Pereiti į pagrindinį turinį

ES užsienio reikalų ministrai: sutartis su Ukraina nėra „žalinga“ Rusijai

2013-12-17 06:42
Reuters nuotr.

Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrai pirmadienį stengėsi patikinti savo kolegą iš Rusijos Sergejų Lavrovą, kad galimas partnerystės susitarimas su Ukraina nebūtų žalingas Maskvos interesams.

Per pietus su S.Lavrovu Briuselyje ES ministrai "leido labai aiškiai suprasti, kad Ukraina, po ne vienus metus trukusių derybų, ... turėtų pasirašyti" istorinę politinę ir ekonominę sutartį su 28 valstybių bloku, sakė ES užsienio politikos vadovė Catherine Ashton (Ketrin Ešton).

Bloko ministrai taip pat leido suprasti, "kad jos pasirašymas niekaip neturėtų žalingo poveikio Rusijai", pridūrė ji baigiantis derybų dienai, kurios metu dominavo netikėtas lapkričio pabaigoje priimtas Kijevo sprendimas atsisakyti Asociacijos sutarties su ES kelios dienos prieš jos planuotą pasirašymą.

"Nėra prieštaravimų tarp galimo sutikimo su šia partnerystės sutartimi ir gerų santykių su Rusija puoselėjimo", - sakė prancūzų užsienio reikalų ministras Laurent'as Fabiusas (Loranas Fabiusas).

ES diplomatai derybas tarp ES ministrų ir S.Lavrovo vadino "labai atviromis ir nuoširdžiomis" - tai diplomatine kalba paprastai reiškia nediplomatiškai tiesmukas diskusijas.

S.Lavrovas po derybų sakė, jog buvo "bendras sutarimas, kad visi turėtų gerbti kiekvienos šalies suverenumą" ir "leisti žmonėms laisvai pasirinkti".

Rusijos ministras teigė, kad ES ir Ukrainos laisvosios prekybos susitarimas pakenktų Rusijos ekonomikai sukurdamas didžiulį ES produktų srautą per Ukrainą, sakė Liuksemburgo užsienio reikalų ministras Jeanas Asselbornas (Žanas Aselbornas).

Atsisukdamas į Rytus, o ne į Vakarus, Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius antradienį vyksta į Maskvą. Jo praėjusio mėnesio sprendimas atsisakyti istorinės sutarties su ES Ukrainoje išprovokavo didžiausias per dešimtmetį demonstracijas.

ES ministrai pakartojo bloko norą sudaryti sutartį su Ukraina, bet sakė, kad dabar aiškiai metas veikti Kijevui.

"Mes, žinoma, norime, kad Ukraina pasirašytų Asociacijos sutartį, dėl to dar yra tam tikros vilties", - sakė Vokietijos užsienio reikalų ministras Guido Westerwelle (Gvidas Vestervelė), atvykęs į derybas Briuselyje.

Švedijos užsienio reikalų ministras Carlas Bildtas (Karlas Biltas), svarbus žaidėjas stengiantis plėsti ryšius su buvusiomis sovietų satelitėmis Europos rytiniame pakraštyje, apkaltino V.Janukovyčių "išsisukinėjimu".

"Vieną dieną jis sako viena, o kitą dieną - kita", - pareiškė C.Bildtas.

"Jeigu bus aiški žinia iš Kijevo, mes pasirengę pasirašyti rytoj", - pridūrė jis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų