Pereiti į pagrindinį turinį

Ūkininkaujantys nederlingose žemėse skundžiasi nesulaukiantys paramos

2015-03-13 22:01
A. Ufarto / Fotobanko nuotr.

Lietuvos ūkininkai jau balandį galės teikti paraiškas paramai iš naujosios Kaimo plėtros programos. Lietuvoje vyrauja augalininkytė, o rezervas vystyti mažiau nuo permainingų orų priklausančią gyvulininkystę yra nederlingos žemės.

Švenčionių rajone – keliasdešimt ūkininkų, bet stambių – vos keli. Šio rajono žemės nėra derlingos, tad be išmokų ir subsidijų, kurios sudaro per trečdalį šio rajono ūkininkų pajamų, sunku verstis.

„Pasirinkau ekologiškų daržovių  auginimą, nes grūdinės  kultūros neužauga o ekologiškų daržovių, kiek užauga, tiek pakanka. Tik  išmokos mums vėluoja“, – sako Švenčionių rajono ūkininkas Giedrius Čičiurka.

Pasak didžiausio rajone  pieno ūkio šeimininko, rajone tik trys ūkiai,  turintys daugiau nei 50 karvių. Šios veiklos nenori imtis jauni žmonės. Nors gyvulininkystė laikoma  prioritetine šaka, esą jai stinga  dėmesio ir paramos.

„Teikėm paraiškas žemės ūkio valdoms gyvulininkystėje modernizuoti. Tai iki šios dienos  praėjo pusantrų metų,  bet dar guli dalis paraiškų neadministruota dėl lėšų stygiaus. Nežinom, ką daryti“, – sako ūkio savininkas Izidorius Balčiūnas.

Žemės ūkio ministerijos atstovai sako, kad visas išmokas žemdirbiai gaus iki birželio. O  padavusieji paraiškas gauti paramą ir jos negavę, tam nelikus lėšų, dabar turės teikti naujus prašymus.

„Tie pareiškėjai, kurie negaus paramos, bus  atskirai informuoti, ir jie turės atnaujinti savo paraišką, pasižiūreti, kokie pasikeitimai ir teikti paraiškas pagal naujas priemones“, – sako žemės ūkio viceministras Saulius Cironka.

Nederlingų žemių šeimininkai iš naujos Kaimo plėtros programos gali tikėtis dešimtadaliu didesnės paramos nei ūkininkaujantys gerose žemėse. Tačiau išmokos kompensuojant už nepalankias ūkininkavimo sąlygas mažės.

„Šis skirtumas  tarp ūkinkavimo sąlygų iš dalies yra kompesuojams per  išmokas. Bet mes manom, kad nenašiose žemėse ūkinkaujantys ūkininkai turėtų  ne lygiuotis į dirbančius gerose žemėse, o ieškoti kitos veiklos. Kaip perspektyvią veiklą mes matom gyvulininkystės plėtrą“, – kalba žemės ūkio viceministras.

Balandį iš naujosios Kaimo plėtros programos paramos galės prašyti jaunieji  ūkininkai, o gegužę  bus renkamos paraiškos investicijoms į ūkių modernizavimą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų