Pereiti į pagrindinį turinį

Afganistano prezidento postą perėmęs A. Ghani: esu laisva dvasia

2014-09-29 11:15
AFP-BNS inf.
Reuters nuotr.

Afganistano prezidento postą perėmė Ashrafas Ghani, teigiantis esąs „laisva dvasia“

Teigia esąs „laisva dvasia“

Ashrafas Ghani (Ašrafas Ganis) yra intelektualus, savo tikslus pasiekiantis žmogus su charakteriu, vadinantis save „laisva dvasia“, o dabar turės įrodyti, kad gali būti suvienijantis lyderis, galintis išspręsti didžiules Afganistano problemas.

65 metų A.Ghani padarė puikią akademiko ir ekonomisto karjerą, kai 1977-aisiais išvyko iš Afganistano, bet po 24 metų grįžo siekti savo svajonės atstatyti šalį.

Jis studijavo Niujorko Kolumbijos universitete, o 9-ajame dešimtmetyje, kai Afganistaną buvo okupavę sovietai, dėstė Jungtinėse Valstijose.

Nuo 1991 metų jis dirbo su Pasaulio banku ir tapo Rusijos anglių pramonės ekspertu, o galiausiai – netrukus po to, kai 2001 metų pabaigoje buvo nuverstas Talibano režimas, – grįžo į Kabulą kaip Jungtinių Tautų (JT) aukšto rango specialusis patarėjas.

Jis buvo svarbus laikinosios vyriausybės architektas ir valdant prezidentui Hamidui Karzai (Hamidui Karzajui) 2002-2004 metais dirbo įtakingame finansų ministro poste. Tuo metu jis aktyviai vykdė kampaniją prieš klestinčią korupciją.

Intensyvumu ir energija garsėjantis A.Ghani įvedė naują valiutą, įsteigė mokesčių sistemą, skatino turtingus afganų išeivius grįžti namo ir viliojo donorus, šaliai bandant atsigauti po rūsčios Talibano eros.

Tačiau jis taip pat pelnė skaldančios figūros reputaciją, kuri jį persekioja ir šiandien.

„Jis niekada niekam neleisdavo pernelyg priartėti ir likdavo atitolęs“, – sakė rašytojas veteranas Ahmedas Rashidas (Ahmedas Rašidas), kuris jį pažįsta 25 metus.

„Deja, jo blogos nuotaikos proveržiai ir arogancijos demonstravimas afganams ir vakariečiams buvo pernelyg dažni ir greitai pavertė jį nemėgstama figūra“, – sakė A.Rashidas.

Kviečia Talibaną pradėti taikos derybas

Prisaikdintas Afganistano prezidentas per savo inauguracijos kalbą paragino Talibano sukilėlius prisidėti prie taikos derybų po 13 metų trukusio karo.

„Prašome vyriausybės oponentus, ypač Talibaną ir (kovotojų grupuotę) „Hizb-e-Islami“, žengti į politines derybas“, – A.Ghani sakė po to, kai buvo prisaikdintas.

Stipri kampanija 

Po prasto pasirodymo 2009 metų rinkimuose A.Ghani šį kartą daugelį afganų šokiravo drauge su savąja iškeldamas generolo Abdul Rashido Dostumo (Abdul Rašido Dostumo) – uzbekų karo vado, kaltinamo daugeliu žmogaus teisių pažeidimų, – kandidatūrą.

Tačiau A.Ghani išjudino kampaniją virtine ugningų kalbų ir geriau nei daugelis tikėjosi pasirodė pirmajame rinkimų rate, kai gavo 31,6 proc. balsų. Jo varžovas Abdullah Abdullah (Abdula Abdula) pirmajame rate gavo 45 proc. balsų.

Antrąjį rinkimų ratą birželio mėnesį temdė įtarimai sukčiavimu, bet jis lengvai iškilo kaip laimėtojas, su 55 proc. balsų. A.Abdullah vėl gavo 45 proc. balsų.

Tokie rezultatai reiškia didelį sugrįžimą A.Ghani, kuris sako, jog jo kantrios derybos su A.Abdullah dėl „nacionalinės vienybės vyriausybės“ suformavimo pademonstravo, kad jis pajėgus būti valstybės veikėju.

A.Ghani, kaip ir H.Karzai, yra puštūnas ir neseniai ėmė vartoti savo gentinį vardą Ahmadzai (Ahmadzajis), kad akcentuotų savo paveldą, tačiau pabrėžia, kad svarbu suvienyti skirtingas Afganistano etnines grupes.

Pastaruoju metu jis prižiūrėjo atsakomybės už saugumą, kuri buvo NATO rankose, perdavimą afganų vadovybei. Pasinaudodamas šiuo darbu jis važinėjo į visas šalies dalis ir didino savo žinomumą.

„Negyvensiu izoliuoto gyvenimo (prezidentūros rūmuose), – neseniai AFP sakė A.Ghani. – Ketinu keliauti, kaip keliavau vadovaudamas perdavimui. Žiūrėkit, aš esu laisva dvasia – manęs negalima įkalinti rūmuose. Jie man kiekvieną dieną kalba, kad kas nors mane nužudys, bet vis dar judu“.

Su savo žmona Rula A.Ghani susipažino studijuodamas Amerikos universitete Libane, pora turi du vaikus.

Nors afganų moterims tai nėra įprasta, Rula pasirodydavo per kampanijos mitingus ir pasakė mažiausiai vieną kalbą, taip suteikdama vilčių, kad propaguos moterų teises šioje ultrakonservatyvioje musulmoniškoje šalyje.

A.Ghani, kuriam dėl vėžio yra išoperuota skandžio dalis, laikosi griežtos dienotvarkės ir maitinasi užkandžiais, nes negali vienu metu suvirškinti daug maisto.

Kai kas sako, jog jo akistata su mirtimi nulėmė jo tvirtą ryžtą, kaip ir įsitikinimas, kad jis gali laimėti aukščiausią postą nepaisant visų jam nepalankių prognozių.

Jis AFP sakė, kad tapęs prezidentu apgailestaus dėl vieno dalyko – būtinybės gyventi rūmuose Kabulo centre, o ne savo name miesto pakraštyje.

„Galvoju, kad galėsiu išsmukti atgal, – sakė jis. – Pagal įstatymą, man pasakyta, turiu gyventi rūmuose. Aš patikrinau, tai vienas labiausiai nevykusių dalykų, kuriuos sužinojau. Mano sodas kaip tik duoda vaisių ir daržovių derlių ir aš tikiuosi kažkiek juo pasimėgauti“.

Būdamas valdžioje A.Ghani tikriausiai gerins santykius su JAV, bet jo antagonistinis stilius gali nulemti komplikuotus santykius su A.Abdullah ir darbą baigiančiu prezidentu H.Karzai.

Inauguracijos dieną  žuvo keturi žmonės

Talibano mirtininkas sprogdintojas pirmadienį užmušė keturis civilius, o dar du sužeidė, detonavęs bombą netoli Kabulo oro uosto tuo metu, kai Ashrafas Ghani (Ašrafas Ganis) buvo inauguruojamas Afganistano prezidentu per ceremoniją miesto centre.

„Galime patvirtinti, kad pėsčiajam mirtininkui detonavus (bombą) netoli oro uosto, keturis žmonės žuvo, o dar du buvo sužeisti“, – sakė policijos tyrimo departamento atstovas.

Talibanas prisiėmė atsakomybę dėl išpuolio savo patvirtintoje paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“, sakydamas, kad tos atakos taikiniai buvo užsienio ir afganų kariai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų