Pereiti į pagrindinį turinį

Dešiniavairiai Lietuvoje nepageidaujami

2008-08-20 09:00

Automobilių, kurių vairo mechanizmas yra dešinėje pusėje, nuolatinis eksploatavimas Lietuvos keliuose keltų pavojų eismo saugumui. Tokią išvadą padarė Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT), atmetęs vienos bendrovės, ketinusios Lietuvoje pardavinėti dešiniavairius automobilius, skundą Lietuvos valstybei dėl sužlugdyto verslo ir sugadinto įvaizdžio bei reputacijos.

Bendrovė "Pastoliai" iš Lietuvos valstybės, atstovaujamos Susisiekimo ministerijos, Valstybinės kelių transporto inspekcijos ir valstybės įmonės "Regitra" siekė prisiteisti 540 tūkst. litų turtinės ir 10 tūkst. litų neturtinės žalos atlyginimą.

Verslininkai skunde teismui nurodė, kad dar 2004-ųjų pavasarį sudarė sutartis su Didžiosios Britanijos įmonėmis "Woodhouse Commercials" ir "Archers Van Spares". Pagal susitarimą nuo 2004-ųjų gegužės 1-osios (Lietuvos įstojimo į ES dienos) per trejus metus bendrovė "Pastoliai" ketino į Lietuvą įvežti ne mažiau kaip 540 įvairių automobilių, kurių vairo mechanizmas yra dešinėje pusėje.

Verslininkai tikino, kad per trejus metus tikėjosi gauti ne mažiau kaip milijoną litų pelno ir praplėsti savo bendrovę. Tačiau, pasak bendrovės "Pastoliai" atstovų, Lietuvos įgaliotosios institucijos esą neužtikrino taikyti ES teisės aktų Lietuvoje, todėl dešiniavairių automobilių pardavimo verslas tapo neįmanomas.

Anglijoje gamintais automobiliais ketinusi prekiauti bendrovė teismui nurodė, kad dėl Lietuvos valstybės institucijų žlugo verslo planai, be to, buvo padaryta neigiama įtaka bendrovės konkurencingumui, plėtrai, darbuotojų atlyginimams ir "Pastolio" įvaizdžiui bei reputacijai prieš verslo partnerius.

"Bendrovė 2005-2007 m. daug kartų žodžiu ir raštu kreipėsi į atsakingas valstybės institucijas dėl teisės aktų nevykdymo, tačiau palankus sprendimas nebuvo priimtas", - nurodė "Pastolio" atstovai.

Vilniaus apygardos administracinis teismas pareiškėjų skundą atmetė kaip nepagrįstą. Šį sprendimą paliko galioti ir skundą apeliacine tvarka išnagrinėjusi LVAT teisėjų kolegija.

Neskundžiamame sprendime nurodyta, kad eismas Lietuvoje vyksta dešine kelio puse (tuo remiantis, organizuojama visa eismo sistema Lietuvoje), todėl automobilių, kurių vairo mechanizmas yra dešinėje pusėje, nuolatinis eksploatavimas Lietuvos teritorijoje keltų pavojų eismo saugumui.

Pasak teismo, Lietuvoje draudžiama eksploatuoti automobilius, kurie pritaikyti eismui kairiąja kelio puse ir kurių vairas įtaisytas dešinėje pusėje (išskyrus įregistruotus Lietuvos Respublikoje iki 1993 m. gegužės 1 d. arba pagal konstrukciją ir įrangą skirtus specialioms darbo funkcijoms atlikti).

Šis draudimas netaikomas laikinai (iki 90 dienų per metus) į Lietuvą atvykusiems užsieniečiams, neturintiems leidimų laikinai apsigyventi arba nuolat gyventi Lietuvoje, taip pat Lietuvos piliečiams, kurių nuolatinė gyvenamoji vieta yra užsienio valstybėje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų