Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuva ragina siekti atsakomybės už nusikaltimus žmonijai Šiaurės Korėjoje

2014-12-23 07:19 diena.lt inf.
AFP nuotr.

Lietuva per Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdį paragino siekti atsakomybės už Šiaurės Korėjoje vykdomus nusikaltimus žmonijai, antradienį pranešė Lietuvos užsienio reikalų ministerija.

„Žmonės žalojami fiziškai, kankinami psichologiškai, režimas nori kontroliuoti kiekvieną jų gyvenimo aspektą. Ataskaita nepalieka nė menkiausios abejonės, kad aukščiausia šalies vadovybė žino apie vykdomus nusikaltimus ir remia tokį elgesį“, - sakė Lietuvos ambasadorė Raimonda Murmokaitė.

Lietuvos diplomatės teigimu, reikia svarstyti padėties Šiaurės Korėjoje perdavimą Tarptautinio Baudžiamojo Teismo kompetencijai ir tikslinių sankcijų taikymą tiems režimo atstovams, kurių veiksmai gali būti prilyginti nusikaltimams žmonijai.

Precedento neturintis posėdis 15 narių turinčioje Saugumo Taryboje buvo surengtas tuo metu, kai JAV kaltina Šiaurės Korėją surengus kibernetinę ataką prieš vieną Holivudo kino studiją.

JT Generalinė Asamblėja sutelkė tarptautinės bendruomenės dėmesį į Šiaurės Korėją, kai praeitą savaitę priėmė svarbią rezoliuciją, raginančią Saugumo Tarybą apsvarstyti galimybę perduoti Pchenjano veiksmus svarstyti Tarptautiniame Baudžiamajame Teisme.

Rezoliucija, kuri buvo priimta triuškinama dauguma, buvo didele dalimi pagrįsta vasarį parengta JT tyrimo ataskaita, kurioje buvo pateikta detalių apie didžiulį Šiaurės Korėjos kalinimo stovyklų tinklą, kuriame laikoma iki 120 tūkst. žmonių. Taip pat buvo pateikta liudininkų parodymais pagrįstų detalių apie ten vykdomus kankinimus, grupines egzekucijas ir žaginimus.

„JT Žmogaus Teisių Tarybos tyrimų komisijos ataskaita atskleidžia šiurpius žmogaus teisių pažeidimus“, - sakė R.Murmokaitė.

Tyrėjai padarė išvadą, kad Šiaurės Korėja vykdo žmogaus teisių pažeidimus, „neturinčius atitikmenų šiuolaikiniame pasaulyje“, ir kad tie pažeidimai yra vykdomi aukščiausio lygio valdžios nurodymu.

Lietuva JT Saugumo Tarybos nare yra 2014 ir 2015 metais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų