Pereiti į pagrindinį turinį

Holokausto aukoms atminti – muzikinė-poetinė instaliacija

Š. Mažeikos / BNS nuotr.

Minint 72-ąsias Vilniaus geto likvidavimo metines, Holokausto aukų atminimo skverelyje surengta muzikinė-poetinė instaliacija „Subačiaus gatvė. Getas“.

Vilniaus Subačiaus gatvėje esančiame Holokausto atminimo skverelyje sukurta tarptautinio meno projekto „Nežudyk“ instaliacija. Taip pagerbtos 1943-ųjų metų rugsėjo 23–24 dienomis galutinai likviduoto Vilniaus geto aukos.

„Juk apie tai reikia kalbėti – kai niekas nekalba, tai ir negalvoji. Tai, kas įvyko, yra baisu, to neturi būti niekur – kiekvienas likimas turi turėti savo vertę ir kiekviena mirtis yra sakrali“– sakė renginio scenarijaus autorė Vidmantė Jasukaitytė

1943 m. Subačiaus gatvės 47 ir 49 name gyveno ir šalia esančiuose dirbtuvėse dirbo daugiau kaip 1000 žydų. Artėjant frontui, beveik visi šie gyventojai sušaudyti.

„Galvoju, kad ta atmosfera veikia ir kai su namo gyventojais pašneku, jie sako, kad daugelį jų veikia, tik jie galbūt nesupranta, negali paaiškinti ir galvoja, kad čia pasivaideno, ar čia susisapnavo. Aš manau, kad tie žmonės neišėję, tebėra čia. Ir net šią naktį sapnavau, kad einam kruvinom gatvėm ir sakau, kad reikia būtinai nuplauti, negalima vaikščioti per kraują“, – pasakojo V. Jasukaitytė

Organizatoriai planuoja meno projektą pristatyti ir tarptautinei bendruomenei, panašias poetines instaliacijas surengti Gruzijoje, Kosove, Ukrainoje. Istorikų teigimu, Lietuvoje nužudytų žydų procentas – vienas didžiausių Europoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų