Pereiti į pagrindinį turinį

Turkiška pirtis – ypatingoms progoms

2008-12-29 09:00
Turkiška pirtis – ypatingoms progoms
Turkiška pirtis – ypatingoms progoms / Mindaugo Ažušilio nuotr. Pasiruošimas: garinėje ant specialiai įrengtų karališkų sostų rekomenduojama praleisti 15 minučių. Per tiek laiko žmogaus kūnas paruošiamas tolesnėms procedūroms.

Norėdami nuplauti per metus susikaupusius sielos ir kūno nešvarumus, gyventojai vis dažniau užsuka į egzotiškas turkiškas pirtis – hamamus, kuriuose atliekamos išskirtinės procedūros. Tad dabar tokios pirties malonumus siūlančiuose centruose – pats darbymetis.

Šveičiamas kūnas

Turkiškos pirties programą sudaro kelios dalys. Pirmiausia užsukama į specialią garinę, įrengtą turkiškais motyvais. Trakų verslo, sveikatingumo ir pramogų centro "Trasalis" vandens pramogų centro vadovės Rasuolės Rakauskaitės teigimu, tokioje patalpoje, kurioje tvyro 47 laipsnių temperatūra, rekomenduoja praleisti 15 minučių. Per tiek laiko žmogus paruošiamas tolesnėms procedūroms, atsiveria poros, kūnas atsipalaiduoja.

Pasėdėjęs ant specialių sostų tokioje garinėje, žmogus keliauja į patalpą prigulti ant marmurinių gultų. Būtent čia jam atliekamos vienos pagrindinių hamamo programos procedūrų – prigulus ant įkaitusio marmuro gulto specialia turkiška pirštine "kese" šveičiamas kūnas. Taip pašalinamas suragėjęs odos sluoksnis. Vėliau visas kūnas išmuiluojamas natūraliais aromatiniais muilais ir atliekamas turkiškas masažas su putomis.

Anot R.Rakauskaitės, ši procedūra, vadinama "Sultono svajone", yra viena populiariausių. Ji tinka tiek vyrams, tiek moterims. Atsipalaiduoti norintys žmonės pamėgo ir kitą procedūrą, atliekamą ant minėtų marmurinių gultų. Tai "Kleopatros jaunystė", kai visas kūnas įvyniojamas į specialių osmatinį purvą – natūralių jūros nuosėdų mišinį, papildytą rudaisiais jūros dumbliais ir moliu.

Tokios purvo procedūros gerina kraujo apytaką, padeda panaikinti susikaupusių riebalų perteklių, iš organizmo pašalina kenksmingas medžiagas, oda tampa švelnesnė, lygesnė ir švaresnė.

Patalpose, kuriose ant marmurinių gultų atliekamos tokios procedūros, įrengtas ir specialus mėlynos, geltonos bei raudonos spalvų apšvietimas. Jis ne tik padeda sukurti jaukesnę atmosferą, bet ir nuteikia atpalaiduojamai, raminamai. Tai tarsi chromoterapija.

Masažas – pagal poreikius

R.Rakauskaitė pabrėžė, jog tokių procedūrų, kurios atliekamos ant marmurinių gultų, yra gerokai daugiau. Kokia procedūra bus atliekama, priklauso nuo to, kokia programa pasirenkama.

Jei pasirenkama programa, į kurią įeina masažas, iš patalpos su marmuriniais gultais arba garinės pirties klientas keliauja į atskirai įrengtą masažo kambarį. Čia jam visas kūnas įtrinamas eteriniais aliejais ir atliekamas atpalaiduojamasis masažas. Paskui kūnas tampa švelnus, kvepia, o žmogus atgauna jėgas.

R.Rakauskaitė teigė, jog iš turkiškos pirties išėję klientai būna pakilesnės nuotaikos, linksmesni. Tai ypač pastebima, jei į hamamą atėjęs žmogus būna suirzęs. "Išeina visas švytintis. Turkiška pirtis labai padeda atsipalaiduoti", – tvirtino R.Rakauskaitė.

Pabaigoje – arbatos ceremonija

Kaip ir tradiciniuose hamamuose, taip ir Lietuvoje turkiškais motyvais įrengtose pirtyse po minėtų procedūrų laukia arbatos gėrimo ceremonija. Svarbiausias jos tikslas – atsipalaiduoti ir pailsėti.

Tokiame poilsio kampelyje stovi minkšti baldai, ant kurių po visų procedūrų patogiai įsitaisę turkiškos pirties lankytojai geria atsipalaiduoti padedančią arbatą ir aptarinėja egzotiškoje pirtyje patirtus įspūdžius.

O kad atmosfera patalpoje būtų dar jaukesnė, uždegamos žvakės, smilkalai. Jei apsilankymo pirtyje proga ypatinga, pavyzdžiui, vyro dovana žmonai gimtadienio proga, vietoj arbatos siūloma pakelti taures šampano.

Anot R.Rakauskaitės, turkiška pirtis itin paklausi. Ypač prieš didžiąsias metų šventes: Kalėdas, Naujuosius metus, Šv. Valentino dieną. Artėjant pastarajai progai, vyrai nori nustebinti mylimąsias, todėl renkasi kuo įdomesnes turkiškos pirties programas arba prašo specialiai sudaryti išskirtinę programą.


Šiek tiek istorijos

Turkiška pirtis yra neatsiejama šios tautos kultūros dalis. Ji formavosi Turkijos, Romos ir Bizantijos gyventojų tradicijų pagrindu. Daugiausia pirčių pastatyta Osmanų imperijos laikais. Formuojantis turkiškos pirties tradicijoms daug įtakos turėjo musulmoniškoji švaros samprata.

Nuo seno turkiška pirtis buvo daugiau negu vieta nuprausti kūnui. Ji visuomet vertinta kaip vieta, intymiai susijusi su kasdieniu gyvenimu. Tokioje pirtyje bet kokios visuomeninės padėties žmogus, nesvarbu, senas ar jaunas, turtingas ar vargšas, miestietis ar kaimietis, galėjo laisvai apsilankyti. Tai buvo vieta pabūti kartu, pabendrauti ir sužinoti naujienas, gandus.

Tiek moterys, tiek vyrai mielai naudojosi hamamu, tačiau tai darydavo atskirai. Be to, kai kurios pirtys buvo skirtos tik vienai lyčiai.

Kiekvieno žmogaus gyvenime hamamas užėmė svarbią vietą. Svarbios gyvenimo progos kai kuriose Turkijos vietovėse net iki šiol švenčiamos pirtyje. Pavyzdžiui, 40-oji naujagimio diena, nuotakos apeiginis prausimasis, vyrų išlydėtuvės į karą. Anksčiau buvo paplitusios ir gedulo ceremonijos hamame. Į jį buvo kviečiama ir atvykus svečiams, taip išreiškiant svetingumą.

Šaltinis: www.pirtyje.lt

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų