Quantcast

Fechtavimo pirmenybėse – ir olimpinis vicečempionas

Ateinantį savaitgalį Sporto halėje karaliaus fechtavimas. Per keturis šimtus sportininkų iš septynių Baltijos valstybių susikaus Šiaurės šalių jaunių ir jaunimo fechtavimo čempionate. Šis renginys Lietuvai patikėtas pirmą kartą.

Favoritai – estai

Nors fechtavimas – viena seniausių olimpinių sporto šakų, Lietuvoje jis niekada nebuvo tarp populiariausių, tačiau pirmenybių rengėjai tikisi, kad tokio rango turnyrai taps stipriu postūmiu ugdant jaunuosius talentus. Juolab kad jų mūsų šalyje auga ne vienas.

"Tai pirmas tokio lygio tarptautinis turnyras, rengiamas Lietuvoje – mums tai yra didelė garbė ir svarbus iššūkis. Tai, kad čempionatas rengiamas mūsų šalyje, rodo svarbų šuolį mūsų sporto istorijoje. Fechtavimas pas mus atgimsta ir ima įgauti pagreitį", – teigė Lietuvos fechtavimo federacijos prezidentas Vytautas Polujanskas.

Jaunių ir jaunimo gretose kartu su špagininkais iš Latvijos, Estijos, Suomijos, Švedijos, Norvegijos bei Danijos rengiasi startuoti ir penkių Lietuvos fechtavimo klubų auklėtiniai iš Kauno, Vilniaus ir Klaipėdos.

Tačiau svečių pajėgos žada būti kur kas gausesnės, o didžiausią delegaciją – per septyniasdešimt žmonių į čempionatą atsiveš estai, kurie ir vadinami varžybų favoritais. Jų atstovai jau yra ne kartą laimėję Šiaurės šalių čempionų titulus.

Teisėjaus žvaigždė

Savaitgalį Kaune viešės ne tik stipriausi fechtuotojai jaunių ir jaunimo amžiaus grupėse, bet ir nemažai žymių trenerių ir daug pasiekusių sportininkų. Tarp jų – ir 2012 m. Londono olimpinis vicečempionas norvegas Bartoszas Piaseckis, kuris varžybose dalyvaus kaip teisėjas. Po čempionato dalis užsienio sportininkų pasiliks dar savaitę ir treniruosis tarptautinėje fechtavimo sporto stovykloje.

"Mūsų jaunimas – dar augantys sportininkai, tačiau kasmet sulaukiame vis aukštesnių pasiekimų. Be to, fechtavimas – itin įdomus ir nenuspėjamas sportas, kur net labai tituluotą kovotoją gali netikėtai įveikti nauja žvaigždė. Todėl savaitgalį laukiame labai įtempto ir emocingo čempionato bei daug aistrų žiūrovams", – tikisi V.Polujanskas.

Rinktinės vyriausioji trenerė Rasa Ažukienė pabrėžė, kad kauniečiai sudaro svarią rinktinės dalį. Tačiau nei jie, nei kitų miestų atstovai nėra priskiriami favoritams. Vis dėlto talentų rinktinėje netrūksta.

"Pastaraisiais metais labai stiprėja skandinavai. Jie samdo patyrusius trenerius iš Rusijos, Lenkijos, Estijos, daug lėšų skiria  pamainai auginti. Kita vertus, mūsų sportininkai ne sykį yra metę iššūkį tituluotiems varžovams", – kalbėjo R.Ažukienė.

Lietuviai – ne stebėtojai

Šiemet Švedijoje vykusiame Šiaurės šalių suaugusiųjų fechtavimo čempionate Lietuvos rinktinė pelnė du medalius. Tomas Krasikovas tąkart laimėjo bronzą vyrų asmeninėse varžybose, o moterų komanda (Paulina Bajorūnaitė, Agnė Švelnienė, Rūta Latinytė ir Elzė Šatkauskaitė) iškovojo sidabro medalius. Jaunimo amžiaus grupėje Adelė Karoblytė 2013 m. pelnė sidabro medalį.

Varžybose Kaune daugiausia vilčių siejama su Roku Jukna, šiemet pasaulio jaunių čempionate aplenkusiu daugiau nei pusę iš 111 dalyvių.

"Šis vaikinas varžosi jaunių grupėje, bet yra gabus, darbštus ir motyvuotas. Su tokiu požiūriu jis turėtų išaugti į aukšto lygio fechtuotoją. Tikimės, kad ir jam, ir kitiems lietuviams padės namų sienos", – vylėsi trenerė.

Čempionatas Sporto halėje vyks nuo ryto iki vėlyvos popietės šeštadienį ir sekmadienį. Renginio metu žiūrovai turės galimybę plačiau susipažinti su fechtavimo sporto subtilybėmis, pabendrauti su sportininkais, treneriais ir savanoriais, vyks parodomosios kovos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių