Quantcast

Ar galime tikėtis, kad sezoninių ligų pikas jau pasiektas?

  • Teksto dydis:

Nuo gruodžio vidurio stebimas sezoninių ligų suaktyvėjimas dabar aprimo. Tačiau Nacionalinis visuomenės sveikatos centras aiškina, kad rodiklius iškreipė mokinių atostogos ir jau kitą savaitę sergamumo rodikliai šoktels į viršų.

Vaistininkai ir gydytojai pastebi, kad pacientų srautai nė vienai dienai nebuvo sumažėję. Ar galime tikėtis, kad sezoninių ligų pikas jau pasiektas?

„Dabar peršalimo ligos, yra jaučiamas padidėjimas pacientų srautų. Tiek iš poliklinikos, tiek iš gydymo įstaigų, tiek ir pavieniai, kurie patys bando gydytis. Belaukiantys gydytojo vizito. Tas išaugęs ligų kiekis priklauso labai ir nuo orų, ir nuo to, kiek mes būname sociume“, – aiškino „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Lina Stočkutė-Plytnikė.

Vaistinėje žmonės rikiuojasi prie peršalimo simptomus lengvinančių vaistų lentynų. Dažnas skundžiasi galvos, gerklės, raumenų skausmu, aukšta temperatūra, kosuliu.

„Tai yra normalu, nes mes turime žiemą, dabar turime šaltį, bet buvo šlapia, drėgna ir virusams bei bakterijoms lengva plisti“, – sakė L. Stočkutė-Plytnikė.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Pagal išduotų nedarbingumo pažymėjimų skaičius, sergamumas Lietuvoje nuo spalio iki lapkričio buvo ganėtinai tolygus, tačiau gruodžio viduryje smarkiai kilo. O pirmųjų sausio dienų „Sodros“ duomenys rodo, kad vien šiuo metu nedarbingumą turi beveik 47 tūkstančiai žmonių.

„Visada jau prasideda nuo rugsėjo mėnesio, ypač, kai vaikai išeina į mokyklas, darželius. Ir taip auga tas sergamumas“, – teigė Karoliniškių poliklinikos šeimos gydytoja Dovilė Ilgūnienė.

Tai nereiškia, kad yra mažiau sergančių, tiesiog yra mažiau besikreipiančių į sveikatos priežiūros įstaigas.

Tad po mokinių atostogų, nedarbingumo, anot Nacionalinio visuomenės sveikatos centro, prašys dar daugiau žmonių.

„Yra šventinis periodas, daug žmonių atostogaujančių, vaikų atostogos. Tai nereiškia, kad yra mažiau sergančių, tiesiog yra mažiau besikreipiančių į sveikatos priežiūros įstaigas“, – aiškino NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus patarėja Greta Gargasienė.

Labiausiai pastaruoju metu žmonės serga koronavirusu. Remiantis Valstybės duomenų agentūros duomenimis, kasdien nustatoma po pusę tūkstančio COVID-19 atvejų, būna dienų, kai per parą miršta po kelis žmones. Tačiau epidemiologai tikina, kad vien koronavirusu rūpintis ir gripo pamiršti nereikėtų, nes gripo pikas tik artėja.

„Tas vadinamas pikas sergamumo gripu dažniausiai yra stebimas sausio ir vasario mėnesiais, todėl nieko keisto, kad gripo susirgimų atvejų buvo mažiau registruota, lyginant su koronaviruso ar kitomis kvėpavimo takų infekcijomis“, – tikino G. Gargasienė.

Vaistininkai ir gydytojai jau ir dabar pastebi gripo paūmėjimą.

„Gripu sergančių yra, jų buvo ir iki švenčių, dabar jau jų daugėja. Kad masiškai sirgtų, šeimomis, dar nėra. Matyt, jis įsisiūbuos“, – teigė „Eurovaistinės“ vaistininkė Elvyra Ramaškienė.

„Mes matome ir gripą, ir koronavirusą. Koronaviruso ligos atvejų tikrai yra, nemažai žmonių kreipiasi. Bet stebime ir pavienius pacientus, kurie kreipiasi su gripo simptomatika“, – sakė D. Ilgūnienė.

Vis dėlto vaistininkai džiaugiasi į Lietuvą atėjusia šalčio banga, mat ši stabdo virusų plitimą. O štai Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai perspėja, kad saugotis vis tiek reikia. Mat dažniau užsidarę namuose, nevėdindami patalpų dar labiau rizikuojame pasigauti virusą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Svirkstas i peti, koja lektuve

Svirkstas i peti, koja lektuve portretas
Dulkia pamokslai, sveikas zmogus - negyvas zmogus

O tai

O tai portretas
dabar ir tiketis jau "galima arba ne"!? O kur leidima gauti?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių