Pereiti į pagrindinį turinį

Maskva niršta: Sirijoje per JAV koalicijos antskrydį žuvo 62 režimo kariai

2016-09-18 06:22 diena.lt inf.

Per JAV vadovaujamos koalicijos karo lėktuvų antskrydį Sirijos pajėgų karinėje oro bazėje šalies rytuose žuvo daugiau kaip 60 karių, pranešė Rusijos kariškiai.

Scanpix nuotr.

„Tarptautinės antidžihadistų koalicijos karo lėktuvai atliko keturis smūgius iš oro į Sirijos pajėgas, apsuptas grupuotės „Islamo valstybė“ kovotojų Deir Ezzoro oro bazėje, – sakoma Rusijos armijos pranešime. – Nukauti 62 Sirijos kariai, šimtai sužeista per šiuos smūgius“.

Pasak Rusijos kariškių, du F-16 ir du A-10 lėktuvai įskrido į Sirijos oro erdvę iš Irako.

„Tuoj po šių koalicijos smūgių, IS kovotojai pradėjo puolimą“, – nurodoma pranešime, kuriame dar priduriama, kad „kilo įnirtingas mūšis su teroristais“.

„Jeigu šie smūgiai yra klaida, pasirenkant taikinio koordinates, tai laikytina tiesiogine JAV atsisakymo koordinuoti su Rusija kovą su teroristinėmis grupuotėmis Sirijoje pasekmė“, – pažymima pranešime.

Kai koalicijos lėktuvai bombardavo, Sirijoje dislokuoti Rusijos lėktuvai neskraidė, bet netrukus pakilo į orą „paremti su IS kovojančią Sirijos armiją“, sakė rusų generolas Vladimiras Savčenka. Pasak jo, nuo 16 val. Grinvičo (19 val. Lietuvos) laiku, „surengta iš viso 10 smūgių“.

Pripažįsta, kad galėjo suklysti

JAV vadovaujama koalicija pripažįsta, kad šeštadienį galėjo smogti į Sirijos armijos pozicijas. Tuo tarpu Rusija kviečia JT Saugumo Tarybą skubiai apsvarstyti šių antskrydžių, nusinešusių mažiausiai 62 karių gyvybes.

Visa tai vyksta tvyrant diplomatinei įtampai tarp Maskvos ir Vašingtono ir mažiau kaip savaitę galiojant trapioms paliauboms, kuriomis siekiama nutraukti kraujo liejimą Sirijoje, jau penkerius metus kariaujančioje pilietinį karą.

Amerikiečiai sako, kad su grupuote „Islamo valstybė“ (IS) kovojanti JAV vadovaujama koalicija galėjo pataikyti ir į Sirijos karių pozicijas. „Koalicijos pajėgos buvo įsitikinusios, kad smogia į „Daesh“ kovos pozicijas“, – nurodė Pentagonas, pavartodamas arabišką IS grupuotės pavadinimą. „Koalicijos antskrydis buvo nutrauktas iš karto, vos tik koalicijos pareigūnus informavo rusų pareigūnai, kad kariai ir transporto priemonės, į kurias buvo pataikyta, galėjo priklausyti Sirijos kariškiams“, – pažymi Pentagonas.

Vašingtonas pranešė tiriantis minimą incidentą, bet Maskvos kvietimą JT Saugumo Tarybos nariams skubiai susirinkti pavadino „demonstratyviu“. „Jeigu nustatysime, kad mes tikrai smogėme Sirijos kariškiams, mes to daryti neketinome. Ir, žinoma, apgailestaujame dėl aukų“, – sakė žurnalistams JAV ambasadorė Jungtinėse Tautose Samantha Power (Samanta Pauer), prasidedant posėdžiui naktį.

S. Power Rusijos reikalavimą posėdžiauti vadino „demonstratyviu, kupinu moralizavimo ir pozavimo“.

Rusijos ambasadorius Vitalijus Čiurkinas atsakė kaltinimu Jungtinėms Valstijoms, kad šios pažeidžia susitarimą nesitaikyti į Sirijos pozicijas.

Maskva reikalauja tyrimo

Rusija sekmadienį paragino Vašingtoną kruopščiai ištirti koalicijos pajėgų smūgį, nusinešusį 62 Sirijos karių gyvybes, bet nesiėmė laidoti Ženevoje sutartų paliaubų.

„Maskva yra labai susirūpinusi dėl to, kas įvyko“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pareiškime. „Raginame mūsų partnerius amerikiečius atlikti kuo kruopščiausią tyrimą ir imtis priemonių, kad tokie incidentai ateityje nebevyktų“, – pažymima jame. „Koalicijos pilotų veiksmai, jeigu jie, ko mes tikimės, nebuvo atliekami Vašingtono nurodymu, yra ant ribos tarp nusikalstamo aplaidumo ir tiesioginio pataikavimo IS teroristams“, – sakoma pareiškime.

JAV pripažino, kad koalicijos lėktuvai galėjo smogti į Sirijos armijos pozicijas prie Deir Ez Zoro, ir pareiškė „apgailestavimą“ dėl netekčių, bet pažymėjo, jog tai buvusi klaida. Vis dėlto Maskva sako įtarianti nesąžiningą žaidimą, kuriuo esą siekiama sutrukdyti kitam paliaubų susitarimo etapui, kai JAV ir Rusija imtų glaudžiau koordinuoti operacijas Sirijoje.

Paliaubos įsigaliojo pirmadienį ir, jeigu jos išsilaikys septynias dienas, Rusija ir Jungtinės Valstijos turėtų kartu imtis veiksmų prieš „Islamo valstybę“ ir „Al Nusra frontą“.

„Jos galėjo palaukti dar dvi dienas“, pasitarti su Rusija, ir „įsitikinti, kad smogia į reikiamus žmones“, sakė Rusijos ambasadorius Jungtinėse Tautose Vitalijus Čiurkinas šeštadienį vakare demonstratyviai išeidamas iš JT Saugumo Tarybos posėdžio, nes jame po jo turėjo kalbėti JAV delegatė Samantha Power (Samanta Pauer).

Ši prieš tai taip pat nesiklausė V. Čiurkino kalbos ir tuo metu bendravo su žurnalistais. S. Power Rusijos kalbas vadino „demonstratyviomis, kupinomis moralizavimo ir pozavimo“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų