Pereiti į pagrindinį turinį

A.Kleišmantas: "Tikri deimantai – stabiliausia valiuta"

2008-12-20 09:00
A.Kleišmantas: "Tikri deimantai – stabiliausia valiuta"
A.Kleišmantas: "Tikri deimantai – stabiliausia valiuta" / Ingos Juodytės nuotr. Atranka: gemologas A.Kleišmantas pabrėžė, kad brangakmenių vardo verti tik keturi akmenys: deimantai, rubinai, safyrai ir smaragdai.

Brangakmenių ekspertas, gemologas Arūnas Kleišmantas juokauja esą rimtai serga profesine liga: "Sergu akmenlige ir niekaip pasveikti negaliu."


Įdomu

*Deimantas yra labiausiai vertinamas ir brangiausias brangakmenis.

*Apdirbtas deimantas, turintis ne mažiau 57 briaunų, vadinamas briliantu.

*Brilianto svoris matuojamas karatais (angl. – carat, santrumpa – ct.). Vienas karatas – 0,2 g.

*Brilianto vertė nusakoma keturiomis savybėmis (jos vadinamos 4C):

• karatai (Carats), t. y. brilianto svoris;

• aiškumas ar švarumas (Clarity);

• spalva (Color);

• šlifavimo ar pjovimo kokybė (Cut).

Didžiąją gyvenimo dalį brangakmeniais ir juvelyriniais akmenimis besidomintis specialistas bene dažniausiai sulaukia skambučių su prašymais padėti atskirti tikrą akmenį nuo muliažo.

"Ne vienas žmogus yra apsirikęs, bet ne vieną ir išgelbėjęs esu", – atvirai kalbėjo juvelyras. Tobulėjant šiuolaikinėms technologijoms atskirti tikrus akmenis nuo sintetinių paprastam vartotojui yra vis sunkiau.

"Rinka didelė, norinčių praturtėti taip pat netrūksta, todėl ieškoma būdų, kaip paveikti akmenis iš išorės, perkristalizuoti ir parduoti kaip natūralius kokybiškus brangakmenius", – aiškino A.Kleišmantas.

Tad kaip atskirti, kas žaižaruoja – kopija ar originalas? Pageidaujantiems įsitikinti, kad jų brangakmeniai tikri, A.Kleišmantas siūlo atlikti ekspertizę, kainuojančią nuo kelių ir keliasdešimties litų. Įtarti, kad deimantas paveiktas, galima tuomet, jei akmuo yra ne bespalvis, o nenatūralaus gelsvo, rusvo ar žalsvo atspalvio.

Iškalbinga šioje situacija ir kaina – paveikti deimantai kainuoja gerokai mažiau. Deimantas iš kitų mineralų išsiskiria aštriomis briaunomis ir blizgesiu. "Sintetinių akmenų briaunos būna kiek aptrupėjusios ar suapvalintos. Deja, tą pamatyti gali tik patyręs ekspertas", – tikino brangių akmenų žinovas.

Besiruošiantiems pirkti deimantus, A.Kleišmantas pataria būti itin atsargiems: "Dauguma jų atkeliauja iš Azijos, o ten identifikuojama itin sunkiai, todėl pasitaiko, kad net iš kartos į kartą perduodamos šeimos relikvijos pasirodo esančios bevertės."

Prabilęs apie geriausius merginų draugus – deimantus, gemologas juokavo, kad vyrai jų turi nepalyginti daugiau. "Deimantiniai grąžtai, rėžtukai... Pramonėje deimantas – reikalingiausias mineralas", – šypsojosi ekspertas.

Kalbėdamas apie gamtoje iškasamus deimantus A.Kleišmantas pabrėžė, kad jie visada buvo, yra ir bus patikimiausia investavimo forma. "Dabartinės ekonomikos sąlygomis, tai – stabiliausia valiuta", – teigė žinovas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų