Pereiti į pagrindinį turinį

Stalo tenisininkė rado pergalės receptą

2008-10-14 09:00
Stalo tenisininkė rado pergalės receptą
Stalo tenisininkė rado pergalės receptą / AFP nuotr.

Iš Sankt Peterburge vykusio Europos stalo teniso čempionato aukso medalį ir nugalėtojos taurę parsivežusi Rūta Paškauskienė svarbiausią karjeros trofėjų vadina stebuklu.

Į varžybas – traukiniu

"Skridau namo ir galvojau, kad gali būti toks klausimas, tačiau turiu prisipažinti, kad nebalsavau", – taip į Lietuvos nūdieną R.Paškauskienė pateko vos žengusi į oro uosto atvykimo salę, kai juokais buvo paklausta už ką balsavusi rinkimuose į Seimą.
Į Sankt Peterburgą dėl paramos stygiaus sportininkei teko vykti traukiniu. Jeigu nebūtų pavykę laimėti, tokia pat transporto priemone greičiausiai ir būtų tekę grįžti namo. "Iš tiesų buvau nemaloniai nustebinta. Jau neatsimenu, kada taip į varžybas važiavau, gal tik kai vaikai buvome. Kažkaip tikrai labai nesmagu", – prisipažino Senojo žemyno čempionė, kuriai tik po pergalės kelionė namo buvo suorganizuota lėktuvu
.
Vasarą Pekino olimpinėse žaidynėse dalyvavusi ir antrame varžybų rate iškritusi stalo tenisininkė vėliau poilsio praktiškai neturėjo. Rugsėjo pradžioje vėl prasidėjo naujos varžybos, o spalį – Europos čempionatas.

"Rūta, pasitikėk savimi, tu gali laimėti auksą", – drąsino mama ir trenerė Romualda Garkauskienė, kai dukra treniravosi prieš Europos čempionatą Rusijoje. "Baik, mama, tai nerealu", – pranašiškai nuskambėjusių žodžių tąsyk nenorėjo girdėti sportininkė. Tačiau kaip pati prisipažino, vėliau tikėjimas savo jėgomis augo kone kasdien.

Pergale sunku patikėti

Sunkiausia dvikova kaunietei tapo ketvirtfinalio mačas su Vengrijos atstove Georgina Pota. 31 metų R.Paškauskienė varžovę nugalėjo tik po itin atkaklios kovos 4:3 ir užsitikrino mažiausiai bronzos medalį. Vis tik tokios prabos apdovanojimu lietuvė nenorėjo tenkintis. "Tada ir supratau, kad galiu ir auksą laimėti", – prisiminė prieš lemiamas kovas tvyrojusią nuotaiką 90-oji pasaulio stalo teniso raketė.

Tačiau norint iškovoti Europos čempionato auksą, teko įveikti varžovių iš Kinijos pasipriešinimą. Pusfinalyje R.Paškauskienė 4:2 įveikė už italo ištekėjusią ir šios šalies pilietybę turinčią Wengling Tan Monfardini, o turnyro finale tokiu pat rezultatu nugalėjo Austrijai atstovaujančią kitą kinę Jia Liu.

Paskutinėje dvikovoje prieš 21-ąją pasaulio raketę kaunietė laimėjo pirmuosius tris setus ir pirmavo 3:0. "Pagalvojau, kad jau beveik esu Europos čempionė. Tai galbūt šiek tiek mane išblaškė. Tačiau pavyko vėl susikoncentruoti ir laimėti. Dar to nesuvokiu, šis laimėjimas – tarsi stebuklas. O kaip žaisti prieš azijietes nereikėjo daug galvoti, toks planas jau seniai sukurtas. Norint jas aplošti, tiesiog reikia labai gerai žaisti, negalima daryti klaidų", – kalbėjo R.Paškauskienė.

Pagimdžius atėjo branda

Sportininkę turnyre Sankt Peterburge palaikė ne tik gerbėjai ir pažįstami. R.Paškauskienė pasakojo, kad sulaukė ir vietos sirgalių paramos, nes kalbėjo rusiškai. Be to, lemiamose kovose aistruolių simpatijos priklausė europietei, visi norėjo, kad laimėtų "sava".

"Kinių ir azijiečių Europos čempionate daug ir jų nemažėja. Dėl to labai gaila, taip neteisinga. Nemanau, kad jos padeda mums tobulėti, tegul jos žaidžia savo šalyse. Paskutinį kartą tikra europietė čempionatą buvo laimėjusi gal prieš penkerius metus, tad finale sulaukiau didesnio palaikymo nei varžovė", – sakė kaunietė stalo tenisininkė.
Prieš beveik metus sūnų Dovydą pagimdžiusi R.Paškauskienė sako nežinanti, ar motinystės atostogos išėjo į naudą: "Nepasakyčiau, kad po sūnaus gimimo bėgau į sporto salę išsiilgusi stalo teniso. Dabartinė būsena – tarsi branda. Žaidžiant tapau pastovesnė, ramesnė, protingesnė, visai kitaip mąstau, daugiau apgalvoju, o anksčiau tik bėgdavau, lėkdavau."

Atlantos, Sidnėjaus bei Pekino olimpinių žaidynių dalyvė R.Paškauskienė 2000-iais ir 2005-iais Europos čempionatuose poroje su serbu Aleksandru Karakaševičiumi triumfavo mišrių dvejetų varžybose, o 2002 m. iškovojo sidabrą. "Tau ir taip gerai sekasi, tad "mikso" nereikia", – taip varžybų partneris iš Serbijos palinkėjo lietuvei sėkmės. Pats A.Karakaševičius Europos čempionate pateko tarp 32 geriausių stalo tenisininkų.

R.Paškauskienės dosjė

Gimė 1977 m. kovo 29 d. Kaune
Ūgis: 166 cm
Svoris: 54 kg
Išsilavinimas: aukštasis, baigusi LKKA
Šeima: ištekėjusi, sūnus Dovydas (gimęs 2007 m.)
Laisvalaikio pomėgiai: ilsėtis gamtoje, plaukioti
Pirmoji ir dabartinė trenerė: Romualda Garkauskienė

Sportinė karjera: 30 kartų Lietuvos čempionė; pasaulio jaunių vicečempionė (1994 m.), Europos mišrių dvejetų čempionė (2000, 2005, 2007 m. – su Aleksandru Karakaševičiumi), Europos mišrių dvejetų vicečempionė (2002 m. – su A.Karakaševičiumi), Europos moterų dvejetų bronzos medaliai (1994, 1996 ir 2002 m. – su Jolanta Prūsiene). Frankofonijos žaidynių vicečempionė (2001 m.), Atlantos (1996 m.), Sidnėjaus (2000 m.) ir Pekino (2008 m.) olimpinių žaidynių dalyvė
Apdovanojimai: Gedimino ordino 3-iojo laipsnio medalis (2001 m.).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų