Pereiti į pagrindinį turinį

Kelionių agentūra "Seimas"

2009-08-26 07:55
Keliauninkai: nuo tos dienos, kai naujieji Seimo nariai davė priesaiką valstybei, jiems paskirta daugiau kaip 220 komandiruočių.
Keliauninkai: nuo tos dienos, kai naujieji Seimo nariai davė priesaiką valstybei, jiems paskirta daugiau kaip 220 komandiruočių. / Mindaugo Ažušilio nuotr.

Galbūt norite net sunkmečiu nuvykti į šiltuosius kraštus? O gal per mėnesį apkeliauti penkias valstybes arba atšvęsti gimtadienį Kaspijos jūros pakrantėje? Jei taip – eikite į Seimą.

Su gimimo diena!

Pats rinkimuose į Seimą išsikėlęs, o dabar Tautos prisikėlimo partijos (TPP) frakcijai priklausantis Mantas Varaška komandiruotėje buvo vieną vienintelį kartą. Gegužės 23–30 d. parlamentaras viešėjo Azerbaidžane.

Palyginti su dauguma kolegų, TPP narys komandiruočių rezervą naudoja labai kukliai. Tačiau M.Varaškos gimtadienis, lyg tyčia, buvo pačiame komandiruotės į Azerbaidžaną įkarštyje, gegužės 26 d. Seimo nariui turbūt buvo labai sunku jubiliejinį trisdešimtąjį gimtadienį sutikti toli nuo namų, kurorte prie Kaspijos jūros ir, be abejo, dirbant tautos labui.

Tiesa, ne vienintelis M.Varaška gimtadienį šventė komandiruotėje. Štai liberalcentristas Artūras Melianas vasario 25-ąją savo 45-ąjį gimtadienį sutiko Italijoje, Padujos mieste, visiškai šalia garsiosios Venecijos.

Užsienyje – ilgiau nei Lietuvoje

Nors naujasis Seimas gyvuoja tik apie devynis mėnesius, Seimo narių komandiruočių skaičius jau viršija 200. Nuo tos dienos, kai naujieji Seimo nariai davė priesaikas valstybei, jiems paskirta daugiau kaip 220 komandiruočių. Kai kurios – vienai dienai, kitos – dviem, o kartais – ir savaitei ar ilgesniam laikui. Ir, žinoma, ne į Estiją, Lenkiją ar kokį niekingą Lietuvos užkaborį.

Neabejotinas komandiruočių lyderis Seime – konservatorius Emanuelis Zingeris. Jis per devynis mėnesius jau trylika kartų važiavo į komandiruotes už valstybės pinigus. Parlamentaras kelissyk buvo Strasbūre, dusyk – Prahoje. Be to, Seimo Užsienio reikalų komiteto narys lankėsi Tel Avive, Paryžiuje, Berlyne, Liublianoje ir Londone. Ir daugumoje komandiruočių E.Zingeris buvo vienas.

Pavyzdžiui, kovą E.Zingeris užsienyje prabuvo ilgiau nei Lietuvoje. Kovo 3–6 d. parlamentaras su delegacija viešėjo Gruzijoje, kovo 12–17 d. buvo komandiruotas į Paryžių, kitas dvi dienas – į Briuselį, kovo 22–24 d. jis jau buvo Izraelyje, o dar po poros dienų – ir Vokietijoje. Kovą E.Zingeriui duota net septyniolika dienų komandiruočių. Atmetus savaitgalius ir šventines dienas, darbui Seime jam teliko septynios darbo dienos.

Pabrėžtina, kad Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Audronius Ažubalis E.Zingerio fone atrodo gana kukliai – jis komandiruotėse buvo "tik" dešimt kartų.

Kelionių tempu nuo E.Zingerio mažai teatsilieka kitas konservatorius Egidijus Vareikis. Jis per aštuonis mėnesius išnaudojo jau vienuolika komandiruočių. Tačiau ilgiausia E.Vareikio komandiruotė (beje, su E.Zingeriu) tetruko šešias dienas, o paprastai jis apsiribojo dviejų trijų dienų kelionėmis, kaip ir jau minėtas A.Ažubalis. Priešingai nei E.Zingeris, E.Vareikis ir A.Ažubalis vieni į komandiruotes beveik nevažinėjo.

O gal į Etiopiją?

Liberalų sąjūdžio delegatė Dalia Teišerskytė, palyginti su E.Zingeriu ir kitais daug keliaujančiais parlamentarais, atrodo nuskriausta. Ji komandiruotėje tebuvo vieną vienintelį kartą. Tiesa, ne bet kur, o saulėtoje Etiopijoje. Ten D.Teišerskytė su kitų šalių parlamentarais tiesiogine to žodžio prasme gelbėjo pasaulį – Afrikos šalyje vyko tarptautinis forumas klimato kaitos klausimais.

Pati parlamentarė dienraščiui teigė tiesiog negalėjusi nevykti į Etiopiją. "Kadangi esu tarptautinių parlamentarų grupės pirmininkė, mane ir išsiuntė. Kasmet visų pasaulio parlamentarų suvažiavimas vyksta kokioje nors labai neturtingoje šalyje. Mano kelionė buvo tiesiog privaloma. Nes būtų buvę gėda – vieta su užrašu "Lietuva" būtų likusi tuščia, ir tai nebūtų padarę valstybei garbės", – aiškino pašnekovė.

Politikė taip pat skundėsi nespėjusi lakstyti iš vieno renginio į kitą, mat suvažiavimas aprėpė ne tik klimato kaitos klausimus, bet ir krizės padarinius vaikams ir jaunimui. "Turėtų daugiau žmonių važiuoti. Tiesiog nežinai, ką rinktis, kai esi vienas. Tarkim, iš Baltarusijos buvo septyni atstovai, iš Latvijos ir Estijos – po du ar tris. Ten niekas nevažiuoja vienas. Galima būtų tikrai pasisemti patirties, jeigu važiuotum ne vienas ir nelakstytum kaip nevisprotis iš salės į salę", – pabrėžė ji.

Vis dėlto D.Teišerskytė teigė daug išmokusi. Ne tik iš kolegų parlamentarų, bet ir iš vargingai gyvenančių Etiopijos žmonių. "Kai pamatai, kaip žmonės gyvena, kokiomis baisiomis sąlygomis, ir kaip jie dirba, ir kaip jie nemurma, iš tikrųjų labai didelė patirtis. Galima pasimokyti, kaip būti laimingam, netgi būnant labai neturtingam", – pridūrė pašnekovė.

Politikė taip pat skundėsi, kad tokių komandiruočių vaisiais nesidalijama su paprastais žmonėmis. "Ataskaitą duodame tik Seimo valdybai, o žmonės tikrai nežino, ką ten veikiame. Galėtume turėti labai daug naudos, jeigu į komandiruotes žiūrėtume rimtai. Bet, deja, mes padedame paukštuką, ir tuo viskas baigiasi", – komandiruočių praktiką kritikavo parlamentarė.

D.Teišerskytė taip pat pridūrė, esą jos vienintelė komandiruotė valstybei kainavo kur kas mažiau, nei nuolatinių Seimo keliauninkų skraidymas iš vienos šalies į kitą. "Nėra taip brangu. Tikrai ne brangiau nei kokiems septyniems, kurie kas mėnesį ar kas savaitę važiuoja į Briuselį. Net pamirštame, kaip kai kurie atrodo. Vareikis, Zingeris", – kolegoms įgėlė pašnekovė.


Viskas dėl Suvalkijos

Trisdešimtmetį prie Kaspijos jūros per komandiruotę atšventęs M.Varaška dienraščiui teigė, esą Azerbaidžane jis labai daug nudirbo dėl gimtosios Suvalkijos gerovės.

"Buvo trilypis, galbūt net keturlypis susitikimas. Pirmiausia susitikome su ambasadoriumi, kalbėjomės apie Suvalkijos verslo galimybes Azerbaidžane ir Azerbaidžano verslo galimybes investuoti Suvalkijos regione. Kitas klausimas – vienas iš Azerbaidžano miestų galbūt galėtų būti Marijampolės partneris, ir dėl ekonominių dalykų, ir dėl sportinių. Trečias dalykas – turėjome bendrą konferenciją dėl vaikų teisių užtikrinimo esant nepaprastajai padėčiai, tai buvo tęstinis seminarų ciklas. Ir ketvirtas, vienas svarbesnių, turėjome susitikinėti su nacionaline registro ir kadastro tarnyba prie Azerbaidžano vyriausybės. Bet kai nuvažiavome, vyko institucijų reforma. Ten "saulėlydis", pasirodo, įvyksta greičiau nei pas mus. Bet buvo patvirtintas tolesnis mūsų bendradarbiavimas registrų tobulinimo srityje", – darbus vardijo M.Varaška.

Paklaustas, kaip atšventė trisdešimtmetį, Seimo narys tikino galįs gimtadienį švęsti ne tik gegužės 26-ąją, bet ir gerokai anksčiau ar gerokai vėliau. "Tą progą pažymiu mėnesį prieš ar mėnesį po, kaip nors ypatingai minimas jis tikrai nebuvo. Trisdešimtmetį, kaip ir kiekvieną kitą gimtadienį, sutinku pagal nuotaiką – ar anksčiau, ar vėliau", – sakė M.Varaška. Pašnekovas pripažino nepraleidęs progos trisdešimtmetį paminėti prie Kaspijos jūros, tačiau tai esą tebuvo kuklus pasisėdėjimas kelių žmonių būryje.

Parlamentaras teigė per ateinančias keletą savaičių galbūt dar sykį vyksiantis į Azerbaidžaną. Šįsyk – turbūt už savo pinigus.


Šventė kukliai

"Pirmiausia norėčiau atkreipti dėmesį, kad keliavau organizatorių lėšomis", – dienraščiui sakė A.Melianas, taip pat gimtadienį šventęs per komandiruotę.

Politikas aiškino Italijoje daug sužinojęs apie socialiai jautrių gyventojų grupių integravimą į darbo rinką, taip pat pristatęs Lietuvos padėtį. Esą ši naudinga patirtis jau atsispindi ir naujuosiuose Lietuvos įstatymuose. "Manyčiau, ta patirtis ir kitų valstybių praktika buvo naudinga", – teigė A.Melianas.

Paklaustas, ar nenorėjo gimtadienio atšvęsti Lietuvoje, Seimo narys pareiškė, esą taip sutapo. "Žinot, čia tarptautinė konferencija, negali pagal savo gimtadienį reguliuoti. Ką padarysi", – atsiduso pašnekovas. Vis dėlto A.Melianas Italijoje gimtadienį atšventė. "Be abejo, itališko vyno paragavome. Italijoje labai didelės puotos turbūt neiškelsi, (atšventėme – red. past.) labai kukliai, čia nebuvo jubiliejus, ir neesminis dalykas tas gimtadienis", – reziumavo parlamentaras.


Palyginti su pirmtakais, – taupymo meistrai

Teisingumo dėlei reikėtų pridurti, kad šis Seimas keliauja toli gražu ne taip uoliai kaip ankstesnės kadencijos. Praėjusios kadencijos parlamentarai per pirmus devynis kadencijos mėnesius išnaudojo daugiau kaip 500 komandiruočių. Tuomet retas parlamentaras sugebėjo per tokį trumpą laiką išnaudoti mažiau kaip 6–9 komandiruotes. Pavyzdžiui, tarp lyderių ir tuomet buvęs E.Vareikis per devynis mėnesius paėmė net 20 komandiruočių, ne ką teatsiliko ir E.Zingeris – turėjo 17 komandiruočių. Be to, egzotiškos šalys ir šiltieji kraštai tuomečių Seimo narių kelionių maršrutuose buvo aptinkami kur kas dažniau nei dabar.


Sausio 13-oji – Rusijoje

Tikru Lietuvos patriotu save vadinantis Viktoras Uspaskichas, dabar laukiantis kolegų europarlamentarų malonės, taip pat mėgo keliauti. Tiesa, milijonierius komandiruočių nesiprašė ir, pritarus Seimo valdybai, keliavo už savo pinigus. Tačiau jam egzotikos nereikėjo. Kol V.Uspaskichas dirbo Seime, vienintelis jo kelionių maršrutas buvo Lietuva–Rusija. Keistas sutapimas, tačiau sausio 13-ąją, kai visa Lietuva minėjo kruvinų įvykių metines, patriotiškasis V.Uspaskichas buvo Rusijoje. Kur tiksliai – to jis oficialiai nenurodė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų