Pereiti į pagrindinį turinį

Daktaro mirties aistra – amputacijos

Daktaro mirties aistra – amputacijos
Daktaro mirties aistra – amputacijos / Diena Media nuotr.

Amputacijas mėgstantis ir Daktaru Mirtimi pramintas indų kilmės chirurgas Jayantas Patelis šią savaitę Australijoje buvo nuteistas kalėti septynerius metus. Prisiekusieji pripažino jį kaltu dėl trijų žmonių nužudymo ir ketvirto sužalojimo.

Kaltinimų lavina

Teisiamasis ketvirtadienį į teismą išklausyti nuosprendžio atėjo su žmona ir visą posėdį neatplėšė akių nuo žemės. Jo aukomis tapo 77 metų Gerry Kempsas, 75 metų Mervynas Morrisas ir 46 metų Jamesas Phillipsas. Ketvirtas pacientas, 63 metų Ianas Vowlesas, patyrė neatitaisomą žalą sveikatai, kai chirurgas išpjovė jam sveiką žarną.

Pradžioje prokurorai buvo suskaičiavę net 87 J.Patelio aplaidumo atvejus, kurie kainavo žmonėms sveikatą arba gyvybę, bet atliekant tyrimą kaltinimų sumažėjo. 15 savaičių gydytojo bylą svarsčiusiems teisėjui ir prisiekusiesiems įtikinami pasirodė kaltinimai dėl trijų mirčių, nors prokurorai įrodinėjo, kad jų buvo 20.

Amputacijų maniakas

60-metis J.Patelis yra Indijoje gimęs JAV pilietis, nuo 2003 iki 2005 m. vadovavęs Australijos Kvynslando valstijos Bandabargo miesto ligoninės Chirurgijos skyriui. Per šį laikotarpį jis operacijas atliko 1202-iems pacientams. 7 proc. jų mirė, dalis namo grįžo sunkiai sužaloti. Dėl to chirurgu susidomėjo teisėsauga.

Kaip tvirtino prokurorai, J.Patelis nusikalstamą aplaidumą parodė atlikdamas dvi žarnų šalinimo ir dvi ertmines operacijas. Anot jų, chirurgo gabumai nesiekė net minimalaus lygio, būtino profesionaliam chirurgui.

Šaltiniai Bandabargo ligoninėje pasakojo, kad J.Patelis atlikdavo amputacijas apimtas įtartino entuziazmo. Buvo net tokių atvejų, kai jis savaitgaliais ir per atostogas vaikštinėjo ligoninės koridoriais ir ieškojo pacientų, kuriems reikėtų atlikti amputaciją.

"Gydytojai yra atsidavę žmonės, bet tai yra kitas atvejis, – pasakojo vienas J.Patelio kolega. – Atrodydavo, kad gerai savijautai jam nuolat reikėdavo pacientų, kuriems galima ką nors nupjauti. Jis ėmėsi netgi pacientų, kurie nebuvo jam patikėti arba kuriems išvis nereikėjo chirurginio gydymo. Kai kurios sanitarės netgi slėpdavo pacientus, kad šie nepatektų jam į rankas."

Pilve paliko žirkles

Maža to, J.Patelis nustatydavo klaidingas diagnozes, operuotam pacientui pilve buvo palikęs žirkles, kurios sukėlė rimtų vidinių sužalojimų, o kartą atjungė pacientą nuo gyvybės palaikymo aparato, kad atlaisvintų vietą kitam ligoniui.

Vienai pacienčių, 44 metų aborigenei Merlin Daisy, teko amputuoti dalį kairės kojos, nes gydytojas tiesiog pamiršo moterį, kuriai buvo pėdos gangrena. Laimė, ilgai be priežiūros išgulėjusią ir beveik komos būklės pacientę rado kitas gydytojas.

46 metų J.Phillipsui pasisekė mažiau. Vyras mirė praėjus penkioms dienoms po to, kai J.Patelis išpjovė jam dalį žarnyno. Chirurgo kolegos atsisakė operuoti šį pacientą, nes buvo įsitikinę, kad operacija sukeltų pavojų jo gyvybei.

Anuliuota licencija

1950 m. Indijoje gimęs J.Patelis savo šalyje įgijo gydytojo profesiją ir emigravo į JAV. 2003 m. jis atvažiavo į Australiją ir pradėjo dirbti Bandabergo ligoninėje. Chirurgo profesiniai gebėjimai nesudomino nei valdžios pareigūnų, nei ligoninės vadovybės.

Kol paaiškėjo jo nemokšiškumas, praėjo beveik dveji metai. Tik tuomet teisėsauga išsiaiškino, kad 1984 m. jo gydytojo licencija buvo sustabdyta, o 2001 m. išvis anuliuota Niujorko valstijos valdžios už šiurkščią medicininę klaidą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų