Likučių po vakarėlių nebelieka

Likučių po vakarėlių nebelieka

2008-12-16 09:00

Kalėdinius vakarėlius rengiančios bendrovės pastebi, kad šiemet puotaujama prie kuklesnio stalo – neretai šventei įpusėjus vaišių nebelieka.

Vaišės – tik paragauti

Renginių organizatoriai šįmet kalėdinius vakarėlius rengia su gerokai kuklesniais biudžetais. Pirmiausia užsakovai taupo pirkdami mažiau maisto ir gėrimų. Dar praėjusiais metais šventės šeimininkai rūpindavosi, kad ant stalo nieko netrūktų, o dabar – kruopščiai skaičiuoja porcijas.

"Nukraudavo stalus įvairiais patiekalais, po vakarėlio likdavo trečdalis ar daugiau maisto. Dabar to nebėra. Pajutome, kad visi taupo", – pasakojo restorano "Bajorkiemis" direktorė Neringa Kanarskaitė.

Įmonių vakarėlius rengiantis viešbutis "Reval Hotel Neris" taip pat atidžiai skaičiuoja išlaidas vaišėms. Specialiai yra įdiegta efektyvi maisto apskaitos sistema. Viešbučio pardavimų vadovė Vilma Tamošauskaitė pastebėjo, kad į šventę žmonės neateina pavalgyti, vaišių tik ragaujama, nebėra mados priruošti gerokai per daug maisto.

"Kol prasiiri pro bičiulių būrį prie vaišių stalo, ne kažin ką randi ant jo", – sakė Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas. Esą miesto 600 metų jubiliejaus šventėje vaišės buvusios kuklios: vaisiai, sumuštiniai, vynas ir vanduo.

Maisto likučius išsiveža

Renginių organizavimo bendrovės "Idėjų srautai" vadovės Linos Galdikienės teigimu, dabar po švenčių niekas nebepalieka maisto likučių. Dažniausiai šeimininkai paprašo supakuoti likusias vaišes.

Renginių organizatoriai pastebi, kad po pokylių lieka tik įvairių valgomų dekoracijų, cukrinių gėlių nuo tortų, salotų lapų.

"Dažniausiai svečiai viską suvalgo, nes maisto ant stalo nebūna per daug, o kas lieka – išsiveža. Jeigu lieka žalumynų, jais pamaitiname šešias ožkas, kurias laikome tvartelyje šalia restorano", – pasakojo V.Tamošauskaitė.

Restoranų "Daugirdas" ir "Perkūno namai" rinkodaros vadovė Brigita Tomkevičiūtė pritaria, kad visi renginių organizatoriai maisto likučius dažniausiai pageidauja išsivežti. Jei švenčia kolektyvas, torto likučius ar sumuštinius deda ant pusryčių stalo.

Pasidalija su skurstančiaisiais

Jogailos Morkūno renginių organizavimo įstaiga "Pirmoji kava" likusiomis vaišėmis kartais pasidalija su vaikų namų ar senelių namų gyventojais.

"Kartą po vieno renginio Palangoje liko nemažai vaišių, viską nuvežėme į Kretingos vaikų namus. Esame vaišinę ir senelių namų globotinius", – vardijo "Pirmosios kavos" projektų vadovė Julija Kačkutė.

L.Galdikienė įsitikinusi, kad švenčiantys ponai galėtų vaišėmis pasidalyti su skurstančiais tautiečiais – būtų gražu, jei dalį šventinio stalo vaišių jie paaukotų socialiai remtiniems žmonėms.

"Jeigu kuri organizacija tokia paramą organizuotų, mielai prisidėtume ir paragintume vaišėmis dalytis mūsų klientus", – sakė L.Galdikienė.

Vaikų gerovės centro "Pastogė" direktorius Ričardas Kukauskas tikina, kad centras mielai priimtų labdarą. Vienam vaikui maitinti per dieną skiriama 13 litų – šios sumos užtenka tik pagrindiniams patiekalams, skanėstams lėšų nelieka.

"Jeigu kas nors sugalvotų mūsų vaikus pavaišinti, labai apsidžiaugtume. Iki šiol nėra buvę, kad ponai atvežtų vaišių, bet paprasti gyventojai atneša kūčiukų, saldainių", – pasakojo R.Kukauskas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų