Pereiti į pagrindinį turinį

Izraelio kariai įžengė į didžiausią Gazos Ruožo ligoninę

2023-11-15 07:59
BNS inf.

Izraelio pajėgos trečiadienį įsiveržė į didžiausią Gazos Ruožo ligoninę, taikydamosi į, jų manymu, „Hamas“ vadavietę tarp tūkstančių ligonių ir prieglobsčio ieškojusių civilių.

Scanpix nuotr.

Izraelio ir palestiniečių pareigūnai teigė, kad Gazos miesto ligoninėje „Dar al Shifa“, atsidūrusioje kelias dienas trukusių kovų ir antskrydžių epicentre, vyksta karinės operacijos.

Palestiniečių islamistų judėjimo „Hamas“ valdomos Sveikatos apsaugos ministerijos pareigūnas Yussefas Abu al Reeshas (Jusefas Abu Rišas), kuris yra ligoninėje, naujienų agentūrai AFP sakė, kad komplekse matė tankus, o „dešimtys kareivių ir komandosų buvo greitosios pagalbos ir priėmimo pastatuose“.

Izraelio gynybos pajėgos šią operaciją apibūdino kaip „precizišką tikslinę operaciją prieš „Hamas“ tam tikroje medicinos komplekso vietoje“.

Po griežtų Jungtinių Valstijų ir kitų šalių įspėjimų, kad „Dar al Shifa“ turi būti apsaugota, Izraelis pareiškė, kad reidas vykdomas dėl operatyvinės būtinybės.

Manoma, kad ligoninės komplekse gali būti nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių pacientų, darbuotojų ir perkeltųjų asmenų. Šių skaičių nepriklausomai patikrinti neįmanoma.

Baltieji rūmai netrukus po reido pradžios dar kartą išreiškė susirūpinimą dėl jų saugumo.

„Mes nepritariame smūgiams ligoninei iš oro ir nenorime, kad ligoninėje vyktų susišaudymas“, – sakė Nacionalinės saugumo tarybos atstovas spaudai.

Pareigūnas pridūrė, kad neturėtų susidaryti situacija, kai „į kryžminę ugnį patenka nekalti, bejėgiai žmonės, ligoniai, bandantys gauti jiems reikalingą medicininę priežiūrą“.

Anksčiau Baltieji rūmai pranešė, kad JAV žvalgybos šaltiniai patvirtino Izraelio teiginį, jog „Hamas“ ir kita palestiniečių kovotojų grupuotė ,„Islamo džihadas“, turi operatyvinį vadovavimo ir kontrolės mazgą po ligonine „Dar al Shifa“.

„Hamas“, kuri ne kartą tai neigė, trečiadienį apkaltino JAV prezidentą Joe Bideną (Džo Baideną), kad jis esą yra visiškai atsakingas už Izraelio kariuomenės operaciją didžiausioje Gazos Ruožo ligoninėje.

Mes nepritariame smūgiams ligoninei iš oro ir nenorime, kad ligoninėje vyktų susišaudymas.

Izraelis tvirtina, kad „Hamas“ naudojimasis ligonine kariniais tikslais kelia pavojų jos saugomam statusui pagal tarptautinę teisę, tačiau daugelis tarptautinių žmogaus teisių teisininkų šį teiginį atmeta.

Po „Hamas“ spalio 7-osios išpuolių Izraelyje ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) pažadėjo sunaikinti šią grupuotę ir pradėjo karinę kampaniją Gazos Ruože.

Spalio 7-ąją „Hamas“ įsiveržė į Izraelį iš Gazos Ruožo, nužudė mažiausiai 1,2 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, ir paėmė apie 240 įkaitų.

Liudininkai pasakojo apie siaubingas sąlygas ligoninėje „Dar al Shifa“: medicininės procedūros atliekamos be nuskausminamųjų, koridoriuose gyvena šeimos, kurioms trūksta maisto ir vandens, ore tvyro pūvančių lavonų smarvė.

Izraelio gynybos pajėgos, tikėdamosi aršaus atsako į reidą prieš ligoninę, pranešė, jog numatė evakuacijos kelius civiliams ir įspėjo „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo pareigūnus prieš 12 valandų, kad bet kokios palestiniečių karinės operacijos ligoninėje turi būti nutrauktos.

„Deja, to nebuvo“, – sakė Izraelio kariuomenė ir dar kartą paragino „visus ligoninėje esančius „Hamas“ teroristus pasiduoti“.

Izraelio kariuomenė pridūrė, jog „buvo siekiama, kad nebūtų žalos civiliams gyventojams, kuriuos „Hamas“ naudoja kaip gyvuosius skydus“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų