Quantcast

JAV: po V. Putino kelionės Kinija baiminasi Šiaurės Korėjos krizės

  • Teksto dydis:

Kinija, nepaisydama savo viešo aljanso su Rusija, nerimauja, kad Šiaurės Korėja po prezidento Vladimiro Putino vizito gali jaustis padrąsinta pradėti regioninę krizę, pirmadienį pareiškė vienas JAV aukščiausio rango pareigūnas.

Valstybės sekretoriaus pavaduotojas Kurtas Campbellas (Kurtas Kembelas) sakė, kad Kinija, bendraudama su Jungtinėmis Valstijomis, užsiminė, jog yra „susirūpinusi“ po to, kai V. Putinas praėjusią savaitę pasirašė gynybos sutartį su Pchenjanu.

„Manau, būtų teisinga sakyti, kad Kinija tikriausiai nerimauja, jog Šiaurės Korėja bus kaip nors paskatinta imtis provokacinių veiksmų, kurie galėtų sukelti krizę Šiaurės Rytų Azijoje“, – pareiškė K. Campbellas Užsienio santykių taryboje.

Jis atkreipė dėmesį į padažnėjusius nedidelio masto karinius incidentus Šiaurės Korėjos pasienyje su Pietų Korėja, taip pat į Pchenjano „tikrai provokuojančias kalbas“ bei „visiškai aiškų pasiryžimą“ vengti diplomatijos su Jungtinėmis Valstijomis.

Jungtinės Valstijos mano, kad Rusija ketina labiau remti Šiaurės Korėją, įskaitant galimą paramą branduolinėje srityje, sakė K. Campbellas.

„Tai pavojinga įvykių raida, kurią mes stebime“, – kalbėjo K. Campbellas.

Šiaurės Korėjai dėl jos branduolinių ir raketų programų taikomos įvairios JT sankcijos, tačiau ji rado uolų partnerį Rusijoje, kuri yra veto teisę turinti Saugumo Tarybos narė ir kuriai Pchenjanas siunčia artilerijos sviedinius Maskvos invazijai į Ukrainą.

V. Putinas pasirašė susitarimą su Šiaurės Korėjos vadovu Kim Jong Unu (Kim Čen Unu), į kurį, be kita ko, įtrauktas abiejų šalių pasižadėjimas ateiti viena kitai į pagalbą užpuolimo atveju, taip tarsi grįžtant prie Šaltojo karo laikų aljanso.

Kinija, kuri ilgą laiką buvo pagrindinė Pchenjano partnerė, bet pastaruoju metu laikėsi atokiau, viešai mažai ką pasakė apie V. Putino kelionę.

Jungtinės Valstijos taip pat kaltino Kiniją, kad ši skatina Rusijos karinių pajėgų stiprinimą eksportuodama pramonės produkciją, nors ir ne tiesiogines ginklų siuntas.

K. Campbellas sakė, kad nors Kiniją ir Rusiją vienija priešiškumas Vakarams, abi galybės skirtingai vertina ne tik Šiaurės Korėją, bet ir Pekino ryšius su buvusiomis sovietinėmis respublikomis Centrinėje Azijoje.

„Manau, kad ateityje įtampa tarp Maskvos ir Pekino greičiausiai atsinaujins“, – kalbėjo K. Campbellas.

Tačiau žvelgiant į artimesnį laikotarpį, Kinija, anot jo, yra įgijusi pranašumą ir gali būti pajėgi gauti iš Rusijos povandeninių laivų ar kitų technologijų, kurių srityje Maskva vis dar yra labiau pažengusi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

  portretas
BNS - srutų duobė

> Augi, Debile Tu. Jeigu ko nesupranti - tylėk ...

> Augi, Debile Tu. Jeigu ko nesupranti - tylėk ... portretas
...

Augis

Augis portretas
Kur tik kremliaus velnias nuvażiuoja, ten pasėja nerimą, karą ir visokį jovalą. Brudų brudas.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių