Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuvos pirmininkavimas ES: kokį Vilnių išvys svečiai?

2013-04-12 09:30
Lietuvos pirmininkavimas ES: kokį Vilnių išvys svečiai?
Lietuvos pirmininkavimas ES: kokį Vilnių išvys svečiai? / T. Urbelionio/BFL nuotr.

Šiandien Vyriausybės ir Vilniaus miesto atstovų susitikime turėtų būti nuspręsta, kaip sostinę parengti Lietuvos pirmininkavimui ES. Ambicijos – didelės, o laiko nedaug.

Šiandien viską nuspręs

Naujas aplinkkelis, nauji autobusai, angliškai kalbantys ir sąžiningi taksistai, žydintis Seimo fontanas, dešimtis naujai išasfaltuotų gatvių. Ir visa tai bus įgyvendinta mažiau nei per tris mėnesius, t. y. iki liepos 1 d., kai Lietuva perims pirmininkavimo ES Tarybai estafetę.

Šiandien savivaldybė turėtų pateikti ataskaitą, kas jau padaryta Lietuvai ruošiantis pirmininkauti ES, ir žadama sutarti, kas bus daroma.

Tikėtina, kad artimiausiomis dienomis pagaliau bus pradėti naudoti 15,7 mln. litų, skirti miestui tvarkyti iš Susisiekimo ministerijos Kelių plėtros ir priežiūros programos.

Tačiau nuo ko bus pradėta, kol kas neaišku, nes darbų, kurie turėtų būti nuveikti, sąrašas tikrai įspūdingas: kelias nuo oro uosto, kur leisis lėktuvai su garbingais svečiais iš Europos, iki Seimo rūmų, kuriuose vyks pirmininkavimo renginiai; objektai nuo negyvu ežiu pravardžiuojamo Seimo fontano iki čigonų taboro prieigas siekiančios Dariaus ir Girėno gatvės bei pustuzinis problemiškiausių sostinės gatvių.

Pirmiausia tvarkys kelius

Užsienio reikalų ministerijos Pirmininkavimo ES Tarybai departamento direktorius ir ministro pirmininko kanclerio pirmasis pavaduotojas Remigijus Motuzas, atsakingas už pasirengimo pirmininkavimui koordinavimą, nebuvo linkęs dramatizuoti padėties. Pasak valdininko, įvyko ne vienas susitikimas su sostinės meru Artūru Zuoku.

„Kasmet Vilniaus savivaldybė keliams tvarkyti gauna apie 20 mln. litų. Šiemet, be šios sumos, iš Kelių plėtros ir priežiūros programos papildomai bus skirta 15,7 mln. litų. Gal orai kiek kliudo pradėti darbus, bet tikimės, kad numatyti objektai bus sutvarkyti laiku. Savivaldybė labai maloniai su mumis bendradarbiauja“, – vylėsi R.Motuzas.

Tiesa, abejonių dėl valdininko žodžių kyla vos susipažinus su tvarkytinų gatvių sąrašu. Šiuo metu tvarkoma Šventaragio gatvė turėjo būti sutvarkyta dar 2009 m., Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečio proga. Lietuvai ruošiantis pirmininkauti ES remonto darbai laukia Kalvarijų, Pamėnkalnio, J.T.Vaižganto, A.Goštauto, Švitrigailos, Pilies, Geležinio Vilko, Pylimo ir J.Jasinskio gatvių. Be to, turėtų būti sutvarkytos Nacionalinės dailės galerijos prieigos, suplanuotas ir įrengtas privažiavimas prie Valdovų rūmų. Sąrašą galėtų pratęsti ir planai rekonstruoti Dariaus ir Girėno gatvę, tačiau sunku tikėtis, kad aplinkkelis bus baigtas per du mėnesius.

„Yra didelis įdirbis. Gal kiek užsitęsusi žiema trukdo pradėti šiuos darbus, tačiau greitu laiku jie turėtų būti pradėti ir padaryti. Mes stengiamės, kad pinigai remontams savivaldybę pasiektų kuo greičiau“, – optimizmo nepraranda Vyriausybės atstovas.

Keis taksi įvaizdį

Kiti miesto pertvarkos darbai, pasak R.Motuzo, nei Vyriausybei, nei miestui neturėtų papildomai kainuoti. Šiuo metu jau yra susitarimas dėl taksi darbo oro uoste. Nuo liepos 1 d. užsieniečius turėtų pasitikti malonūs, besišypsantys, anglų klabą įvaldę taksistai. Taip pat oro uoste turėtų atsirasti ir moderni taksi linija.

„Gauname nemažai skundų iš užsieniečių dėl mūsų taksistų. Minima neestetiška vairuotojų išvaizda, nekultūringas elgesys, aukštos kainos, apgavystės. Nauji reikalavimai taksi firmoms turėtų išspręsti šią problemą“, – dėstė R.Motuzas.

Taksi automobiliai stovės viena eile prie specialaus užtvaro. Taip pat tikėtina, kad ant automobilio kėbulo bus nurodyta įsėdimo ir važiavimo kaina.

„Oro uostas labai geranoriškai priėmė pasiūlymą dėl taksi pertvarkos. O pati reforma bus nemokama“, – pabrėžė pašnekovas.

Skirs naujus autobusus

R.Motuzas taip pat patvirtino savaitraščio turimą informaciją, kad svečiams pervežti bus naudojami naujieji Vilniaus viešojo transporto autobusai.

„Reikės pervežti iki 4 tūkst. dalyvių. Mūsų žiniomis, tam bus suteikti nauji autobusai“, – teigė Vyriausybės atstovas ir pridūrė, kad dėl gausaus būrio svečių miestiečiai ir viešojo transporto darbo grafikas neturėtų nukentėti.

„Kiek žinau, nė vienas iš šiuo metu kursuojančių autobusų nebus naudojamas svečiams vežti. Gal tai bus nauja autobusų partija. Svarbiausias principas, kurio bus laikomasi, – kad neliktų neigiamo įspūdžio miestiečiams“, – dėstė R.Motuzas.

Turėtų mieste atsirasti ir nauji reguliarūs autobusų maršrutai tarp vietų, kur vyks svarbiausi renginiai: tarp didžiųjų viešbučių, į parodų centrą „Litexpo“, Nacionalinę dailės galeriją.

Kalta buvusi Vyriausybė?

Savaitraščiui nepavyko gauti savivaldybės atsakymo dėl svečių iš ES vežiojimo Vilniuje į renginius.

„Kol kas, be Šventaragio gatvės projekto, nieko konkretaus nevykdome ir nedarome. Tad galėsime tik kiek vėliau atsakyti, kai paaiškės situacija“, – savivaldybė trumpai atsakė ir į kitus klausimus apie Vilniaus parengimą prieš Lietuvai pirmininkaujant ES.

Vis dėlto neoficialiai kalbama, kad dėl suvėluotų darbų kalta ne tik užsitęsusi žiema, bet ir ankstesnė konservatorių Vyriausybė. Nors ministerijos ir kitos institucijos jau seniai ruošiasi pirmininkavimui, važinėja po pasaulį pasisemti patirties ir pan., sostinei parengti nebuvo skirta nė lito. Esą Vilniaus valdžia kreipėsi į tuometę Andriaus Kubiliaus Vyriausybę pagalbos, tačiau dėl politinių interesų liko neišgirsta.


Fontaną pavers gėlynu

Galvos skausmą pasitinkant pirmininkavimą kelia ir Seimo fontanas. Skaičiuojama, kad renovacija kainuotų ne vieną milijoną litų. Tačiau yra siūlymų objektą sutvarkyti gerokai pigiau – tiesiog apsodinti jį gėlėmis.

Seimo kanclerio biuro vyresnioji patarėja Loreta Raulinaitytė informavo, kad vienas iš nuskambėjusių fontano tvarkymo pasiūlymų – jį paversti gėlynu.

„Teritorija, kurioje yra fontanas, priklauso savivaldybei ir ši turi ją tvarkyti. Mes neturime jokios teisės ten kištis. Buvome susitikę su savivaldybės atstovais, ir per tą susitikimą iš tiesų buvo pasiūlymas fontaną Lietuvos pirmininkavimo ES periodui paversti gėlynu“, – teigė L.Raulinaitytė.

Tai jau ne pirmas bandymas sutvarkyti fontaną. Pirmą kartą tai buvo bandoma padaryti dar 2006 m., kai buvo rekonstruojamas Gedimino prospektas, tačiau tuomet prasidėjus ekonominei krizei pritrūko pinigų. Susitikimai dėl fontano remonto periodiškai vyko iki 2012 m. Skaičiuota, kad jį sutvarkyti kainuotų apie 3 mln. litų.


Gatvės, kurios turės būti sutvarkytos iki liepos 1 d.

Kalvarijų

Pamėnkalnio

J.T.Vaižganto

A.Goštauto

Švitrigailos

Pilies

Geležinio Vilko

Pylimo

J.Jasinskio

Šventaragio.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų