Pereiti į pagrindinį turinį

Gėjus ir lesbietes papiktinęs įstatymas įsigalios

2009-07-14 17:59
Gėjus ir lesbietes papiktinęs įstatymas įsigalios
Gėjus ir lesbietes papiktinęs įstatymas įsigalios / Gedimino Bartuškos nuotr.

Seimas didele balsų dauguma atmetė kadenciją baigusio prezidento Valdo Adamkaus veto prieštaringai įvertintam Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos informacijos poveikio įstatymui. Už veto atmetimą balsavo 87 parlamentarų, prieš buvo 6, susilaikė 25.

Norint atmesti prezidento veto reikia ne mažiau pusės - 71 iš 141 - Seimo narių balsų.
Prezidentė Dalia Grybauskaitė dabar turės įvykdyti Konstitucijos reikalavimą per tris dienas pasirašyti ir oficialiai paskelbti šį įstatymą.

Parlamento komitetų nuomonės svarstant prezidento grąžintą įstatymą išsiskyrė. Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas (ŠMKK) siūlė atmesti V.Adamkaus veto ir ragino įstatymą priimti be pataisų. Tokį pat sprendimą buvo priėmę Socialinių reikalų ir darbo bei Teisės ir teisėtvarkos komitetai. Tuo metu grąžintą įstatymą svarstę Žmogaus teisių bei Informacinės visuomenės plėtros komitetai nusprendė pritarti prezidento pozicijai ir siūlė įstatymą laikyti nepriimtu.

Pasak ŠMKK pirmininko Valentino Stundžio, naujasis Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos viešosios informacijos poveikio įstatymas esmingai nekeičia iki šiol galiojusio teisinio reguliavimo, tik jį patikslina ir pakoreguoja.

Įstatymą prezidentas vetavo, argumentuodamas, kad kriterijai, kuriais remiantis būtų nusprendžiama, kokia informacija priskiriama šiai kategorijai, suformuluoti neaiškiai ir abstrakčiai.

V.Adamkų vetuoti minėtą įstatymą ragino žmogaus teisių gynėjai nevyriausybininkai. Įtakingos nevyriausybinės organizacijos neigiamai įvertino šį dokumentą, teigdamos, kad jis - homofobiškas, prilygsta cenzūrai, jame pažeidžiami Lietuvos įsipareigojimai, kuriuos ji prisiėmė Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje ir Europos Sąjungoje.

„Deja, prezidentas koncentruojasi į informacijos laisvę, visiškai pamiršdamas vaikų teises ir laisves“, - apgailestavo V.Stundys.

Opozicijos lyderis, „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis pritarė V.Stundžio nuomonei dėl vetuoto įstatymo. „Nereikia vynioti žodžių į vatą - taip, įstatymas be kita ko skirtas apsaugoti nepilnamečius nuo homoseksualių santykių agitacijos“, - pastebėjo V.Mazuronis. Kreipdamasis į Seimo narius jis klausė: „Ar būtumėte labai laimingi, jeigu pas jus vieną dieną ateitų sūnus ar anūkas ir pasakytų - „žinai, aš myliu berniuką“? Jeigu šiuo įstatymu bent dalį nepilnamečių apsaugosime nuo tokių santykių agitacijos, tai būtinai reikia padaryti“.

Pagal naująjį įstatymą, nepilnamečiams neigiamą poveikį daranti informacija be kita ko laikoma informacija, kuria agituojama už homoseksualius, biseksualius ar poligaminius santykius, iškreipiami šeimos santykiai, paniekinamos jos vertybės.

Bet opozicinių socialdemokratų atstovai sutiko su prezidento veto. Seimo narė Marija Aušrinė Pavilionienė sakė, kad Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos viešosios informacijos poveikio įstatymas „skatina cenzūros įvedimą ir susidorojimą su tam tikrais kitaip mąstančiais ar besielgiančiais individais“. Ji atkreipė dėmesį į gausius prieštaravimus pačiame įstatyme.

Su įstatymo kritikais sutiko ir vienas kitas valdančiosios Tėvynės sąjungos atstovas. Kęstutis Masiulis pareiškė, kad įstatymą būtina tikslinti, taisyti, nes daugelis formuluočių neaiškios ir sukels sumaištį. „Neprieštarauju tam, kad nepilnamečiai būtų apsaugoti nuo neigiamos informacijos. Bet reikia dar skirti laiko šio įstatymo formuluočių pakoregavimui, todėl pritariu veto“, - sakė jis.

Naujos redakcijos Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos viešosios informacijos poveikio įstatymą kiek anksčiau pasmerkė ir pasaulyje žinoma žmogaus teisių gynimo organizacija „Amnesty International“. Ji pareiškė, kad įstatymas esą skatina homofobiją ir pažeidžia žmogaus teises.

Kaip ir ankstesnėje redakcijoje, neigiamą poveikį nepilnamečiams daranti pripažįstama ir informacija, susijusi su fizinio ar psichinio smurto vaizdavimu, rodomu mirusio, mirštančio arba žiauriai sužaloto žmogaus kūnu, erotinio pobūdžio informacija: kai skatinamas lytinis geismas, siūloma lytiškai santykiauti, rodomas lytinis aktas, jo imitacija ar kitoks seksualinis pasitenkinimas.

Neigiamo poveikio informacija pripažįstama ir sukelianti baimę ar siaubą, taip pat - kurioje demonstruojami paranormalūs reiškiniai, sudarant šių reiškinių tikrumo įspūdį.
Be to, neigiamą poveikį turinčia pripažįstama ir tokia informacija, kurioje vartojami nešvankūs posakiai, žodžiai ar gestai, skatinami blogi mitybos, higienos ir fizinio pasyvumo įpročiai.

Naujos redakcijos Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos viešosios informacijos poveikio įstatymas įsigalios kitų metų kovo 1 dieną. Iki to laiko Vyriausybė turės priimti keletą poįstatyminių aktų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų