Pereiti į pagrindinį turinį

Irakas ir džihadistai įnirtingai kaunasi dėl Mosulo

2016-11-24 14:35 diena.lt inf.

Giliai į Mosulą įsiveržusios Irako pajėgos ketvirtadienį įnirtingai kovėsi, vis labiau spausdamos džihadistus, kurie neturi daugiau atsitraukimo kelių, tačiau į kryžminę ugnį pateko civiliai gyventojai.

Elitinės pajėgos atsikovoja naujas pozicijas rytiniame Mosule, telkdamos jėgas naujam puolimui, susidūrusios su didesniu nei tikėtasi „Islamo valstybės“ (IS) pajėgų pasipriešinimu, kuris gali pristabdyti penkis mėnesius trunkančią paskutinės svarbios džihadistų tvirtovės Irake paėmimo operaciją.

Maanas al Saadi (Maanas Sadis), kovos su terorizmu tarnybos vadas naujienų agentūrai AFP sakė, kad irakiečių ir džihadistų pajėgų susirėmimai vyksta Mosulo miesto Al Chadros rajone.

„Jie negali pabėgti. Jiems liko dvi galimybės – pasiduoti arba mirti“, – sakė jis.

Per penkias pastarąsias dienas irakiečių pajėgos atkirto pagrindinę atsargų tiekimo liniją, einančią nuo Mosulo iki vakarinio Sirijos pasienio, kur IS tebekontroliuoja Rakos miestą.

JAV vadovaujamos koalicijos aviacija taip pat bombardavo tiltus per Tigrį, kuris skiria Mosulą į dvi dalis, sumažindami džihadistų galimybę papildyti savo atsargas rytiniame fronte.

Mieste pasiliko vienintelis britų laikų tiltas, kuriuo negali važiuoti sunkieji krovininiai automobiliai.

„Išretins gynybą“

„Irako (pajėgų) veržimąsis į miesto pietus ir pietryčius pradėjo įgauti pagreitį. Tai, mūsų nuomone, yra tikrai didelis pasiekimas“, – sakė koalicijos atstovas pulkininkas Johnas Dorrianas (Džonas Dorianas).

„Jiems reikės reaguoti į šį veržimąsi. Tai išretins jų gynybą“, – sakė jis.

Vienas aukšto rango antiteroristinės tarnybos pareigūnas trečiadienį sakė, kad irakiečiams pavyko atsiimti 40 proc. rytinio Mosulo.

„Žiaurūs“ susirėmimai

„Šie neįtikėtinai įnirtingi susirėmimai yra tiesiog žiaurūs, bet neišvengiami. Irakiečiai juos nugalės“, – patikino J. Dorrianas.

Irako pajėgos spalio 17 dieną pradėjo operaciją, siekdamos atsiimti iš džihadistų Mosulą, kuriame džihadistų lyderis Abu Bakras al Baghdadi (Abu Bakras Bagdadis) prieš dvejus metus paskelbė „kalifatą“.

Jos taip pat veržiasi prie miesto iš šiaurės ir pietų, ir yra priartėjusios per puolimo atstumą prie Mosulo oro uosto.

Tarp į pietus ir vakarus nuo Mosulo dislokuotų karių yra sukarintos organizacijos „Hashed al Shaabi“ pajėgos, kuriose svarbiausią vaidmenį atlieka Teherano palaikomi ginkluoti būriai.

Pagrindinį dėmesį jie skiria Tal Afarui – į vakarus nuo Mosulo esančiam dideliam IS vis dar kontroliuojamam miestui. Trečiadienį „Hashed al Shaabi“ pranešė, kad atkirto šį miestą su Sirija jungiantį svarbiausią kelią.

IS kovotojams būtų labai pavojinga perkelti savo pajėgas ir techniką iš Mosulo į Raką arba atvirkščiai. Šie du miestai yra paskutinės dvi likusios byrančios jų „valstybės“ tvirtovės.

Nors tikėtasi, kad rytinėje Mosulo dalyje Irako pajėgos sulauks mažesnio pasipriešinimo nei vakarinėje, tačiau šie lūkesčiai nepasitvirtino.

Įstrigę civiliai gyventojai

IS kovotojai, kurie mieste gali judėti painiu tunelių tinklu, prieš Irako pajėgas naudoja snaiperius, minas-spąstus ir, iš pažiūros, neišsenkantį sprogmenų prikrautus automobilius sprogdinančių mirtininkų arsenalą.

Nors nuo operacijos pradžios oficialūs žuvusiųjų skaičius neskelbiamas, tačiau operacijos dalyvaujančios pajėgos prisipažino, kad jas nustebino toks įnirtingas IS pasipriešinimas.

Tokie intensyvūs susirėmimai yra viena priežasčių, dėl kurių civiliai negali persikelti į Mosulo pakraščiuose jiems įrengtas stovyklas.

Jungtinių Tautų paskaičiavimais, per kelias pirmąsias Mosulo puolimo savaites iš jo turėjo pasitraukti maždaug 200 tūkst. civilių, tačiau kol kas iš miesto išvyko tik trečdalis jų.

Tarptautinė migracijos organizacija ketvirtadienį pranešė, kad nuo spalio 17 dienos savo namus paliko 76 tūkst. žmonių.

Ji nurodė, kad maždaug 7 tūkst. šių žmonių ilgainiui vėl sugrįžo namo, todėl tikrasis pasitraukusiųjų skaičius yra 69 tūkst. ir dauguma jų gyvena stovyklose.

Į miestą žingsnis po žingsnio besiveržiančios pajėgos kol kas ragina gyventojus likti savo namuose ir vengti kryžminės ugnies.

Gyventojų evakavimas leistų Irako pajėgoms pasinaudoti sunkesnę artileriją ir greičiau pasiekti norimų rezultatų, tačiau Irako vadovybė nori apsaugoti Mosulą nuo visiško sugriovimo.

Ministras pirmininkas Haideras al Abadis ne kartą žadėjo išvalyti šį šiaurinį Irako miestą nuo IS iki 2016 metų pabaigos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų