Šį pieno produktą vadina gyvybės eliksyru: ar jis yra jūsų valgiaraštyje? Pereiti į pagrindinį turinį

Šį pieno produktą vadina gyvybės eliksyru: ar jis yra jūsų valgiaraštyje?

2025-07-13 05:00 diena.lt inf.

Pasak sveikos gyvensenos specialistų, pieno išrūgos yra tarsi gyvybės eliksyras. Nenuostabu, kad šiais laikais nepelnytai pamirštos išrūgos tampa vis populiaresnės. Pateiksime keletą argumentų, kodėl jas verta įtraukti į valgiaraštį, jei to dar nepadarėte.

Šį pieno produktą vadina gyvybės eliksyru: ar jis yra jūsų valgiaraštyje?
Šį pieno produktą vadina gyvybės eliksyru: ar jis yra jūsų valgiaraštyje? / Freepik.com nuotr.

Ne kartą yra tekę girdėti parduotuvėje, kas gali gerti šias atliekėles. Iš tiesų, išrūgos, pasukos yra antrinė pieno perdirbimo žaliava. Pasidomėjome, kuo šios vadinamos atliekos vertingos, kokių turi maistingųjų medžiagų. Juolab, kad sveikuoliai feisbuke dažnai populiarina kokteilius su pasukomis ir išrūgomis. Apie jas kalba, kad nepelnytai mažai vartojamos, ir mitybos specialistai. Tai, ką sužinojome, išties nustebino. 

7  naudos

Pieno išrūgose yra beveik visos žmogui būtinos maistinės ir biologiškai aktyvios medžiagos. Jos suteikia organizmui kalcio, kalio, fosforo, natrio ir chloro, taip pat raumenims svarbių baltymų, laktozės, riebaluose tirpių vitaminų. Tai – mažiausiai kalorijų turintis pieno produktas, todėl ideliai tinka norintiems išsaugoti puikią sveikatą ir sulieknėti ar išlaikyti norimą svorį. Išrūgos labai tinka iškrovos dienai, organizmui valyti, nes padeda šalinti toksinus.

Išrūgų baltymai priskiriami aukščiausią biologinę vertę turintiems baltymams. Jei aukštos vertės baltymų skaičius siekia 100, išrūgų baltymai juos pranoksta ir siekia 104. Šis skaičius rodo, kad juos organizmas labai greitai ir gerai pasisavina  (91 proc.). Išrūgose yra ypač daug gyvybiškai būtinų amino rūgščių – valino, leucino, izoleucino (BCAA), kurios sudaro apytiksliai 1/3 dalį raumens baltymo. Tarkim, po sunkios treniruotės ar didelio fizinio krūvio, kad atkurtų suardytą raumens baltymą, organizmas išeikvoja didelį kiekį aminorūgščių. Tad jei po treniruotės (arba anksti ryte) išgersite išrūgų, greičiau atsinaujins ir sutvirtės raumenys, kas aktualu sportuojantiems ir dailią figūrą norintiems turėti žmonėms.

Mokslininkų rodyta, kad išrūgų baltymai (albuminai, glabulinai, imunoglobulinai), kurie susidaro iš karvių, ožkų pieno gaminant varškę ar fermentinius sūrius, stiprina imuninę sistemą. Taigi jei kasdien išgersite po stiklinę pieno išrūgų, natūraliai sustiprės organizmo atsparumas infekcijoms, peršalimo ligoms.

Išrūgos yra gana veiksminga priemonė, padedanti įveikti net celiulitą. Jose yra daug kalio, o būtent jo trūkumas, kaip teigia grožio specialistai, yra viena iš pagrindinių celiulito atsiradimo priežasčių. Kalio deficitas taip pat pasireiškia greitu nuovargiu, sumažėjusia dėmesio koncentracija, išsiblaškymu, sunkiau įsisavinama informacija, padidėjusiu jautrumu šalčiui, vidurių užkietėjimu ir kitais nemaloniais simptomais. Kalis taip pat reikalingas palaikyti normalią širdies veiklą, todėl gurkšnokite išrūgas į sveikatą.

Ištirta, kad pieno išrūgos organizme padeda atkurti vandens ir druskų pusiausvyrą, šalina skysčių perteklių, o tuo pačiu ir kenksmingas medžiagas bei blogojo cholesterolio kiekį kraujyje. Negana to, jose yra medžiagų, gerinančių kepenų veiklą ir  žarnyno mikroflorą – skatina daugintis gerąsiasi bakterijas. Tad jei dažnai tenka vartoti antibiotikus, piktnaudžiaujate alkoholiu, gazuotais gėrimais, produktais, turinčiais sintetinių maisto priedų (jie naikina gerąsias žarnyno bakterijas), vargina užkietėję viduriai, vertėtų per dieną suvartoti po 500 mg išrūgų arba pasukų.

Išrūgos  yra natūralus antidepresantas. Specialistų teigimu, reguliariai vartojant šį gėrimą, lengviau įveikti  svyruojančią nuotaiką, stresą ir depresiją. Pasirodo, išrūgose gausu triptofano – medžiagos, kuri ne tik ramina, gerina miegą, mažina nerimo priepuolius, bet ir padeda smegenims gaminti geros nuotaikos hormoną serotoniną.

Išrūgose esančios medžiagos organizme užtikrina rūgščių ir šarmų pusiausvyrą, kas svarbu norint išsaugoti gerą sveikatą, užkirsti kelią onkologinėms ligoms. Taip pat tam tikri mineralai padeda reguliuoti kraujospūdį ir gerinti medžiagų apykaitą. Be to, pieno išrūgos slopina rūgimo procesus organizme, skatina virškinamojo trakto veiklą, ypač naudingos, kai sumažėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas. Švedijos mokslininkai nustatė, kad išrūgos skatina ir insulino išsiskyrimą bei mažina padidėjusį cukraus kiekį kraujyje sergant II tipo diabetu.

Ne mažiau organizmui naudingos ir pasukos, kurios yra sveikas dietinis, nekaloringos produktas. 100 ml – 3,2 proc. vertingų baltymų, 0,5 proc. riebalų, 4,7 proc. pieno cukraus – laktozės bei 0,7 proc. mineralinių medžiagų. Jos išgaunamos gaminant (sukant) sviestą iš grietinėlės. Įprastai jos yra rauginamos pridedant pieno bakterijų raugo. Pasukose lieka didžioji dalis grietinėlėje esančio lecitino (0,1–0,3 proc.), kuris organizme reguliuoja riebalų apykaitą, padeda skaidyti riebalus ir šalinti blogąjį cholesterolį. Iš vienos lecitino formos gaminami kepenų veiklą gerinantys preparatai, todėl pasukų sveika gerti tiek profilaktiškai nuo kepenų ligų, tiek surikus jos veiklai. Nustatyta, kad lecitinas atlieka svarbią funkciją: padeda saugoti kepenis nuo žalingo konservantų, insekticidų, toksinų, vaistinių preparatų, alkoholio poveikio. Kadangi jo norma nėra nustatyta, rekomenduojama lecitino suvartoti apie 500 mg – tiek jo yra stiklinėje pasukų (100 ml pasukų yra apie 250 mg natūralaus lecitino). Be to, lecitinas stiprina atmintį, padeda susikaupti ir išlaikyti dėmesį, skatina lytinių liaukų funkciją ir saugo nuo tulžies pūslės akmenų susidarymo. O pasukose esantis sfingomielinas gerina nervų sistemos veiklą.  O remiantis naujausias tyrimais, ši medžiaga padeda mažinti ir vėžinius susirgimus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Stebėtojas

Kam tas pilvas nuogas reikalingas prie reklamos pieno produkto , nežino kaip pateikti jau seniai naudojamus pieno naudingus produktus
0
0
Visi komentarai (1)

Daugiau naujienų