Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdos universiteto profesorius V.Tetenskas jubiliejų švęs scenoje

2011-12-09 13:49
Klaipėdos universiteto profesorius V.Tetenskas jubiliejų švęs scenoje
Klaipėdos universiteto profesorius V.Tetenskas jubiliejų švęs scenoje

Klaipėdos universiteto Menų Fakulteto dekanas profesorius Vytautas Tetenskas penktadienį rengia jubiliejinį savo 60-mečio koncertą.

Iš tikrųjų gimtadienį Maestro turėjo švęsti liepos 11-ąją, bet tuomet buvo vasara, atostogų metas, paskui užgriuvo šventiniai Klaipėdos universiteto Menų fakulteto 40-mečio renginiai... „Na, bet dabar jau laikas, nes metai baigiasi, – šypsojosi profesorius. – Man, kaip muzikantui, privalu tokia proga pagroti. Taigi grosiu viską ir su visais. Nors koncertas bus vienos dalies.“

Garsus birbynininkas jubiliejiniame koncerte pirmiausia pasirodys su visu būriu uostamiesčio muzikų, su kuriais jam teko bendradarbiauti per 40 kūrybos metų.

Su maestro muzikuos pianistai Saulius Šiaučiulis, Irena Pečiūrienė, smuikininkė Dainora Sugintienė, vokalistė Valentina Vadoklienė.

Taip pat su profesoriumi gros jo dukra pianistė Rasa Kulikauskienė ir žentas marimbininkas Tomas Kulikauskas.

V.Tetenskas į sceną lips ir su dabartiniais savo studentais – gros trio ir kvintete su jais.

Koncertą užbaigs šia proga susibūręs jungtinis Liaudies muzikos katedros studentų ir absolventų liaudies instrumentų orkestras. „Seniai svajojau, kad tokį galėtume turėti. Smagu, kad mano svajonė išsipildys nors trumpam“, – džiaugėsi jubiliatas, pats vadovaujantis Klaipėdos universiteto Menų fakulteto liaudies instrumentų orkestrui. Šiuosyk jam pavyko suburti ne tik studentus, bet ir absolventus.

Jau 28 metus V.Tetenskas yra Liaudies muzikos katedros vedėjas. Be to, profesorius aštunti metai vadovauja Klaipėdos universiteto Menų fakultetui, yra jo dekanas.

Profesionalioje scenoje V.Tetenskas – nuo 20 metų. Per keturis dešimtmečius jo birbynė nesyk skambėjo ne tik visoje Lietuvoje, bet ir Italijoje, JAV, Kanadoje, Airijoje, Turkijoje, Prancūzijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje, Švedijoje, Slovakijoje, Rusijoje, Čekijoje, Estijoje, Latvijoje...

„Toks instrumentas kaip birbynė – vienintelis pasaulyje. Birbynės tembras – nepakartojamas“, – su pasididžiavimu ne kartą yra pabrėžęs maestro.

„Jo griežimas teikia tikrą pasigėrėjimą, nes jame susilieja visi meniniam rezultatui pasiekti reikalingi komponentai – techninis tobulumas, garso kultūra, plati dinaminė amplitudė, tiksli intonacija, nuostabus išgaunamo tembro grožis, grynumas ir švelnumas. Tačiau turbūt svarbiausia – įgimtas muzikalumas, muzikavimo natūralumas ir santūrumas, kūrybingos, skoningos interpretacijos, – mano muzikologė prof. Daiva Kšanienė. – Šios savybės atsiskleidžia ir soliniuose V.Tetensko koncertuose, ir dalyvaujant skirtingų sudėčių ansambliuose. Jis yra grojęs ir dabar tebegroja duetuose, trio, su įvairiausių sudėčių grupėmis ir orkestrais. Stebina V.Tetensko atliekamos muzikos žanrų, stilių įvairovė. Jis griežia įvairių epochų kompozitorių kūrinius. Be abejo, dominuoja lietuvių autorių muzika. Ypač nuostabiu švelnumu ir tembro grožiu žavi V.Tetensko atliekama B.Dvariono pjesė „Prie ežerėlio", V.Paketūro „Elegija“, J.Švedo „Raliavimas“.

Retas profesionalus mūsų dienų birbynininkas dabar rengia rečitalius. V.Tetenskui tai įprasta. Maestro yra pagrojęs daugiau nei 300 solinių koncertų. Kaip pastebėjo D.Kšanienė, jo „soliniuose rečitaliuose atsiskleidžia savita, išjausta interpretacija, itin gražus tobulas tembras, logiškas muzikos kūrinių dramaturgijos perteikimas. (...) V.Tetenskas turi subtilų ansamblinio muzikavimo pojūtį. Kad ir su kuo grotų – kanklininkais, pianistais, dainininkais, vargonininkais – jis visada randą puikią garsinę pusiausvyrą“ („Muzikos barai“, 2011, Nr. 7–8).

Tuo bus galima įsitikinti ir per jubiliejinį V.Tetensko koncertą gruodžio 9 d. 18 val. Klaipėdos universiteto Menų fakulteto koncertų salėje (K.Donelaičio g. 4). Įėjimas – laisvas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų