Quantcast

Omikron atmaina: kokią reikšmę COVID-19 mutacijoms turi vakcinos ir pasiskiepiję gyventojai?

  • Teksto dydis:

Dabar sutariama, kad Vakarų šalys padarė klaidą pandemijos pradžioje, kai COVID-19 pradėjo plisti iš Uhano miesto Kinijoje. Ar dabartinė reakcija į mutaciją omikron yra savalaikė ir adekvati? – to laidos „Info diena“ žurnalistai klausė Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) atstovės Lietuvoje Ingridos Zurlytės.

„Geras klausimas, bet ne taip lengvai atsakomas. Kaip žinia, PSO niekada nekvietė ir, šiuo atveju, nekviečia totaliai atšaukinėti kelionių, nes tarptautinių reisų atšaukimas turėjo neigiamų pasekmių įvairių priemonių teikimui ir taip toliau. PSO kviečia taikyti rizikos vertinimą ir įrodymais grįstas priemones. Tai yra, kiekviena šalis turėtų įsivertinti tiek savo situaciją, tiek riziką, kuri gali būti susijusi. Šiuo atveju, kalbame apie naują atmainą. Bet žinia, kad visos su tarptautinėmis kelionėmis ir jų ribojimu susijusios priemonės yra gana laikinos. Jeigu ir įvedamos, šalys turėtų informuoti PSO“, – kalbėjo ji.

– Kas dar nėra žinoma apie šią naują COVID-19 mutaciją, kuri skamba labai pavojingai, nes teigiama, kad ji turi 50 mutacijų savyje?

– Kalbame apie SARS-CoV-2 viruso atmainą, kur yra daug mutacijų – daugiau negu kitose atmainose. Tai buvo viena iš priežasčių, kodėl PSO klasifikavo šią atmainą kaip keliančią rūpesčių, bet apie ją dar daug ko ir nežinome. Galime tą atmainą identifikuoti. Gera žinia, kad esami tyrimai ir testai geba ją pagauti, identifikuoti, bet taip pat yra tokių pamąstymų, kad ji gali turėti įtakos antigenų tyrimams. Bet kol kas visa informacija ir visi pamąstymai yra labai preliminarūs. Taip pat nežinome, kiek yra užkrečiama ši atmaina. Ir ar pikas Pietų Afrikoje, su kuriuo ji siejama, yra dėl atmainos didesnio užkrečiamumo, ar ir kitų veiksnių įtakos. Taip pat nežinome, ar šita atmaina gali sukelti sunkesnę COVID-19 eigą, ar nuo jos plitimo gali padaugėti hospitalizacijų.

– Viskas, dėl ko yra bijoma, yra tik teoriniai pasvarstymai? Omikron atmaina yra gana egzotiškas variantas, bet įdomu ir politinis klausimas: Pietų Afrika – viena turtingiausių valstybių tame žemyne, jaučiasi nubausta už tai, kad ji labai gerai atliko savo pareigą ir informavo pasaulį apie naują COVID-19 mutaciją. Ji sako, kad nauja mutacija susidarė dėl to, kad pasaulis neteisingai skirsto vakcinas ir jeigu Pietų Afrika turėtų daugiau galimybių nusipirkti vakcinų, kurių Vakarų pasaulis jau turi pakankamai, tai naujų mutacijų nebūtų. Ar jie yra teisūs šiuo politiniu klausimu?

– Virusai bendraja prasme ir CARS-CoV-2 virusas – ne išimtis, jie linkę mutuoti – vieni lengviau, kiti sunkiau. Tačiau kuo labiau virusas plinta, tuo daugiau jis mutuoja. Todėl vakcinos yra svarbios COVID-19 pandemijos valdyme. Tad dalis tiesos tame yra, kad geresnis prieinamumas prie vakcinų ir didesnis pasiskiepijusių gyventojų procentas šiek tiek prisidėtų ne tik prie sunkių ligos formų ir mirčių mažinimo, bet ir infekcijos plitimo mažinimo.

– Jei pasaulis turi kelias savaites laiko, nors Europoje užfiksuojama vis daugiau šios mutacijos atvejų, ką Vyriausybė, jūsų kaip PSO atstovės manymu, turėtų padaryti per tą laiką, kol yra suspenduotos kelionės iš Afrikos šalių ir imamasi papildomų atsargų bent jau stebint, kaip ši atmaina plinta?

– PSO, šiuo atveju, kai yra tiek daug neatsakytų klausimų dėl šios atmainos, kviečia stiprinti stebėseną ir priežiūrą savo šalyse, plėsti įvairių atmainų stebėseną bei genomo sekoskaitą, dalytis ta informacija su PSO ir kitomis platformomis bei globaliomis duomenų bazėmis. Tai pat, jei yra galimybės, plėsti tyrimų galimybes ir labai atidžiai stebėti epidemiologiją, stiprinti kontaktų atsekamumą. Visi šie dalykai prisidės prie supratimo apie tai, kas tai per atmaina, ir kiek ji yra pavojinga.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

v

v portretas
melas ant melo,slykstu klausyt situ parsidaveliu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių