Quantcast

Medikų kasdienybė: ligonių artimieji mus prakeikia, vadina žudikais

  • Teksto dydis:

Su koronavirusu kovojantys medikai sako, kad baisesni už COVID-19 dažnai būna ligonių artimieji. Gydytojai sako patiriantys psichologinį smurtą, girdi grasinimus, prakeiksmus, reikalavimus ir aiškinimus, kaip gydyti, praneša LNK.

Per pirmąją koronaviruso bangą medikams buvo rodomas ypatingas dėmesys – ir prezidentas kūčiukus nešė, ir aktoriai po ligoninės langais dainavo, o ir paprasti žmonės dėkingumą rodė.

Vadina žudikais

Dabar medikai vis dažniau susiduria su psichologiniu smurtu, jiems tenka kęsti pacientų artimųjų išpuolius.

„Situacija su artimaisiais yra labai sunki, kartais dar labiau apsunkinanti nei tiesioginis kontaktas, bendravimas su pačiais ligoniais. Būna, kad ir žudikais išvadina ir visaip būna. Sumušto nebuvo nė vieno, bet psichologinį smurtą mes patiriame nuolat“, – pasakojo Vilniaus klinikinės ligoninės poskyrio vedėja Ramunė Radzevičienė.

Medikai sako visuomet darantys, ką gali, kad išgydytų sergančius koronavirusu. Tik ne visi pacientų artimieji, pasak gydytojų, supranta, kad medikai nėra visagaliai.

„Mes išgyvename dėl kiekvieno ligonio, dėl jo nesėkmių, dėl jo sveikatos būklės pablogėjimo. Ir dar nuolat patiriame spaudimą iš paciento artimųjų – nuolatinį reikalavimą, kad jų giminės pasveiktų. Ir visai nesvarbu, kokia liga serga ar kiek jiems metų“, – sakė R. Radzevičienė.

Ligoninės personalas išgirsta įvairiausių artimųjų kaltinimų: kad medikai negali nustatyti tikrosios ligos, nes artimajam tikrai ne koronavirusas, o jei koronavirusas, tuomet puola dėstyti sąmokslo teorijas.

„Kad mes juos užkrėtėm, kad mes čia specialiai pripaišome jiems tas ligas ir kad išvis tai yra neteisybė“, – teigė Trakų ligoninės direktoriaus pavaduotoja Aušra Koršunova.

Skambučių atakos

Sumušto nebuvo nė vieno, bet psichologinį smurtą mes patiriame nuolat.

Ypač daug laiko ir pastangų atima artimųjų skambučių atakos.

„Skambindavo ištisai. Noriu žinoti dabar ir taškas, bet kad gydytojas dabar negali prieiti prie telefono, nes jis dabar yra specialiai apsirengęs, jis yra kitoj pusėj...“, – dėstė A. Koršunova.

„Jei tu pasakai, kad neturi laiko, kad esi užsiėmęs, tai vertinama kaip gydytojo ne kultūra“, – pridūrė R. Radzevičienė.

Gydytojai papasakojo vienam artimajam apie ligonio būklę, kokiais vaistais jis gydomas, o po valandos skambina kitas giminaitis ir klausinėja to paties. Ir taip, anot gydytojų, kartais visą dieną.

Vieni draudžia gydyti nuo koronaviruso, neva jų artimasis juo neserga, o kiti „reikalauja stebuklingų vaistų nuo koronaviruso“.

„O kai pasakai, kad tokių vaistų nėra, yra tik skiepai, tuomet vėl pasidarai priešu“, – pasakojo Vilniaus klinikinės ligoninės poskyrio vedėja.

Ypač medikams sunku atlaikyti artimųjų atakas, kai ligonio išgelbėti nepavyksta. Šiaulių ligoninės medikai prisimena skambučių laviną, kai prieš porą savaičių mirė viena pacientė.

„Po jos mirties kelias dienas iš eilės mums skambinėjo, vadino mus išgamomis, idiotais, mus prakeikė ir paleido tiradą necenzūrinių žodžių“, – prisiminė Šiaulių ligoninės gydytojas Augustinas Jokšas.

Bandydamos bent šiek tiek sureguliuoti skambučių srautus, ligoninės nusistatė valandas, kuriomis gali skambinti artimieji. Tačiau ne visi žmonės jų paiso.



NAUJAUSI KOMENTARAI

STEPAS

STEPAS portretas
Čia kaip su televizija nepatinka perjunk kanalą arba iš viso išjunk. Tai ir čia gali ir nesigydyti

NA IR KIEK

NA IR KIEK  portretas
Todėl jiems reikia skelbti boikotą. Bent metus laiko neiti pas gydytojus (greitosios taip pat) ir nepirkti jokių vaistų (Lenkijoje taip pat)

nežiniukas

nežiniukas portretas
O kiek gydytojai gauna ,dovanų' iš farmacininkų,už tas vėles?
VISI KOMENTARAI 67

Galerijos

Daugiau straipsnių