Pereiti į pagrindinį turinį

A. Kupčinską stebina „Kauno vandenų“ nenoras elektrą pirkti pigiau

A. Kupčinską stebina „Kauno vandenų“ nenoras elektrą pirkti pigiau
A. Kupčinską stebina „Kauno vandenų“ nenoras elektrą pirkti pigiau / Tomo Raginos nuotr.

Savivaldybės bendrovė „Kauno vandenys“ priešinasi miesto vadovų užmojams pigiau įsigyti elektros energijos ir kasmet sutaupyti 3–4 mln. litų.

Išleidžia 28 mln. litų

Kauno miesto savivaldybės administracija apskaičiavo, kad per metus 300 savivaldybės padalinių, įstaigų, bendrovių ir įmonių suvartoja daugiau nei 80 mln. kWh elektros energijos. Už ją kasmet sumokama daugiau nei 28 mln. litų.

Daugiausia elektros energijos suvartoja dvi savivaldybės bendrovės: „Kauno vandenys“ – 25 mln. kWh, „Autrolis“ – 15 mln. kWh.

„Kauno vandenys už vieną kilovatvalandę sumoka 17,12 cento, o “Autrolis" 17,9 cento.

Brangiausiai už elektros kilovatvalandę moka socialines paslaugas teikiančios įstaigos ir įmonės – 51 centą, o 47 centus moka transporto paslaugas teikiančios įstaigos.

Tokie skirtumai nustebino Kauno politikus. „Taip neturėtų būti, kainos yra išpūstos“, – įsitikinęs Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Bendras konkursas

Pasak A.Kupčinsko, visos savivaldybės bendrovės ir įstaigos, skelbdamos bendrą konkursą ir įsipareigodamos pirkti 80 mln. kWh, per metus padėtų sutaupyti 3–4 mln. litų.

„Nepriklausomi elektros tiekėjai, išgirdę apie mūsų planus, prakalbo, kad sutiktų dalyvauti konkurse ir netgi taikytų 20 proc. nuolaidą“, – sakė A.Kupčinskas.

Mero nežada klausyti?

Savivaldybė pati negali organizuoti elektros pirkimo konkurso, nes pagal galiojančius įstatymus ji savo įmonėms negali parduoti elektros energijos. Be to, reikalinga ir licencija.

Kauno miesto tarybos kolegijoje šią savaitę diskutuota, kad bendrą konkursą galėtų organizuoti „Kauno vandenys“ arba „Autrolis“.

A.Kupčinskas neslėpė, kad susidurta su tam tikru pasipriešinimu. „Matau, kad “Kauno vandenys„ skuba surengti savą konkursą. Kalbėjomės su savivaldybės administracijos direktoriumi, kad jis kreiptųsi į “Kauno vandenų„ valdybą, kad konkursas būtų stabdomas ar koreguojamos jo sąlygos“, – pareiškė meras.

„Kauno vandenų“ sutartis su elektros tiekėjais baigiasi kovo 1 d., o konkursas jau paskelbtas.

„Apie konkurso nutraukimą negali būti jokios kalbos. Tam reikalingi labai stiprūs motyvai. Kitaip to neleistų Viešųjų pirkimų tarnyba“, – pareiškė „Kauno vandenų“ generalinis direktorius Linas Baltrėnas.

Jis pripažino, kad pirkami didesnį elektros kiekį galėtų išsiderėti dar geresnes kainas. Tai turėtų įtakos ir vandens kainai.

Pasak „Kauno vandenų“ generalinio direktoriaus, bendrą savivaldybės bendrovių ir įmonių elektros pirkimo konkursą būtų galima skelbti ateityje, tačiau ne dabar.

Toks savivaldybės bendrovės vadovo požiūris įsiutino Kauno merą. „Jaučiu, kad yra kažkoks suinteresuotumas. Stebina, kad direktorius nelinkęs ieškoti būdų, kaip elektros įsigyti pigiau, o juk tai turi įtakos ir vandens tarifui“, – piktinosi meras.

Turi galiojančią sutartį

Pasak „Autrolio“ generalinio direktoriaus Gintauto Činiko, neterminuotą sutartį su elektros tiekėjais įmonė pasirašė 2010 m.

„Tuomet direktoriumi dirbo kitas žmogus. Mes ieškome kabliukų, kaip teisiškai galėtume nutraukti sutartį. Bet tai nėra lengva, nes tiekėjai laikosi numatytų sąlygų ir per visą laikotarpį nė karto net neužsiminė apie kainos didinimą“, – sakė G.Činikas.

Jo teigimu, jeigu atsirastų galimybė elektrą pirkti pigiau, būtina ja pasinaudoti.

„Palaikau mero sprendimą elektros energiją pirkti bendrai. Mums svarbiausia, kad būtų kuo mažesnė kaina, todėl jokio skirtumo, kas ją mums nupirktų. “Kauno vandenys„ suvartoja daugiausia elektros energijos, todėl natūralu, kad jie turėtų organizuoti šį konkursą. Jeigu savivaldybė įpareigos mus tai padaryti, be abejo, mes atliksime šį darbą“, – žadėjo G.Činikas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų