Quantcast

Trys patarimai, kaip patiekti maistą ir sužavėti svečius

  • Teksto dydis:

Maistas – kone svarbiausias mūsų palydovas, be kurio neįsivaizduojame nei savo kasdienybės, nei šventinių akimirkų. Vis labiau vertiname patiekalus, džiuginančius ne tik skrandį, bet ir akis, o vaizdo, skonio bei aromato derinys – jau tapo įprastu kriterijumi ko ne kiekvieniems pietums ar vakarienei.

Specialistai siūlo tris patarimus, kaip gamindami namuose, pasitelkę keletą gudrybių, net ir paprasčiausiais užkandžiais galite nustebinti netikėtai užsukusius svečius.

„Maisto gaminimas ir pateikimas – tai meno forma. Kiekvienam, tiek restorano, tiek savų namų virtuvės šefui geriausias įvertinimas – matyti laimingus aplink paruoštą stalą susėdusius artimuosius ar svečius, besigardžiuojančius jų sukurtais patiekalais. Tačiau tam, kad rezultatas iš tiesų nustebintų, reikia pasitelkti vaizduotę, ieškoti įkvėpimo, ruošti patiekalus atidžiai bei su meile. Didelį dėmesį turėtumėte skirti patiekimui“, – pasakoja didžiausiame Baltijos šalių renginių organizatorių susitikime „Baltic for events“ dalyvausiantis „Willitomaatti Catering“ virtuvės šefas iš Suomijos Jussi Peisa.

Kulinarijos profesionalas patiekalus lygina su žmonėmis, kuriuos pasitinkame pagal išvaizdą ir susidarome pirmąjį įspūdį. Jei įdėjome daug meilės, kad patiekalo turinys būtų skanus, jis ragina lygiai tiek pat dėmesio skirti ir tam, kaip maistas atrodys lėkštėje, rašoma pranešime spaudai. Juk kiekvienam iš mūsų didesnį apetitą kelia pirmiausia patraukliai atrodantis maistas.

Nuo baltų lėkščių iki kepimo popieriaus

Kad ir kaip paprastai skambėtų maisto tiekimas baltose lėkštėse – niekada neapsiriksite pasirinkę šį klasikinį variantą. Tai pagyvins ir išryškins patiekiamo valgio spalvas, atrodys estetiškai.

Nevenkite ir kitų spalvų indų – tinkamai suderinę spalvas, nustebsite, kaip gražiai skirtingi gaminiai bei padažai atsiskleidžia įvairiaspalvėje keramikoje. Pavyzdžiui, žalias pesto padažas ar trinta pomidorų sriuba puikiai atrodys juodos spalvos induose, o aštuonkojis ar netgi šaltibarščiai – mėlynuose.

Jei norite kiek kitokio nei įprastai reginio jūsų akims, bent retkarčiais pamirškite įprastus indus ir pakeiskite lėkštes. Ką galima panaudoti vietoj jų? Pasitelkite fantaziją – gal turite kažką panašaus į dubenėlį ar lėkštę? Medinė lentelė gali puikiai pakeisti įprastą padėklą ar kitą indą patiekti įvairiausiems sūriams, mėsos gaminiams ar subtiliems desertams. Čia jums pasitarnaus ir kepimo ar pergamentinis popierius, ypač nešant ant stalo ką tik iškeptus pyragus bei kitus kepinius.

Nepersistenkite – mažiau yra daugiau

Pirmenybę teikite paprastumui – tai visuomet gero skonio ženklas. Kalėdų vakarienės stalo serviravimas ir maisto patiekimas vėlyviems šeštadienio pusryčiams neabejotinai skiriasi. Tačiau ir kasdienybėje neužmirškite laikytis elementarių, estetiką kuriančių detalių. Pavyzdžiui, duoną patiekite lėkštutėje ar ant padėkliuko, o ne dėkite su visu maišeliu ant stalo. Pastatykite ant stalo grafiną vandens su vaisiais.

Tiekdami tiek karštus patiekalus, tiek užkandžius atskirose lėkštėse, rinkitės nelyginį skaičių – vietoj dviejų suktinukų ar sumuštinukų, patiekite tris. Lyginiai skaičiai atrodo perdėtai tvarkingai.

Sluoksniuokite ir nevenkite aukščio

Retkarčiais pažaiskite su maistu ir pamirškite taisykles – nedėkite ryžių, daržovių bei mėsos atskirai. Pabandykite keletą mėsos gabaliukų sukrauti vienas ant kito, o dalį daržovių uždėti ant viršaus. Skirtingi sluoksniai pagyvins patiekalą, suteiks jam žaismingumo bei patrauklumo.

Taip patiekdami maistą, vieną ar kitą sudėtinę dalį galite atremti 45 laipsnių kampu. Pavyzdžiui, patiekiant kepsnius, tokiu kampu atremtos šparaginės pupelės suteiks visam patiekalui daugiau tūrio.

Svarbiausia išdrįsti eksperimentuoti ir retkarčiais užmiršti virtuvėje vyraujančias taisykles. Pažaiskite su patiekalais, kaskart išbandykite kažką naujo ir netruksite pastebėti, kaip maisto gaminimas ir valgymas taps viena iš maloniausių pramogų.

Balandžio 19 – 20 dienomis Taline vyks didžiausias Baltijos šalyse profesionalių renginių forumas „Baltic for Events Forum“. Gerai pažįstamas ir Europos teatro apdovanojimą gavęs Estijos teatras „Teater NO99“ po vienu stogu suburs 300 renginių organizatorių ir 30 pranešėjų iš visos Europos. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Mažieji pagalbininkai sodo ir daržo darbuose
    Mažieji pagalbininkai sodo ir daržo darbuose

    Veikla sode ar darže yra naudingas įrankis siekiant atitraukti vaikus nuo ekranų ir mokyti atsakomybės, ugdyti vaiko norą valgyti daugiau vaisių ir daržovių. Nebūtina turėti viso sodo ar daržo – įskiepyti meilę šviežioms gėrybėms g...

    1
  • Tvarkingi namai – kur kas daugiau nei estetika
    Tvarkingi namai – kur kas daugiau nei estetika

    Remiantis kasmečio tyrimo apie gyvenimą namuose duomenimis, 28 proc. Lietuvos gyventojų namai nuteikia siekti sėkmės gyvenime. Todėl labai svarbu suprasti, kaip galime pagerinti savo namų aplinką, kad juose jaustumės lyg šventovėje, teikianči...

    1
  • Kaip įsirengti svajonių virtuvę mažame plote?
    Kaip įsirengti svajonių virtuvę mažame plote?

    Tyrimai ir tendencijos rodo – erdvės, kuriose gyvename, mažėja. Nepaisant to, daugeliui reikalinga patogi, estetiška, funkcionali ir talpi virtuvė. Nesvarbu, gyvenate mažame bute ar maisto gaminimu norite mėgautis nedideliame užmiesčio sod...

    2
  • Norite statyti moderniai? Atsigręžkite į natūralumą
    Norite statyti moderniai? Atsigręžkite į natūralumą

    Šiuolaikiniai statybų ir aplinkos tvarkymo sektoriaus dalyviai vis dažniau atsigręžia į praeitį, ieškodami natūralumo ir organikos. Natūralios statybos atgimimą neabejotinai paskatino ES žaliasis kursas. Pastatų statyba, jų ir juos su...

    2
  • Interjeras – asmenybės ir patirčių atspindys
    Interjeras – asmenybės ir patirčių atspindys

    Namų dekoro įrengimas nėra tik tinkamas daiktų išdėstymas. Tai buities dvasios ir malonios, jaukios erdvės kūrimas, kuris yra ypač aktualus, nes namai – artimiausia aplinka, kurioje leidžiame sau būti visiškai atsipalaidavusiems. ...

  • Įsirenginėjate mažą valgomąjį? 3 vertingi patarimai
    Įsirenginėjate mažą valgomąjį? 3 vertingi patarimai

    Mažo valgomojo įrengimas gali atrodyti nemenkas iššūkis. Tačiau sumaniai išnaudojant erdvę ir pasirinkus tinkamus baldus, galima sukurti ne tik funkcionalią, bet ir vizualiai patrauklią valgomojo zoną. Štai trys patarimai ju...

  • Kaip stilingai suderinti dienines ir naktines užuolaidas?
    Kaip stilingai suderinti dienines ir naktines užuolaidas?

    Dieninių ir naktinių užuolaidų derinimas – procesas, leidžiantis sukurti tiek funkcionalią, tiek estetiškai patrauklią namų aplinką. Tinkamas šių dviejų elementų derinys gali pakeisti kambario charakterį, suteikti jam ši...

  • Valgomojo baldai: mados ir tendencijos
    Valgomojo baldai: mados ir tendencijos

    Valgomojo baldus reikia rinktis itin atsakingai – juk tai šeimos susibūrimo vieta, čia priimame svečius, švenčiame šventes. Anot interjero dizainerės, valgomojo baldai taip pat turi savo madas ir tendencijas, kuriomis vadovaujan...

  • Neįprasto namo savininkė: apvali forma – visa ko pradžiai
    Neįprasto namo savininkė: apvali forma – visa ko pradžiai

    Žiedūnė Aleknaitė save vadina apvalių formų mėgėja. Kėdainių krašte ant šlaito, tiesiai priešais Nevėžio upę, ji pasistatė kupolo formos namą, kuriame įsirengė kūrybines dirbtuves. Viduryje kupolo stovi apvalus stalas, an...

    12
  • Jau šį savaitgalį Kaune – net dvi parodos išmaniems ir jaukiems namams
    Jau šį savaitgalį Kaune – net dvi parodos išmaniems ir jaukiems namams

    Jau šį savaitgalį – balandžio 5–7 dienomis – visus svajojančius atsinaujinti ar statančius savo namus, norinčius pagyvinti namų interjerą, susikurti jaukias ir patogias lauko erdves ar ieškančius modernių ir stilingų ...

    6
Daugiau straipsnių