- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Įpratinti vaikus valgyti sveikiau – nelengva užduotis ne vieniems tėvams. Dar sudėtingesnė ji tampa prasidėjus mokslo metams, kai didelę dalį laiko vaikai praleidžia mokykloje ir turi daugiau laisvės pasirinkti, ką ir kada valgyti.
Vis dėlto, pasak specialistų, įpratinti vaikus rinktis sveikesnį maistą nėra sudėtinga, o norint tai pasiekti užteks kelių pagrindinių taisyklių.
„Pagrindiniai sveikos mitybos principai yra pakankamai paprasti: valgyti reikia maždaug penkiskart per dieną, rinktis kuo grynesnius ir įvairesnius maisto produktus, gausiai skanauti daržovių, vengti pusfabrikačių ir greito maisto, planuoti patiekalus iš anksto ir kt.“, – teigia sveikos mitybos ekspertė Vaida Kurpienė.
Vis dėlto, nors suaugusiesiems tokios taisyklės gali pasirodyti nesudėtingos, vaikams dažnai atrodo kitaip. Kur kas patraukliau nei košės, daržovės, žuvis ar liesa mėsa jiems – greitai paruošiamas ar mažiau vertės turintis maistas. Tam, kad toks vaikų požiūris keistųsi, pasitarnaus keli naudingi patarimai.
Apsipirkite kartu
V. Kurpienė pataria laikas nuo laiko, apsiperkant, drauge su savimi pasiimti vaikus. Bendras planavimas, ką ir kada valgysite, galimybė kartu rinktis produktus, padės vaikams mokytis.
„Renkantis produktus parduotuvėje į procesą įtraukite ir vaiką. Tačiau elgtis reikėtų apgalvotai, pavyzdžiui, klausimą „ką šįvakar norėtum valgyti“ reikėtų susiaurinti ir teirautis „norėtum tokios žuvies ar kitokios“. Taip pat vertėtų nuolatos kartu užsukti į tikrai vertingų maisto produktų skyrius – daržovių, kruopų. Taip vaikui formuosis tinkami apsipirkimo įpročiai“, – pasakoja V. Kurpienė.
Mokykite gaminti
V. Kurpienė taip pat pataria leisti vaikams savarankiškai ruošti maistą ir mokyti juos tai daryti. Anot specialistės, kartais tėvai be reikalo abejoja vaikų sugebėjimais savarankiškai pasiruošti užkandį ar net sveikesnį patiekalą.
„Tam, kad vaikas išmoktų pagaminti konkretų patiekalą, labai svarbu bent keletą kartų jį paruošti kartu su vaiku. O norint, kad kitą dieną vaikas tą patiekalą pasigamintų savarankiškai, svarbu jį iš vakaro perspėti. Žinoma, nepamirškite paruošti reikiamus ingredientus patiekalo gamybai ar jau dalinai paruoštą patiekalą paskutiniam gamybos etapui“, – pasakoja V. Kurpienė.
Pasak prekybos tinklo „Maxima“ komercijos vadovės Vilmos Drulienės, vaikus mokyti maisto ruošos galima ir žaidimo forma – tam pasitarnaus vaikiškos žaislinės virtuvėlės, žaisliniai puodai ir įrankiai, kiti reikmenys.
Patiekite patraukliai
Svarbu ne tik tai, kokius užkandžius vaikui paruošite valgyti mokykloje, tačiau ir kaip juos patieksite: formos, spalvos, pateikimo būdai – viskas svarbu.
„Nors vaisių pjaustyti nerekomenduočiau, kalbant apie daržoves, tai – puiki išeitis. Pavyzdžiui, mažesniems vaikams patrauklesnės atrodo riekelėmis supjaustytos morkos, kurias pati žaismingai vadinu „pinigėliais“. Taip pat ir pjaustytos juostelėmis – „piršteliai“. Be to, dažnai vaikai mėgsta valgyti viską, kas yra maža: uogas, riešutus, nedideles, spalvingas daržoves,“ – teigia V. Kurpienė.
„Vaisių ir daržovių skyriuose pirkėjai suras nedidelių morkų, pomidorų, mažųjų bananų, o taip pat ir jau supjaustytų vaisių rinkinių, kuriuose – arbūzų, melionų, kivių, šilauogių, ananasų gabaliukai. „Į pagalbą“ ateis ir džiovintų daržovių traškučiai“ – dalinasi V. Drulienė.
Valgykite drauge
Suburdami visą šeima drauge prie bendro stalo, rodykite vaikams tinkamą pavyzdį. „Be abejo, įvertinus, kad dažnai vaikai ir tėvai į namus grįžta skirtingu metu, valgyti drauge gali tapti sudėtinga, tačiau reikėtų dėti visas pastangas, kad bent vakare prie bendro stalo susėstų visa šeima. Taip vaikai matys, kokius produktus ir patiekalus renkasi jų tėvai ir lengviau bei greičiau įpras juos valgyti“ – sako V. Kurpienė.
Kalbėkitės
Galiausiai, mitybos specialistės teigimu, svarbu bendrauti su vaiku ir šnekėtis apie maistą. Nereikėtų drausti, liepti, nurodinėti, tačiau praverstų mokyti ir patarti.
„Pavyzdžiui, jei vaikas nori nesveiko užkandžio ar patiekalo, reikėtų jam paaiškinti, kodėl šis pasirinkimas – ne pats geriausias, tačiau vietoje draudimo pabandyti pasiūlyti rinktis mažesnę porciją, su mažiau padažo, galbūt su sveikesniais ingredientais, paraginti taip maitintis rečiau. Ar rezultatas bus tobulas? Ne. Tačiau daug geresnis nei neįdėjus tokių pastangų“, – tikina specialistė.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Augalinė mityba – ne tik daržovių valgymas: nuo ko pradėti?
Sužaliavo gamta, todėl vis dažniau galima į mitybą įtraukti šviežių daržovių. Augalinę mitybą renkasi ir sportininkai, o jeigu galvojate, kad reikės valgyti vien tik daržoves – klystate. Valgysite sočiai, o vartojamas maitas ne tik ...
-
Korupcija medicinoje: verslininkas galimai papirko ligoninių darbuotojus
Šiaulių apygardos prokuratūra nagrinėti teismui perdavė baudžiamąją bylą dėl keturių ligoninių darbuotojų, dviejų uždarųjų akcinių bendrovių vadovų ir vienos iš šių įmonių, kaip manoma, padarytų korupcinio pobūdžio...
-
Kaišiadoryse duris atveria slaugos ir socialinės globos namai1
Kaišiadoryse atidaromas specializuotas Strėvininkų globos namų padalinys. Jame apsigyvens 40 suaugusių ar senyvo amžiaus asmenų su sunkia negalia, negalinčių savimi pasirūpinti savarankiškai. ...
-
Gyvensenos medicinos specialistės: geriausia investicija į sveikatą – judėjimas6
Kauno miesto poliklinikoje pacientus konsultuoja gyvensenos medicinos specialistės. Jos pataria, kaip pradėti gyventi sveikiau, numesti svorio, sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje ir padeda siekti užsibrėžtų tikslų. Kalbintos specialistės ...
-
Autizmo mėnuo paminėtas visoje Lietuvoje
Balandis – visame pasaulyje žinomas kaip autizmo supratimo, priėmimo mėnuo. Minint autizmo supratimo mėnesį, Lietuvos autizmo asociacijai „Lietaus vaikai“ išplatinus kvietimą atvaizduoti begalybės – autizmo simbolio &ndash...
-
Sveikatos apsaugos ministerija apdovanos nusipelniusius Lietuvos medikus7
Minėdama Lietuvos medicinos darbuotojų dieną, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) antradienį apdovanos nusipelniusius Lietuvos medikus. ...
-
NVSC: toliau mažėjant gripo atvejų, bendras sergamumas Kazlų Rūdoje viršijo epideminį lygį
Šalyje fiksuojant mažiau sergančiųjų gripu, bendras sergamumas gripo, COVID-19 ir peršalimo ligomis epideminį lygį peržengė Kazlų Rūdos savivaldybėje, pirmadienį pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC). ...
-
Klaipėdoje atlikta pirmoji bronchų praeinamumą atkurianti procedūra3
Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje pirmą kartą uostamiestyje atlikta moderni bronchų praeinamumą atkurianti procedūra – rekanalizacija. Vyresnio amžiaus pacientui ji padėjo atsikratyti varginančio kosulio ir vis pasikartojančio plaučių u...
-
Kompensuojamų vaistų sistemos krachas: pacientai miršta nesulaukę gydymo77
Per 180 dienų Sveikatos apsaugos ministerijos komisija turėtų patvirtinti kompensuojamos vaistus, bet tai nėra daroma. Valstybės kontrolės auditas paskelbė skandalingas išvadas – esą net 92 proc. sprendimų dėl vaistų kompensavimo vėluo...
-
Regiono ligoninių realybė: vieni didžiausių atlyginimų, tačiau medikų trūksta1
Vasarą į pensiją išeina trys Joniškio ligoninės vidaus ligų gydytojai. Situacija sudėtinga, mat į mažą regiono ligoninę medikų sunku privilioti net su šalyje siūlomais vienais didžiausių atlyginimų. Dėl gydytojų stygiaus l...