Pereiti į pagrindinį turinį

NATO silpnoji vieta – Europa?

NATO silpnoji vieta – Europa?
NATO silpnoji vieta – Europa? / Scanpix nuotr.

Yra Marsas, yra Venera. Arba JAV ir Europa. Venera mėgsta taiką, Marsas – linkęs pasikliauti jėga. Ar pavyks NATO viduje rasti pusiausvyrą?

Europą ištikus finansinei krizei, vis daugiau Senojo žemyno šalių taupo mažindamos gynybos išlaidas. Amerikiečių ekspertai sako, kad Aljansas kuo toliau, tuo labiau primena ne 28 valstybių bloką, o vienos šalies – JAV – kariuomenę.

Antai, pasitraukdamas iš pareigų buvęs JAV gynybos sekretorius Robertas Gatesas yra minėjęs, kad Amerikai nusibodo finansuoti Europos apsaugą.

Robertas D.Kaplanas, tarptautinių santykių apžvalgininkas, pabrėžė, kad intervencija į Libiją aiškiai parodė, jog galingiausias pasaulio karinis aljansas be JAV paramos kaip reikiant buksuoja.

„Vienas JAV oro pajėgų pareigūnas man prasitarė: “Man Libijos kampanija priminė pasaką apie snieguolę ir 27 nykštukus. Visi stovi atsiklaupę prieš ją", – pabrėžė viename savo straipsnių R.D.Kaplanas. Pasak jo, statistika rodo, kad net 80 proc. degalų, kurie naudoti Libijoje, buvo iš Jungtinių Valstijų, iš viso tik 8 NATO šalys dalyvavo aktyviuose oro veiksmuose, kitos daugiau prisijungė dėl simbolinės paramos.

„Europa kariniu požiūriu – mirusi“, – tokius žodžius, pasak R.D.Kaplano, jam kažkada ištarė vienas JAV generolas. Juk 1980 m. Europos išlaidos sudarė 40 proc. Aljanso biudžeto, dabar – apie 20 proc. Kaip sakė R.D.Kaplanas, „vien JAV karinės oro pajėgos yra didesnės nei britų Gynybos ministerija“.

Apžvalgininkas tvirtino, kad gynybos politiką labai lemia vyraujantis skirtingas požiūris į kariuomenę Europoje ir JAV.

„Daugelis amerikiečių labai didžiuojasi armija, o Europoje kario profesija dažnai nuvertinama. Europiečiai dažniau nori matyti savo karius kaip uniformuotus valstybės tarnautojus. Idėja, kad kariuomenė saugo demokratines vertybes, daugeliui Senojo žemyno gyventojų atrodo juokinga“, – pabrėžė apžvalgininkas.

Pasak R.D.Kaplano, Europą smaugiant krizei NATO vaidmuo Senajame žemyne turi stiprėti. Kaip tai pasiekti? Pasak apžvalgininko, vienas geriausių pavyzdžių – išmanioji gynyba.

„Pavyzdžiui, olandai nori panaikinti tankų batalioną ir pasikliauna vokiečių daliniais, kurie gina Nyderlandus. Tačiau olandai tuo pat metu investuoja į balistines raketas, gynybos radarus ar fregatas – pajėgumus, kurie reikalingi visiems“, – sakė apžvalgininkas.

R.D.Kaplano nuomone, taika Europoje ir greta jos gali būti iliuzija. „Rusija, chaotiška Šiaurės Afrika, Balkanai – Europos iššūkiai. Jei jie sukils, NATO turės užtikrinti patikimą saugumo palaikymo mechanizmą. JAV reikia NATO organizuoti Europos gynybai, o Vašingtonas gali spręsti kitus klausimus Vidurio Rytuose ir Azijoje“, – tvirtino apžvalgininkas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų