Pereiti į pagrindinį turinį

JAV prezidentas Obama išvyko į Europą, krečiamą Krymo krizės

2014-03-24 08:17
Barackas Obama
Barackas Obama / AFP nuotr.

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) sekmadienį išvyko į Europoje vyksiantį viršūnių susitikimą, kuriame jis sieks dar labiau izoliuoti Rusiją dėl Krymo aneksijos, taip pat gins savo branduolinę diplomatiją su Iranu.

Šis vizitas Hagoje vyksiančiame trečiajame Branduolinio saugumo viršūnių susitikime (NSS), išaugusiame iš B.Obamos iniciatyvos užkirsti kelią masinio naikinimo ginklų ir radioaktyvių medžiagų platinimui buvo suplanuotas prieš daugelį mėnesių.

Tačiau Ukrainai baiminantis potencialios Rusijos pajėgų invazijos po to, kai Maskva aneksavo Krymo pusiasalį, Obama susitiks su Didžiojo septyneto (G-7) lyderiais, tarsis su Europos Sąjungos vadovais ir NATO, kur jis sieks pasiųsti žinią, jog Rusija turės brangiai sumokėti už tą krizę.

G-7 susitikimas, vyksiantis pirmadienį Hagoje, taps simboliniu ignoravimo ženklu Maskvai, kuri šiemet turėtų organizuoti Didžiojo aštuoneto (G-8) viršūnių susitikimą Sočyje, tačiau dabar atrodo mažai tikėtina, kad toks susitikimas įvyks.

B.Obama taip pat aplankys Briuselį, Vatikaną ir Saudo Arabiją, o per susitikimą su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu) mėgins sumažinti įtampą tarp Pekino ir svarbių JAV sąjungininkių Azijoje – Pietų Korėjos ir Japonijos.

B.Obamos patarėja nacionalinio saugumo reikalams Susan Rice (Sjuzan Rais) sakė, kad ta kelionė – pirmoji šiais metais JAV lyderio išvyka kitapus Atlanto vandenyno – turėtų pademonstruoti jo administracijos pasiryžimą spręsti pasaulines krizes, išnaudojant tvirtų ryšių su sąjungininkais tinklą.

Jo susitikimas su Xi Jinpingu ir trišalis viršūnių susitikimas su Pietų Korėjos prezidente Park Geun-Hye (Pak Gunhjė) bei Japonijos premjeru Shinzo Abe (Šindzu Abe) pabrėš B.Obamos administracijos didesnį dėmesį Azijos regionui, kurį prezidentas aplankys balandį.

Vašingtonas susirūpinęs dėl trinties tarp Japonijos ir Pietų Korėjos, kurstomos istorinių nesutarimų, neišspręstų nuo Antrojo pasaulinio karo – tuo metu, kai regione didėja įtampa ir teritoriniai ginčai.

Baigdamas savo kelionę Saudo Arabijoje, B.Obama susitiks su tos monarchijos vadovu – karaliumi Abdullah (Abdula) – aiškiai mėgindamas išsklaidyti savo sąjungininkų skeptišką požiūrį į JAV diplomatines pastangas spręsti Irano branduolinės programos problemą.

Tačiau JAV viltys surengti viršūnių susitikimą, kuriame dalyvautų B.Obama ir Persijos įlankos valstybių lyderiai, buvo įšaldytos, padidėjus įtampai tarp to regiono šalių ir Kataro.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų