiant laivu.

Originalumas – gali būti puiki dovana.

Sveikata – gulėjimas hamake siejamas su kūdikio nešiojimu motinos įsčiose, hamakai naudojami psichoterapijos tikslams.


Interjero elementais iš Tolimųjų Rytų prekiaujanti verslininkė Edita Renevė:

Prieš mėnesį iš Indonezijos parsivežiau labai specifinį, šioje šalyje gyvenančio italų dizainerio kurtą hamaką. Jame reikia gulėti arba sėdėti ne išilgai, o įstrižai arba skersai. Toks hamakas gali būti naudojamas ir labai mažoje erdvėje, tiek patalpoje, tiek lauke. Vieną galą galima pririšti prie medžio šakos, kitą – prie mašinos rankenos ir miegoti. Mūsų namuose įsitaisyti hamake labiausiai mėgsta vaikai. Toks hamakas labai tinka žmogui, turinčiam stuburo problemų. Jame pagulėjus, nesunku atsisėsti be kito pagalbos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų