Pereiti į pagrindinį turinį

Miestas, kurį pinigai pavertė svajone

Miestas, kurį pinigai pavertė svajone
Miestas, kurį pinigai pavertė svajone / AFP nuotr. Rekordas: iš daugybės dangoraižių išsiskiria dar neužbaigtas "Burj Dubai" – aukščiausias statinys pasaulyje.

Prieš gerą dešimtmetį Dubajus (Jungtiniai Arabų Emyratai) buvo tik tarpinė stotelė, per kurią lėktuvai iš Europos pasiekdavo Azijos ir Afrikos šalis. Dabar į šį Persijos įlankos miestą vedą turtingiausiųjų ir garsiausiųjų keliai. Tai milžiniškų pinigų sukurta svajonė. Dubajuje realybe virtusios drąsiausios idėjos: aukščiausi dangoraižiai, ištaigingiausi viešbučiai, prašmatniausi restoranai.

Po beveik septynių valandų kelionės iš Amsterdamo lėktuvas leidžiasi Dubajaus oro uoste. Nors tupiame dar naktį, kol išlipame, beveik išaušta. Mieste praleidus kelias dienas ima atrodyti, kad saulė čia pateka ir nusileidžia kur kas greičiau negu Lietuvoje.

Maloniausia viešėti žiemą

Vos įžengusius į oro uostą pasitinka miesto prabanga ir modernumas. Plieno ir stiklo konstrukcijų statinyje įmantrus apšvietimas, auga gyvos 10 m aukščio palmės, o virš aukso ir sidabro papuošalų parduotuvių puikuojasi paauksuotos jų sesės.

Oro uoste pasienio ir apsaugos pareigūnai, vilkintys baltomis ir juodomis arabiškomis mantijomis, ramiai deda antspaudus į atvykėlių pasus, kartkartėmis šnekteli tarpusavyje ir, atrodo, visai nekreipia dėmesio į nutįsusią atvykėlių eilę.

Atsivėrus oro uosto durims plūsteli šilumos banga – tarytum kažkas į veidą būtų nukreipęs šildytuvą. Temperatūra lauke siekia 30 laipsnių, nors jau lapkričio pradžia ir kūnas pripratęs prie vėsaus Lietuvos oro. Išgirdę skundus dėl karščio vietos gyventojai tik nusijuokia ir sako, kad vasarą temperatūra čia pakyla ir iki 50 laipsnių. Todėl geriausias laikas atostogoms Dubajuje yra lapkričio–kovo mėnesiai, kai vidutinė paros temperatūra nukrinta iki 25 laipsnių šilumos.

Siūlo net penkiolika pagalvių

Viešbutis nuo oro uosto nutolęs daugiau kaip 30 km, todėl tenka naudotis taksi paslaugomis. Apskritai keliauti turistams po Dubajų galima tik šiuo būdu ar išsinuomojus automobilį, nes viešojo transporto sistemos čia nėra. Pirmoji dar tik statomo metro linija bus paleista 2010-aisiais. Beje, už miesto centro net ir šaligatvių nėra, todėl pėstute toli nenukeliausi.

Įlipusius į taksi juodaodis vairuotojas iš karto įspėja, kad dėl rytinių spūsčių kelionė iki viešbučio užtruks ilgiau negu įprastai. Išsukę iš oro uosto įsiliejame į didžiulį automobilių srautą, judantį aštuonių juostų keliu. Jame dominuoja naujos didelės baltos transporto priemonės. Teiraujuosi taksisto apie virš miesto pakibusį balkšvą dulkių debesį. Anot jo, tai vėjo ir mieste vykdomų statybų padarinys.

Kelias driekiasi per Dubajaus centrą, todėl galima trumpai pasigėrėti į moderniojo pasaulio stebuklų sąrašą pretenduojančiais statiniais. Tartum gerokai ištįsęs vyresnysis brolis atrodo baigiamas statyti dangoraižis "Burj Dubai" (liet. – "Dubajaus bokštas"). Daugiau kaip 800 m aukščio pastatas – kol kas aukščiausias žmogaus rankų darbas pasaulyje. Palyginkime: Vilniaus televizijos bokštas už jį beveik 2,5 karto mažesnis.

Kiek toliau pastebiu kitą šių laikų stebuklą – vienintelį pasaulyje 7 žvaigždučių viešbutį "Burj Al Arab" (liet. – "Arabų bokštas"). Kelis šimtus metrų nuo kranto nutolusioje dirbtinėje saloje pastatytas viešbutis garsėja prabangiais kambariais, povandeniniais restoranais, precedento neturinčiu aptarnavimu. Pavyzdžiui, prieš eidami miegoti svečiai gali pasirinkti pagalvę iš 15 rūšių. Tiesa, tai ir vienas brangiausių viešbučių – už naktį tektų pakloti iki keliasdešimties tūkstančių litų.

Viešbutis – miestas mieste

Dirbtinėje palmės formos saloje įsikūręs ir viešbutis "Atlantis the Palm", kuriame bėga kelios mano viešnagės Dubajuje dienos. Beje, vos prieš mėnesį jame buvo apsistoję aktoriai Michaelas Douglasas ir Catherina Zeta Jones.

Važiuojant link viešbučio tolumoje iškyla įspūdingo dydžio jo kontūrai. Paskutinį kelio kilometrą įveikiame po vandeniu išraustu tuneliu. Viešbutis iš tiesų milžiniškas, jame vienu metu gali apsistoti iki 6,5 tūkst. svečių, veikia 15 restoranų ir klubų, SPA ir sveikatingumo centras, įrengtas delfinariumas, milžiniškas akvariumas, atrakcionų parkas, kelios parduotuvių alėjos. Miestas mieste.

Nieko keisto, kad viešbučio darbuotojas nustemba, kai paklausiu, kaip nusigauti iki centro. Jis tikina, kad viską, ko reikia, galima rasti viešbutyje, ir rekomenduoja nebent aplankyti didžiausią Dubajuje prekybos centrą "Mall of the Emirates". Dar kiek pagąsdintas, kad mieste neįmanoma rasti laisvo taksi, nusprendžiu pasinaudoti patarimu. Iš viešbučio į prekybos centrą veža specialus autobusas.

Trijų aukštų prekybos centro bendras plotas – apie 600 tūkst. kv. m. Palyginkime: neseniai Vilniuje atidaryta "Panorama" užima vos 129 tūkst. kv. m.

"Mall of the Emirates" galima išvysti daugybę vakarietiškų prekės ženklų: nuo "Zaros" ir "H&M" iki "Louis Vuitton" ir "Yves Saint Laurent". Kainos čia taip pat nesiskiria nuo Vakaruose esančių.

Viena įdomiausių prekybos centro vietų – dirbtinis slidinėjimo kalnas "Ski Dubai". Didžiuliame metaliniame vamzdyje įrengtos penkios slidinėjimo trasos, ilgiausia jų tęsiasi 400 m ir pranoksta visus lietuvių ar latvių slidinėjimo "kurortus". Fantastika. Šis žodis kelioms minutėms užstringa galvoje stebint pirštinėtas ir kepurėtas figūras anapus stiklo, kur temperatūra ištisus metus – 1–2 laipsniai šalčio, nors lauke tvyro sunkiai pakeliamas karštis.

Alkoholis tik klubuose

Be įvairių pramogų viešbutyje ar prekybos centruose, turistams dažnai siūloma pasivažinėti džipais po dykumą, vakarienė su beduinais ir pilvo šokiai.

Vakarą galima leisti viešbučio ar miesto centre esančiame klube. Nors dar prieš šešerius metus Dubajuje vietų pasilinksminti ne viešbutyje beveik nebuvo, dabar jų skaičius gerokai išaugęs. Pasaulinio garso muzikantai – dažni naktinių Dubajaus klubų svečiai.

Beje, viešbučių barai ir klubai – bene vienintelės vietos, kur galima įsigyti svaigiųjų gėrimų. Šalies gyventojams įstatymai apskritai draudžia vartoti alkoholį, todėl turistams vynu ar stipresniais gėrimais leidžiama pasimėgauti tik tam skirtose vietose.

Tiesa, vakarinės pramogos nepigios. Pavyzdžiui, už dviejų žmonių vakarienę viename viešbučio restoranų, siūlančių rinktis iš italų, indų ir japonų virtuvės patiekalų, tenka mokėti apie 400 litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų