Pereiti į pagrindinį turinį

D. Grybauskaitės dekretas bus skundžiamas Konstituciniam Teismui?

2012-12-06 09:36
D. Grybauskaitės dekretas bus skundžiamas Konstituciniam Teismui?
D. Grybauskaitės dekretas bus skundžiamas Konstituciniam Teismui? / Vyginto Skaraičio (BFL) nuotr.

Nauja Vyriausybė – be dviejų Darbo partijos (DP) pasiūlytų ministrų, tačiau Prezidentės dekretas skundžiamas Konstituciniam Teismui. Toks įvykių scenarijus visai realus.

Bėdos nemato

Šalies vadovė Algirdo Butkevičiaus Vyriausybę patvirtins, bet be dviejų DP ministrų. Toks tikėtinas įvykių scenarijus. Mat tai, kas buvo žinoma anksčiau, vakar buvo patvirtinta oficialiai: DP kandidatės vadovauti Socialinės apsaugos ir darbo bei Švietimo ir mokslo ministerijoms Loreta Graužinienė ir Virginija Baltraitienė Prezidentei Daliai Grybauskaitei pasirodė netinkamos.

Tiesa, socialdemokratai dar linkę palaukti. Gal D.Grybauskaitė iki penktadienio persigalvos? „Koks bus dekretas, pagal tokį ir dirbsime, – socialdemokratų poziciją komentavo partijos vicepirmininkas Juozas Olekas. – Jei dekretas bus be kelių ministrų, mes kolegas pavaduosime, jeigu kas nors atsitiks, kaip paprastai būdavo tokiais atvejais, ir dirbsime, ir ieškosime kandidatūrų“.

Nori paaiškinimo

Tačiau su tuo nesutinka DP atstovai. Jiems toks variantas nepriimtinas. Ar tai reiškia, kad Vyriausybė gali nebūti laiku suformuota, DP atstovai kol kas nekomentuoja.

Tačiau Viktoro Uspaskicho partija pasiryžusi eiti iki galo ir šalies vadovę kaip reikiant pašokdinti. DP atstovai reikalaus, kad D.Grybauskaitė paaiškintų oficialiai, kodėl DP moterys netinkamos.

„Turi žmogui pasakyti, kodėl jis netinka. Oficialiai turi pasakyti visai Lietuvai, kodėl aš netinku, arba premjerui. To nėra. Tam, kad žinočiau priežastis, ir partija, ir Lietuvos žmonės žinotų atsakymą, kodėl netinku. Turi būti labai aiškiai atsakyta: netinka dėl to ir to... Galbūt aš tada galėčiau priimti vieną sprendimą“, – vakar dienraščiui aiškino L.Graužinienė.

Komentuoti nenori

Į švietimo ir mokslo ministro postą pretenduojanti V.Uspaskicho bendražygė V.Baltraitienė – santūresnė. Ji aiškina pati nežinanti, kodėl jos kandidatūra Prezidentei neįtiko.

„Neoficialių versijų aš nekomentuoju: su manimi niekas po susitikimo su Prezidente nešnekėjo, nieko nežinau ir negaliu nieko komentuoti. Kai kurie kandidatūros atmetimo motyvai man buvo žinomi iš anksčiau, kai kurie – ne“, – kalbėjo ji.

DP vicepirmininkė nurodė, kad partijos netenkins ne visas Prezidentės dekretas, tačiau, ar tai reiškia, kad dėl to nebalsuos už Vyriausybės programos patvirtinimą Seime, neatskleidė.

„Kaip gali ne visas dekretas tenkinti, jeigu mes pateikėme ministrus. Mus tenkins tik tada, kai mūsų ministrai bus pateikti, kuriuos pasiūlė partijos prezidiumas“, – išrėžė V.Baltraitienė.

DP stovykloje svarstoma, kad tuo atveju, jei Prezidentė Vyriausybę tvirtintų be kelių ministrų, D.Grybauskaitės dekretą būtų galima skųsti Konstituciniam Teismui. Tokios galimybės neatmeta ir socialdemokratai, tačiau kol nėra šalies vadovės dekreto, jos nekomentuoja.


Komentaras


Vytautas Sinkevičius


Konstitucinės teisės profesorius

– Ar ne visos Vyriausybės tvirtinimas būtų teisėtas? – dienraštis pasiteiravo V.Sinkevičiaus

– Reikia turėti omenyje, kad paskirtasis premjeras turi elgtis labai atsakingai ir teikti tas kandidatūras, kurios atitinka tam tikrus reikalavimus. Iš Konstitucijos galima kildinti tam tikrus reikalavimus ministrams: kompetencija ir nepriekaištinga reputacija. Jei premjeras pateikia asmenis, kurie kelia abejonių, ar atitinka tuos kriterijus, tada prezidentas gali pareikalauti pateikti kitas kandidatūras. Laiko tam dar yra.

– Atsakomybė už tai, kad nerado tinkamų kandidatų, tektų A.Butkevičiui?

– Jeigu įvyktų taip, kad nebūtų rasta tų kandidatūrų, matyt, atsakomybė tektų ne Prezidentei, o asmeniui, kuris teikia tas kandidatūras, taigi A.Butkevičiui. Pati Konstitucija neužkerta kelio patvirtinti ne visos sudėties Vyriausybę, bet tam turi būti labai pagrįstos priežastys.

Bendra taisyklė tokia: turi būti patvirtinta visa Vyriausybė. Tačiau įmanomos išimtys, kurios gali būti tik konstituciškai pagrįstos. Viena jų – jei premjeras teikia tokius ministrus, kurie neatitinka iš Konstitucijoje numatyto atsakingo valdymo principo kylančių reikalavimų: kompetencijos ir reputacijos. Tai jeigu įvyktų taip, kad būtų teikiami kandidatai, kurie jų neatitinka, gali susidaryti tokia situacija, kai gali būti nepatvirtinta visa sudėtis.

– Likusius ministrus, kurie nepatvirtinti, Prezidentė teiktų atskiru dekretu?

– Nežinau, ar atskiru. Konstitucijoje yra dvi procedūros: Vyriausybės sudėties tvirtinimas ir ministrų skyrimas ir atleidimas. Prezidentė turi patvirtinti sudarytos Vyriausybės sudėtį. Šiuo atveju tikriausiai būtų koreguojamas dekretas dėl Vyriausybės sudėties sudarymo ir jau būtų visos sudėties Vyriausybė.

– Laikotarpis, kiek ne visas Ministrų kabinetas galėtų dirbti, regis, neapibrėžtas.

– Taip, Konstitucijoje tai neapibrėžta. Yra bendras principas: turi būti patvirtinta visa Vyriausybė. Tai kyla iš Konstitucijos, nes Vyriausybė – kolegiali institucija. Ją sudaro visi ministrai. Konkrečių terminų, per kiek laiko turi būti rasti kandidatai, jei patvirtinama ne visa Vyriausybės sudėtis, Konstitucijoje ir įstatymuose nėra.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų