Pereiti į pagrindinį turinį

Moterys nenori būti aukomis

2008-12-08 09:00
Moterys nenori būti aukomis
Moterys nenori būti aukomis / Mindaugo Ažušilio nuotr. Eitynės: akciją prieš smurtą prieš moteris surengė JAV ambasada, siekdama atkreipti visuomenės dėmesį į šią problemą.

Kiekvienais metais nuo lapkričio 25 d. iki gruodžio 10 d. visame pasaulyje minima 16 dienų be smurto prieš moteris. Vakar moteris nuo smurto gynė ir kelios dešimtys vilniečių.

Kas trečia moteris – auka

Sostinėje eitynes surengė JAV ambasada Lietuvoje. Plakatais nešini kelios dešimtys žmonių siekė atkreipti visuomenės dėmesį į smurto prieš moteris problemą.

"Jungtinių Tautų gyventojų fondo duomenimis, kas trečia moteris pasaulyje yra patyrusi smurtą. Tačiau statistiniai duomenys, atvejai, registruoti policijoje, parodo tik ledkalnio viršūnę – mažiau nei ketvirtadalį realiai įvykusių smurto atvejų", – Moterų informacijos centro tinklalapyje rašo šio centro direktorė Jurgita Pečiūrienė. Anot jos, pasaulyje smurtas prieš moteris yra tokia pat dažna mirties ar nedarbingumo priežastis kaip ir vėžys.

Smurtas – visuomenės norma

JAV ambasadoriaus Lietuvoje Johno A.Cloudo žmona Mary E.Cloud kalbėjo, kad smurtas prieš moteris apima ne tik fizinius veiksmus. Anot jos, visame pasaulyje nuo smurtautojų kenčia daugybė moterų, tačiau dažnai tai priimama kaip tam tikra visuomenės norma ir ne visos aukos gali apsisaugoti.

"Smurtas šeimoje lemia vaikų ateitį. Juk augdami berniukai mokosi tapti vyrais ir iš tėvo ima pavyzdį, kaip reikia elgtis su moterimi", – sakė ambasadoriaus žmona.

Premjero patarėjos Giedrės Purvaneckienės nuomone, Lietuvoje smurto problema giliai įsišaknijusi. Esą smurtautojai žino, kad nebus nubausti, todėl drąsiai kelia ranką prieš moteris. Ji teigė, jog labai svarbu pasiekti, kad kaltinimai smurtautojui būtų pateikiami valstybės vardu, o ne privataus asmens. Esą tik taip galima realiai padėti smurto aukoms. O kol valstybė nesikiš į įvykius už uždarų šeimos durų, tol moterys negalės jaustis saugios.

Vyrai nori kontrolės

Seimo narė Rūta Rutkelytė sakė esanti abstulbusi nuo statistikos, kad kas trečia moteris yra smurtautojo auka, o dvi iš trijų savo gyvenime yra patyrusios prievartą.

"Lietuvoje daugėja skyrybų, daugumos jų iniciatorės yra moterys. Tačiau dar svarbiau tai, kad net 70 proc. ištuokų priežasčių yra psichologinis ir fizinis smurtas. Tai reiškia, kad skyrybos moterims tampa kova už savo teises," – sakė parlamentarė.

R.Rutkelytė teigė pasisakanti už tradicinę šeimą, bet kritikavo joje vis dar vyraujantį patriarchatą. Anot parlamentarės, vyrai nori valdyti ir kontroliuoti moteris, net ir tada, kai jie nebėra pagrindiniai šeimos maitintojai.


Smurto rūšys

Fizinis smurtas. Veiksmai, kuriais sutrikdoma ar kėsinamasi sutrikdyti asmens sveikatą, fizines funkcijas.

Psichologinis (emocinis) smurtas. Veiksmai, pažeidžiantys žmogaus psichiką. Dažnai tampa fizinio ar seksualinio smurto pradžia.

Seksualinis smurtas. Apima ne tik išprievartavimą, bet ir elgimąsi su asmeniu kaip su objektu, seksualinius juokelius, tyčiojimąsi iš figūros.

Socialinė kontrolė ir atskirtis – trukdymas užimti tam tikrą padėtį visuomenėje ar darbovietėje, diskriminavimas.


Įstaigos, teikiančios pagalbą smurto aukoms Vilniuje

Mamos ir vaiko paramos fondas, tel. 275 2282

Vilniaus arkivyskupijos Carito Motinos ir vaiko globos namai, tel. 212 1653

Vilniaus moterų namai – Krizių centras, tel. 261 6380

Vilniaus miesto Motinos ir vaiko pensionas tel. 233 3619

"Pagalbos moterims linija" tel. 8 800 66 366

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų