Pereiti į pagrindinį turinį

Mūšis dėl Palmyros: smūgis džihadistams

2016-04-02 04:46 diena.lt inf.

Sirijos kariuomenė, padedama Rusijos aviacijos, praėjusį savaitgalį išvijo iš senovinio Palmyros miesto džihadistus. Nors sutriuškinti vadinamąją "Islamo valstybę" (IS) prireiks dar daug laiko, tačiau ši pergalė daugelio vadinama labai reikšminga.

Barbarai išstumti

IS kontroliavo Palmyrą pastaruosius dešimt mėnesių. Per tą laiką džihadistai susprogdino dvi į Pasaulio paveldo sąrašą įtrauktas Palmyros šventyklas, Triumfo arką, pastatytą apie 200 metus po Kristaus, ir dešimtis senovinių antkapių.

Taip pat barbarai išgrobstė tūkstančių metų senumo vertybes iš vietos muziejaus, kurio pastatą nepataisomai nusiaubė.

Šią naikinimo kampaniją Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacija (UNESCO) pavadino karo nusikaltimu, už kurį turi bausti Tarptautinis Baudžiamasis Teismas.

Džihadistai senoviniu Palmyros amfiteatru naudojosi kaip vieta viešoms egzekucijoms. Per vieną iš jų buvusiam Palmyros paveldo apsaugos vadovui 82 metų Khaledui al-Assadui buvo nukirsta galva.

Žinoma, Palmyros išlaisvinimas toli gražu nereiškia, kad IS – nugalėta. Tiek kalifato faktinėje sostinėje Rakoje, tiek kituose IS kontroliuojamuose miestuose Sirijoje bei Irake – dar ganėtinai ramu.

Vis dėlto mūšis dėl Palmyros parodė, kad IS kovotojai – nugalimi.

IS pralaimėjimas Palmyroje jau lyginamas su džihadistų pralaimėjimu Kobanėje (prie Turkijos sienos), kur Sirijos kurdų kovotojai 2014–2015 m. atlaikė mėnesius trukusią IS apsiaustį, o galiausiai išvijo džihadistus.

Be to, Palmyros miesto atkovojimas turi strateginę reikšmę. Tai užtikrina dykumos kontrolę iki pat Irako sienos, taigi Damasko pajėgos pamažu gali skverbtis ir į kitus IS kontroliuojamus miestus.

Akis už akį

IS tebėra labai pavojinga organizacija, net jeigu ji ir praranda teritorijas.

Džihadistai ne tik geba surengti išpuolius Vidurio Rytų regiono šalyse – Irako sostinėje Bagdade, Turkijos didmiestyje Stambule – bet ir Vakarų Europoje, ką parodė Paryžiaus bei Briuselio atakos.

Lyg to būtų maža, Vakarų šalių žvalgybos turi duomenų, kad IS gaminasi ir jau panaudojo cheminį ginklą.

Beje, džihadistų pajėgas sudaro tūkstančiai gerai ginkluotų kovotojų, kurie, reikalui esant, gali ginti pagrindinius IS įtvirtinimus gana ilgai.

Kai kurie apžvalgininkai perspėjo, kad, džihadistų paskelbtam kalifatui prarandant savo kontroliuojamas teritorijas, IS tikriausiai suintensyvins mirtininkų išpuolius prieš civilius.

Kur smūgiuos IS? Niekas nežino. Tai gali būti Sirija, gali būti Irakas ar Turkija. O galbūt ir Vakarų Europos šalys.

Rengdama atakas IS siekia atkreipti pasaulio dėmesį į save ir įrodyti savo šalininkams, kad prarasti teritorijas – nieko nereiškia.

Šią savaitę mirtininkui, siejamam su IS, susisprogdinus miestelyje į pietus nuo Bagdado po futbolo komandų rungtynių žuvo 32 žmonės.

Jemeno uostamiestyje Adene, trims mirtininkams sprogdintojams atakavus saugumo pajėgų postus, žuvo 22 žmonės, tarp jų – 10 civilių.

Praėjusią savaitę teroristinis aktas buvo surengtas Belgijos sostinėje Briuselyje.

Sutvirtino autoritetą

Basharo al-Assado vyriausybei Palmyros atgavimas – taip pat labai reikšmingas.

Tiek Rusija, palaikanti Sirijos valdžią, tiek pats Damaskas ne sykį kartojo vakariečiams ir kitiems savo oponentams, jog tik Sirijos armija, palaikoma Rusijos aviacijos, yra vienintelė reali jėga, galinti mesti iššūkį IS ant žemės.

 

Be abjonės, Palmyros užėmimas tai patvirtina.

Be to, didžiosioms pasaulio galioms, kurios dabar dalyvauja konflikte Sirijoje, tiesa, tik rengdamos oro antskrydžius, yra paranku, kad kažkas kovotų su džihadistais ir žemėje.

Amerikiečiai ilgą laiką rėmėsi kurdų kovotojais ir Sirijos sukilėliais, o Rusija atkreipė dėmesį į Sirijos kariuomenės veiksnį.

Medžioja vadeivas

Kalifatas mūšyje dėl Palmyros neteko mažiausiai 400 kovotojų. Tai didžiausi šios teroristinės organizacijos per vieną mūšį patirti nuostoliai nuo pat kalifato įkūrimo.

Be to, Pentagonas paskelbė, kad antrasis pagal rangą IS vadeiva buvo nukautas per amerikiečių specialiųjų pajėgų reidą.

Ashtonas Carteris, JAV gynybos sekretorius, nurodė, kad šią savaitę JAV specialiosios pajėgos nukovė Rahmaną Mustafą al-Qadulį, kuris buvo įvardytas kaip antrasis aukščiausio rango IS lyderis.

Ši netektis turėtų sumažinti džihadistų gebėjimus vykdyti operacijas Irake, Sirijoje ir kitur pasaulyje.

A.Carteris pažymėjo, kad JAV sistemingai eliminuoja džihadistų judėjimo lyderius, primindamas, kad anksčiau šį mėnesį dar buvo nukautas Omaras al-Shishani, kurį Vašingtonas buvo įvardijęs kaip IS gynybos ministrą.

"Šios kampanijos iniciatyva dabar aiškiai yra mūsų pusėje", – tvirtino Pentagono vadas.

Paveldo saugotojai džiaugiasi

Palmyra – tai muziejus po atviru dangumi, kurį džihadistai smarkiai subjaurojo.

Sirijos senovės paveldo apsaugos vadovas Maamounas Abdelkarimas pažymėjo, kad barbarų nusiaubtus senovinius reliktus galima rekonstruoti. Tam jo vadovaujamam departamentui reikėtų penkerių metų.

"Jeigu UNESCO pritars, mums prireiks penkerių metų IS apgriautoms ar sunaikintomis struktūroms atstatyti, – patvirtino jis. – Turime kvalifikuotų specialistų, žinių, tyrimų duomenų. UNESCO pritarus, darbus galėsime pradėti per metus."

Archeologai dabar turi įvertinti, kokia tiksliai žala buvo padaryta. Tokį nurodymą jiems davė Sirijos vyriausybė.

M.Abdelkarimas ramino, kad nepataisomai sunaikinti apie 20 proc. reliktų, o 80 proc. galima restauruoti.

"Tikėjomės blogiausio. Tačiau kraštovaizdis, apskritai, atrodo gerai, – sakė Palmyroje apsilankęs M.Abdulkarimas. – Juk galėjome visiškai netekti Palmyros. Džiaugsmas, kurį jaučiu, neapsakomas."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų