Pereiti į pagrindinį turinį

Legenda, kurios dar ilgai pasaulis nepamirš

Pasirinkimas: M.Jacksonas visuomet bandė tai, kas nauja, ir ėjo tais keliais, kuriais niekas prieš jį nebuvo žengęs.
Pasirinkimas: M.Jacksonas visuomet bandė tai, kas nauja, ir ėjo tais keliais, kuriais niekas prieš jį nebuvo žengęs. / "Reuters" nuotr.

Visa Amerika gedi anapilin išėjusio popscenos karaliaus Michaelo Jacksono. Tai buvo prieštaringa asmenybė, apgaubta skandalų ir paslapties skraistės, tačiau jos kūrybai ir likimui nėra abejingų.

Nulenkė galvą ir B.Obama

Praėjusį sekmadienį, prabėgus vos keletui dienų po dainininko mirties, asmeninį užuojautos laišką M.Jacksono šeimai parašė pats JAV prezidentas Barackas Obama. Jis pripažino, kad nors kai kurie atlikėjo gyvenimo tarpsniai buvo liūdni ir tragiški, M.Jacksonas išliko nepaprastai talentingas atlikėjas ir šiuolaikinės muzikos simbolis.

Žmonės miršta kasdien: dėl karų, ligų, avarijų ar kitų priežasčių, tačiau kodėl visas pasaulis taip paveiktas M.Jacksono mirties? Aiškaus atsakymo į šį klausimą nerasime, bet jau dabar akivaizdu, kad bandymai analizuoti unikalų šio "Mėnulio eisenos" kūrėjo fenomeną bei jo poveikį popkultūros ir verslo istorijai tęsis dar ne vienus metus.

Rokenrolo karaliaus pėdomis

Jau dabar ryškėja tam tikri ženklai, kad popscenos karalius po mirties taps netgi dar garsesnis, nei buvo būdamas gyvas. Lygiai taip pat kaip ir Elvis Presley – kita kultinė asmenybė, mirusi prie tris dešimtmečius būdama panašaus amžiaus.

Nepaprastas populiarumas, nuolatiniai planai grįžti į didžiąją sceną, skandalai ir paslaptingais gandais apaugusi mirtis prašyte prašosi, kad popscenos karalius būtų palygintas su rokenrolo karaliumi.

E.Presley mirtį kažkas iš muzikos verslo atstovų sugebėjo ciniškai apibūdinti kaip geriausią jo karjeros žingsnį. Šiandien, matyt, tą patį galima pasakyti ir apie M.Jacksono mirtį.

Gerbėjus užvaldė masinė psichozė: iš muzikos parduotuvių šluojami jo įrašai ir atsirado gausybė apsukruolių, pasiruošusių pasipelnyti iš atlikėjo mirties – kad ir kaip liūdnai tai skambėtų, to niekada nebūtų atsitikę esant jam gyvam.

Pasmerktas būti pirmas

Matyt, tik tragedija galima pavadinti tai, kad abu atlikėjai gyveno laikais, kai tebebuvo gyva idėja, jog popkultūroje visada turi būti legendinė asmenybė. Todėl M.Jacksonas negalėjo išvengti legendos gyvenimo būdą lydinčių pražūtingų padarinių.

M.Jacksonui dar būnant vaiku buvo akivaizdžiai matyti, kad jis ypatingas. Jo staigus įsiveržimas į popmuzikos pasaulį su šeimos muzikos grupe "The Jackson 5" atrodė kaip iš fantastikos srities. Ir nors atlikėjas su šia grupe jau buvo tapęs aštunto dešimtmečio įžymybe, tikroji jo įtaka pasaulinei popkultūrai pasijuto tik po dešimtmečio.

Jaunasis popscenos princas netrukus tapo karaliumi, o popmuzika įžengė į M.Jacksono erą. Jo pasaulinis fenomenas ypač išryškėjo tada, kai jis pats ir prodiuseriai suvokė, kad vaikinuko talentas nėra tik balsas. M.Jacksonui reikėjo vaizdo.

Jis visuomet bandė tai, kas nauja, ir ėjo tais keliais, kuriais niekas prieš jį nebuvo žengęs: elegantiškos baladės, trankios, tačiau tuo laiku madingos dainos, lydimos ekstaziško, tik jam vienam būdingo šokio, "pagardintos" vaizdiniais efektais.

Pirmasis barjerų griovėjas

Visa tai tapo M.Jacksono vizitine kortele visame pasaulyje. Būtent jis pralaužė rasinius barjerus muzikos industrijoje. Savo laiku jis muzikoje padarė tai, ką vėliau sporte, televizijoje ar politikoje pasiekė golfo žaidėjas Tigeris Woodsas, televizijos šou vedėja Oprah Winfrey ir prezidentas B.Obama.

Buvęs garso įrašų gigantės "CBS Records" prezidentas Walteris Yetnikoffas prisiminė devinto dešimtmečio laikus, kai muzikos televizija MTV nenorėjo groti M.Jacksono dainų, nes laikė save roko muzikos televizija.

W.Yetnikoffas, jau tada įžvelgęs neeilinį dainininko talentą, pagrasino išimsiąs kitų savo atlikėjų vaizdo klipus iš MTV. Netrukus M.Jacksono dainos tapo neatsiejama MTV dalimi, o jis pats – vienu šios televizijos simbolių, padėjusių jai išpopuliarėti visame pasaulyje.

Dešimto dešimtmečio dievukas

Tačiau M.Jacksono įtaka neapsiribojo vien muzika – jo poveikis buvo juntamas visur. Visame pasaulyje devinto dešimtmečio karta stengėsi būti panaši į jį šukuosena, apranga, šokio judesiais. M.Jacksonas buvo to meto mados etalonas: jo dėvimi prigludę, užtrauktukais nusagstyti odiniai švarkai ir baltos pirštinės, neretai vadinamos dievo pirštinėmis, tapo madingais aksesuarais.

Ekstravagantiškas M.Jacksono gyvenimas taip pat lyg magnetas traukė milijonus gerbėjų. Deguonies palapinės, privatūs atrakcionų parkai, chirurgo kaukės – tai tik nedidelė dalis skiriamųjų popscenos karaliaus ekstravagancijos ženklų.

M.Jacksono finansinė padėtis irgi daug kam buvo neįmenama mįslė: jo skolos buvo skaičiuojamos šimtais milijonų dolerių, tačiau atlikėjas valdė tokį sunkiai įvertinamą turtą kaip autoriaus teisės į šimtus "The Beatles" dainų. Koncertais, turtais ir skolomis, netgi netylant kalboms apie dainininko bankrotą, nepaliaujamai rūpinosi tokie Volstrito finansų banginiai kaip "Citigroup", "Bank of America" ir "Goldman Sachs". Kas ką išnaudojo šioje partnerystėje, dabar pasakyti neįmanoma, bet aišku tai, kad M.Jacksono vardas ir talentas masino ir vertė rizikuoti galingiausias verslo korporacijas.

Kitas M.Jacksono veidas

M.Jacksonas – įspūdingas atlikėjas ir šou pasaulio atstovas, tačiau nebūdamas ant scenos, kur negalima visko iš anksto surežisuoti, popkaralius niekada nesijautė savo kailyje. Užaugęs aplinkoje, kurioje viskas iki menkiausių detalių buvo planuojama, M.Jacksonas niekada neišmoko spontaniškai bendrauti su aplinkiniais.

Šiandien net sunku įsivaizduoti, kad visa ši gerbėjų meilė ir užuojauta skirta dievaičiui, kuris viešumoje dažniausiai būdavo nutolęs ir apatiškas. M.Jacksono interviu visuomet atrodė pernelyg uždari, tarsi stengiantis, kad kuo mažiau būtų sužinota apie keistą jo gyvenimo būdą.

O priežasčių apkalboms buvo ne viena: miego įpročiai, plastinės operacijos, kiek vėliau – vaikų tvirkinimo skandalai, finansinės bėdos ir daugelis kitų. Neabejotina, kad apie M.Jacksoną dar išgirsime ne kartą: vieni vadins jį kuoktelėjusiu ligoniu, kiti – Piteriu Penu, vaikystės svajonėse paskendusiu ekscentrišku keistuoliu.

Įspūdingi kontrastai

Nuo pat pradžios iki pat pabaigos M.Jacksono gyvenimas buvo ir paslaptingas, ir šlovingas, ir tragiškas.

Jis įkūnijo ir geriausias, ir blogiausias pastarųjų penkiasdešimties metų Amerikos popkultūros puses. Jis buvo ir garbinamas, ir maišomas su purvais. Jis laužė visuotinius barjerus, bet tuo pat metu aplink save statė neįveikiamą sieną. Jis į neregėtas aukštumas iškilo su savo muzika ir tapo skandalingiausių pasaulio bulvarinių laikraščių pirmųjų puslapių herojumi. Jis transformavo popmuziką ir tapo didžiausia pasaulio žvaigžde, bet tuo pat metu šlovė tapo ir jo asmeniniu kalėjimu.

Kuo aukščiau kilo M.Jacksono žvaigždė, tuo giliau jis grimzdo į savo uždarą ir mažai kam suprantamą pasaulį. Retos galimybės iš arčiau pažvelgti į jo gyvenimą vertė jaustis nejaukiai ir nuteikdavo skeptiškai.

Pasaulio popscenos simbolis, kuriuo kadaise visi žavėjosi, virto įtartina ir neaiškia figūra, kurios buvo geriau nepastebėti. Daugelis tikėjosi, kad M.Jacksonas dings iš pirmųjų puslapių, ir jis iš tikrųjų dingo... kuriam laikui. Kol nusprendė grįžti, deja, nesėkmingai...

Visa tragiška M.Jacksono gyvenimo istorija – šlovės našta, tikrosios vaikystės ilgesys ir galiausiai nesaugumo jausmas – atsispindi jo veide.

M.Jacksonas nuolat sakydavo, kad geriausiai jaučiasi ant scenos. Sklęsdamas joje gero šokio ritmu, paskendęs savo pasaulyje ir sugebėdamas užburti ir patraukti savo pusėn milijonus skirtingų kartų gerbėjų. Pabandykime prisiminti jį būtent tokį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų