Pereiti į pagrindinį turinį

Pasiūlymus pateikė, apskaičiuoti nespėjo

2010-02-26 23:59
Užtruks: premjeras A.Kubilius prognozuoja, kad diskusijos dėl siūlomos "Sodros" pertvarkos gali tęstis iki metų vidurio.
Užtruks: premjeras A.Kubilius prognozuoja, kad diskusijos dėl siūlomos "Sodros" pertvarkos gali tęstis iki metų vidurio. / nuotr.

Vyriausybei pateikta "Sodros" pertvarkos koncepcija. Gerus metus laukti pasiūlymai pagaliau išvydo dienos šviesą. Tiesa, jų būsima ekonominė nauda kol kas neaiški.

Būsimo poveikio neatskleidžia

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos sudaryta darbo grupė, vadovaujama viceministrės Audronės Morkūnienės, visuomenei pateikė grandiozinę "Sodros" pertvarkos koncepciją. Joje išdėstytos priemonės pradėtos svarstyti ir Vyriausybėje.

Tiesa, skirtingai negu anksčiau, šįkart Vyriausybės atstovai neskuba pateikti skaičiavimų, kokį finansinį poveikį galėtų duoti koncepcijoje pateiktų priemonių įgyvendinimas.

"Reikia skaičiuoti efektą ne tik per artimiausius porą metų, bet ir kaip atrodys visa "Sodros" sistema po dešimties ar dvidešimties metų. Būtume visiškai neatsakingi politikai, jeigu ir apie tai negalvotume", – per interviu Žinių radijui ketvirtadienį kalbėjo premjeras Andrius Kubilius, jis taip ir nepasakė, kokios naudos tikisi iš "Sodros" pertvarkos.

Darbo grupės sudarytoje koncepcijoje siūloma ilginti pensijos amžių, atsisakyti naujų valstybinių ir kitų papildomų pensijų, mažinti motinystės (tėvystės) pašalpas, privalomai kaupti dalį pensijos privačiuose pensijų fonduose.

Apskaičiuoti nesuspėjo

Koncepciją parengusios ministerijos atstovai dienraščiui teigė, kad tiksliai finansinei siūlomų priemonių naudai apskaičiuoti paprasčiausiai pritrūko laiko.

"Siūlymus norėta pateikti kuo anksčiau, todėl kai kur trūksta skaičių, tačiau jie artimiausiu laiku turėtų tikrai atsirasti", – sakė socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėja ryšiams su visuomene Juventa Mudėnienė.

Be to, ji pridūrė, kad dalies siūlomų priemonių finansinis poveikis "Sodros" biudžetui apskaičiuotas. Pavyzdžiui, pensinio amžiaus ilginimas iki 65 metų turėtų per metus padėti sutaupyti apie 10 mln. litų, pakeista motinystės išmokų tvarka – 2,7–5 mln. litų, valstybinių pensijų atsisakymas – dar 2 mln. litų.

"Bet kokiu atveju, tai tik preliminarūs skaičiavimai, juk dar neaišku, kuriom iš pasiūlytų priemonių pritars Vyriausybė", – sakė ministerijos atstovė.

A.Kubilius prognozuoja, kad diskusijos dėl pirmojo "Sodros" reformos etapo gali trukti apie porą mėnesių, dėl antrojo – užsitęsti iki metų vidurio.

Siūlomi dideli pokyčiai

Ministerijos darbo grupė yra pasiūliusi pirmiausia įgyvendinti septynis "Sodros" pertvarkos žingsnius: pavėlinti pensijos amžių iki 65 metų, nebesuteikti naujų I ir II laipsnio valstybinių pensijų, mažinti motinystės pašalpas iki 60 proc. atlyginimo pirmais metais ir 40 proc. – antraisiais.

Koncepcijoje taip pat numatoma nebemokėti kompensacijų specialiesiems neįgaliųjų poreikiams tenkinti ir vietoj to siūlyti konkrečiam žmogui reikalingas paslaugas, nelaimingų atsitikimų darbe draudimą perduoti privačioms bendrovėms, keisti kompensavimo už ligos dienas tvarką, "Sodros" įmokų surinkimą perduoti Valstybinei mokesčių inspekcijai.

Antruoju "Sodros" pertvarkymo etapu siūlomos struktūrinės socialinio draudimo sistemos permainos, numatančios pensijų skaičiavimo keitimą įvedant taškų sistemą, visų šalies gyventojų dalyvavimą privačiuose pensijų fonduose, bazinės pensijos perkėlimą į valstybės biudžetą.

Jeigu koncepcijai būtų pritarta, pirmuoju etapu numatyti pokyčiai įsigaliotų per artimiausius dvejus metus. Vis dėlto dėl jų turės apsispręsti ne tik Vyriausybė, bet ir Seimas. Įgyvendinusi "Sodros" pertvarkas, Vyriausybė tikisi iki 2015 m. subalansuoti "Sodros" biudžetą, kurio deficitas šįmet turėtų siekti apie 2,7 mlrd. litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų