Pereiti į pagrindinį turinį

Reakcijos į Ukrainos pergalę „Eurovizijoje“: nuo euforijos iki nusivylimo

2016-05-15 20:29

Ukrainos dainai apie Krymo totorių trėmimus laimėjus „Eurovizijos“ dainų konkursą, šalies totoriai džiaugiasi Europai perduota jų tragedijos žinia, o Rusijos spauda bei dalis politikų piktinasi konkurso rezultatais.

Scanpix nuotr.

Jamalos daina daugeliui Krymo totorių – jų pačių šeimų istorija. Tad Ukrainos pergalė sukelia tikrą euforiją.

„Tai didi diena visiems Krymo totoriams ir ukrainiečiams, mano manymu. Tai daina apie mūsų tragediją. Daina buvo atlikta tarptautiniu lygmeniu ir tikiuosi, kad žmonės tai išgirdo“, – džiaugiasi totorė Emine Ziatdinova.

Džiaugsmingos nuotaikos ir Kryme, kur iki šiol gyvena atlikėjos šeima. Susana Jamaladinova jos yra nemačiusi nuo pat pusiasalio aneksijos.

„Tai yra pirmas kartas, kai kažkas iš mūsų, Krymo totorių, dalyvauja tokiame pasaulinio lygio renginyje ir jį laimi“, – sako Bachčisarajaus gyventoja Zarima Begalova.

„Tiesą sakant, laukėme Jamalos pergalės. Ir buvome labai laimingi. Visą naktį nemiegojome“, – džiaugsmo neslepia Bachčisarajaus gyventojas Edimas Velievas.

Pati laimėtoja, viename iš savo interviu teigusi, kad paviešinti Krymo totorių skausmus yra vienas iš jos tikslų, taip pat sunkiai tramdo savo džiaugsmą, bet teigia, jog jei galėtų rinktis, tarp to, kas įkvėpė kūrinį ir paties kūrinio, pasirinktų laimingesnę Krymo totorių istoriją.

„Norėčiau, kad visos tos baisybės nebūtų nutikę mano prosenelei, norėčiau, kad šitos dainos nebūtų išvis“, – sako Eurovizijos dainų konkurso laimėtoja S. Jamaladinova.

Iš karto po renginio Stokholme pakilios net policijos nuotaikos. „Globe“ areną žiūrovai palieka apstulbę nuo įspūdžių.

„Kaskart, kai Eurovizija vyksta Švedijoje, renginys vis geresnis ir geresnis“, – teigia viešnia iš Suomijos Amis Lehtonen.

Tačiau laimingiausi, žinoma, ukrainiečiai, pripažįstantys, kad pergalė po pirmojo balsavimo buvo netikėta. Trečiąją vietą Ukrainai prognozavo ir lažybų kontoros, pirmąją skyrę Rusijai. Jos žiūrovai, balsavime Ukrainai skyrę dešimt taškų, priešingai nuo nei taško neskyrusios komisijos, laimėjusio kūrinio klausosi sustingę. Vieni galbūt iš malonumo.

„Jamala man labai patinka kaip atlikėja, tad džiaugiuosi, kad laimėjo“, – sako maskvietis Anatolijus.

Kiti – iš didžiavalstybiškos nuoskaudos. „Tai labai blogai. Mes buvome geresni. Mes Rusija, mes visada priekyje ir mes buvome geresni“, – nusivylimą reiškia maskvietė Svetlana.

Rusijos Dūmos narė Jelena Drapeko pavadina Euroviziją informaciniu karu prie Rusiją, laikraštis „Moskovskyj komsomolec“ klausia, kodėl Europa taip nemyli Rusijos, „Komsomolskaya pravda“ dieną pradeda straipsniu „Kaip Europos žiuri pavogė pergalę iš S. Lazarevo“ ir perspėja homoseksualius žiūrovus, kad Kijeve jų lauks žiaurus sutikimas. Svečių saugumu kitų metų konkurse Kijeve rūpinasi ir Rusijos kanalas „Rossya 24“, perspėjantis, kad mieste nuolat vyksta riaušės. Tačiau Eurovizijos dainų konkurso vadovas pareiškia esąs įsitikinęs, kad ukrainiečiams pavyks užtikrinti svečių saugumą.

„Esu tikras, kad mums pavyks sukurti nuostabų renginį puikiame Kijeve kitų metų gegužę“, – sako Eurovizijos dainų konkurso vykdomasis prodiuseris Jonas Ola Sandas.

Tuo tarpu Kijeve tautietės pergale džiaugiasi ir naujoji Ukrainos policija.

„Tai dar vienas mūsų žingsnis į priekį. Linkiu, kad kaip jai sektųsi ir visai šaliai“, – džiaugiasi policijos leitenantas Dmytro Ščavliovas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų