Pereiti į pagrindinį turinį

Didžiosios Britanijos Europos reikalų ministras – apie šalies ateitį ES

2016-01-18 07:17
Davidas Lidingtonas
Davidas Lidingtonas / A. Ufarto / BFL nuotr.

Europos Sąjunga – didžiulis derybinis svoris pasaulio politikoje. Viena Didžioji Britanija tiek neišsiderėtų. O ir bendros rinkos ekonominiai pranašumai britams ir jų verslams – neabejotini, sako šalies Europos reikalų ministras.

Tačiau daugiau iš bloko Davido Camerono vyriausybė nenori, o juo labiau nenori Briuseliui atiduoti daugiau sprendimo teisių. Tad jei ES juda vienos valstybės link, Britanija nori išimčių. Jungtinė Karalystė bando persiderėti savo narystės ES sąlygas, artėjant premjero pasiūlytam referendumui, kuriame šalis spręs – likti ar trauktis iš bloko apskritai.  LRT TELEVIZIJOS laidoje „Savaitė“ apie tai kalbėjo Davidas Lidingtonas, Didžiosios Britanijos Europos reikalų ministras.

– Britanijos parlamente jūs jau beveik tiek, kiek atkurtai Lietuvos nepriklausomybei. Esate ir vienas ilgiausiai savo pareigas einančių britų ministrų – Europos ministras. Kas yra Europa ir ar Europa skiriasi nuo Europos Sąjungos?

– Žinoma skiriasi, nes Europa yra kultūrinė ir geografinė sąvoka, todėl Norvegijos, Šveicarijos ar Ukrainos nevadinti Europa būtų nesąmonė. Bet vienas iš didžiausių Europos Sąjungos pasiekimų yra demokratijos, žmogaus teisių bei teisės valdžios įtvirtinimas tose šalyse, kur tie dalykai buvo paminti didžiąją XX amžiaus dalį. Ir stojimo į Europos Sąjungą procesas iš pradžių Pietų Europoje, o po Sovietų Sąjungos ir Varšuvos pakto griūties – ir Rytų Europoje – suteikė mechanizmą įvertinti ir įtvirtinti tiems žmogaus teisių ir įstatymo valdžios principams.

Visą interviu žiūrėkite įraše.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų