Duoninė duonai nebūtina Pereiti į pagrindinį turinį

Duoninė duonai nebūtina

2005-09-20 09:00

Dienos rūpestis

Duoninė duonai nebūtina

Kartais pusryčiams paliktas batonas būna sunkiai įkandamas ar net „pražydęs“ pelėsiais, o juoda duona praradusi skonį. Kur ir kaip reiktų laikyti duoną, kad ji kuo ilgiau išliktų šviežia?

„Laikyti reikia gamintojo nurodytomis sąlygomis ir suvartoti iki nurodyto termino. Paprastai gamintojai nurodo trijų parų terminą. Per tą laiką duonai neturėtų nieko atsitikti“,- trumpai atsakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Virginijus Gailius.

Bendrovės „Klaipėdos duona“ vyriausioji technologė Anelė Bartkienė patikino, kad duonos realizacijos laikas iš tiesų yra tik trys paros. Tačiau ir tą laiką ją reikia tinkamai laikyti.

„Duonai svarbiausia sąlyga – švara. Duona turi būti laikoma švariame dezinfekuotame inde. Tinka net paprasti emaliuoti puodai. Prieš tai juos būtina švariai išplauti ir dezinfekuoti. Dezinfekuojama spiritu arba paprasčiausiu maistiniu actu. Po to indą reikia išvėdinti, sudėti duoną, uždengti dangčiu, ir duona laikysis gerai“,- sakė šalyje žinoma duonos specialistė Anelė Bartkienė.

Pasak jos, duoninės nėra pati geriausia vieta šiems produktams laikyti. Neretai į jas greitai įsimeta ir gyvena nematomas pelėsis. Duoną jis užvaldo labai greitai.

Jei jau taip nutiko, duoninę privalu kelis kartus išplauti dezinfekuojančiais plovikliais, sausai išdžiovinti ir tik tada dėti duoną. Jei aplink duoninę bus nešvara, padėtis gali lengvai pasikartoti. Duoninę nuolatos būtina kruopščiai išplauti, išdezinfekuoti ne rečiau kaip kas dvi savaites.

Iš parduotuvės parsineštą šviežią duoną būtina išlupti iš apvalkalo. Ją galima susukti lino rankšluosčiu, padėti į gilų molinį dubenį, užkloti kitu storesniu lininiu rankšluosčiu – laikysis gardi, aromatinga. Kitiems duona puikiai išsilaiko šaldytuve.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų