Pereiti į pagrindinį turinį

Kodėl VMI nenori tikrinti įmonių grupės „Alna“

2010-12-09 00:23
Kaltinimai: "Alnos" grupės įmonei pažerti kaltinimai, esą darbo sutartys sudaromos pusei etato, nors realiai darbuotojai dirba visą dieną.
Kaltinimai: "Alnos" grupės įmonei pažerti kaltinimai, esą darbo sutartys sudaromos pusei etato, nors realiai darbuotojai dirba visą dieną. / nuotr.

Vienai didžiausių šalyje informacinių technologijų (IT) bendrovių mestas įtarimų šešėlis dėl mokesčių vengimo. Tačiau Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) įmonių grupės "Alna" tikrinti neskuba.

Apkaltino mokesčių vengimu

Redakciją neseniai pasiekė elektroninis laiškas, kuriame "Alnos" įmonių grupė kaltinama sukčiavimu ir mokesčių vengimu.

"Bendrovė "Alna Software" į valstybės biudžetą nesumokėjo milijonų. Šios grupės bendrovėse darbo sutartys sudaromos tik pusei etato, tačiau žmonės visą savaitę dirba visą darbo dieną. Pagal darbo sutartį išmokama tik nedidelė suma. Didžioji realaus atlyginimo dalis sumokama kaip autoriaus honoraras. Šie faktai galioja daugumai įmonės darbuotojų, o tokia bendrovės politika vykdoma nuo pat jos įkūrimo 2004 m., iki šios dienos", – rašo Anonimu pasivadinęs skaitytojas. Esą taip "Alna" išvengia prievolės mokėti visą pajamų mokestį ir įmokas "Sodrai".

"Kad mokesčių vengimas nebūtų akivaizdus, autorių honorarai darbuotojams mokami iš kitų grupės įmonių. Vykdoma savotiška rotacija – bendrovės "Alna Software" darbuotojai autoriaus atlyginimą vienais metais gauna iš "Alna Business Solutions", kitais – iš "Alna Intelligence" ir t. t. "Alna Software" tikriausiai taip pat mokėjo honorarus kitų grupės įmonių darbuotojams", – toliau dėsto laiško autorius.

Daugelį šių faktų patvirtina ir buvę įmonės darbuotojai.

Auditoriai – sąžiningumo garantas?

"Alnos" vadovai visus kaltinimus kategoriškai neigia ir tikina, kad grupės įmones auditavusios tarptautinės bendrovės jokių pažeidimų nerado. "Tai juokinga", – trumpai pareiškė bendrovės "Alna Group" vadovas Tomas Milaknis.

"Alna Software" ir kitos "Alnos" grupės įmonės veikia pagal įstatymus, griežtai laikosi Darbo kodekso. Nuo 2003 iki 2010 m. grupės įmonių apskaitą tvarkė bendrovė "Ernst & Young Baltic". Nuo 2007 m. įmonių finansinės atskaitomybės audituojamos "Pricewaterhousecoopers", iki tol finansinę atskaitomybę auditavo bendrovė "KPMG Lietuva", – kaip sąžiningos veiklos įrodymą mokesčių konsultantų ir auditorių bendrovių pavadinimus žėrė "Alnos" grupei atstovaujanti teisininkė Laura Beinorienė.

Šios bendrovės ne tik atlieka auditą, bet ir konsultuoja įmones visais mokesčių klausimais. Taip pat – kaip legaliais būdais sumokėti kuo mažiau mokesčių.

Tyrimo kol kas nepradės

Laišką į redakciją atsiuntęs asmuo šią informaciją pateikė ir atsakingoms valstybės institucijoms: VMI, "Sodrai", Valstybinei darbo inspekcijai, Specialiųjų tyrimų tarnybai, Finansinių nusikaltimų tarnybai.

"Ši mokesčių vengimo schema sėkmingai veikia daugelį metų, o atsakingos institucijos iki šiol nesiėmė jokių veiksmų. Gal tai susiję su faktu, jog "Alnos" grupės įmonės dažnai laimi kai kurių šių institucijų skelbiamus viešuosius konkursus, o įmonės įkūrėjas – įtakingas ir su valdžios atstovais glaudžius ryšius palaikantis asmuo?" – rašė laiško autorius.

Ir išties VMI neskuba pradėti tyrimo. Inspekcijos atstovų teigimu, kol kas nėra priežasčių tai daryti.

"VMI gavo anoniminį pranešimą dėl galimo mokesčių nemokėjimo bendrovėje "Alna Software". Šiuo metu analizuojama pranešime pateikta informacija, siekiant nustatyti galimą mokesčių įstatymų pažeidimų riziką. Gavus analizės rezultatus bus sprendžiama, ar tikslinga atlikti kontrolės veiksmus šioje bendrovėje", – biurokratiškai atsakė VMI Kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja Vaimira Jakienė.

VMI negalėjo pasakyti, kiek įvykdyta ar šiuo metu vykdoma tyrimų pagal gyventojų pranešimus.

Sukčiavimo ypatumai

VMI Viešųjų ryšių skyriaus vedėjo Dariaus Butos teigimu, tikrinant IT veikla užsiimančias įmones nustatoma įvairių pažeidimų. Tačiau jis negalėjo pasakyti, kiek apskritai IT sektoriaus įmonių buvo patikrinta šiais metais ar anksčiau.

Dažniausiai pažeidimai būna susiję su neteisingu pelno, pridėtinės vertės, gyventojų pajamų ir kitų mokesčių skaičiavimu bei deklaravimu. "Kartą tikrindami nustatėme, kad viena bendrovė jau kurį laiką mažina apmokestinamąjį savo pelną į atskaitymus įtraukdama dideles, bet faktiškai nepatirtas išlaidas", – tipinio sukčiavimo pavyzdį pateikė D.Buta.

Taip pat dažnai nustatoma, kad operacijos, nurodomos PVM sąskaitose faktūrose tarp ūkio subjektų tikrovėje neįvyko. Nereti esą ir darbo santykių slėpimo atvejai. VMI, administruodama gyventojų pajamų mokestį, pastebi, kad verslininkai darbo santykius neretai įformina autorinėmis ar kitomis civilinėmis sutartimis. Pavyzdžiui, įmonėje įdarbinami asmenys, kurie tariamai vykdo individualią veiklą.

"Nors individuali veikla, įskaitant veiklą, įsigijus verslo liudijimą, kaip ekonominės veiklos vykdymo forma, buvo sukurta, siekiant skatinti pradedančius verslininkus, didinti šalies gyventojų verslumą, pastaruoju metu vis daugiau bendrovių, siekdamos išvengti mokesčių, faktiškai įmonėje dirbančius žmones "paverčia" individualią veiklą vykdančiais verslininkais, taip išvengdamos prievolių, susijusių su socialinio draudimo įmokų bei privalomojo sveikatos draudimo įmokų mokėjimu", – sakė VMI viršininko pavaduotojas Artūras Klerauskas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų