Parduotuvių lentynose galima išvysti į šviežią svogūną plunksniniais it krapų lapais panašią daržovę. Tikriems virtuvės virtuozams nekyla klausimas, kas tai. Iš pankoliu vadinamos daržovės jie prigamina netradicinių patiekalų.
Atkeliavo iš Italijos
Restorano "Steakhouse Hazienda" (Maironio g. 13) virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas apgailestavo, kad ši daržovė Lietuvoje naudojama nepelnytai retai. "Iš tikrųjų ir pats buvau pamiršęs šį augalą. Juk su juo galima pagaminti tiek nuostabių patiekalų. Jį galima naudoti ir kaip daržovę, ir kaip prieskonį", – kalbėjo virėjas ir atskleidė, jog nuo šiol keletas nepaprasto skonio patiekalų su pankoliais atsiras ir jų restorano valgiaraštyje.
"Pankoliai beveik nenaudojami vieni. Kinų ar Indijos virtuvėje jie daugiau naudojami kaip prieskoninė žolelė, o Viduržemio jūros regione – dažniau kaip daržovė", – pasakojo R.Bolgovas.
Skaniausias su žuvimi
Restorano vyriausiasis virėjas patarė pankolių dėti ruošiant žuvies patiekalus. "Nesvarbu, keptas ar žalias, jis žuvies ar kitų jūros gėrybių patiekalams suteiks nepaprasto, pikantiško, bet švelnaus skonio", – laikydamas rankoje ką tik paruoštą risoto su pankoliais sakė virtuvės virtuozas. Šis itališkas patiekalas, pasak R.Bolgovo, gaminamas iš apkeptų ryžių, maišytų su susmulkintais pankoliais, svogūnais ir česnakais bei kepta jūros šukutėmis.
"Mano manymu, pankoliai labai subtilaus skonio, todėl prie mėsos patiekalų nelabai tinka. Taip pat su šia daržove galima gaminti ir salotas. Ji puikiai dera su fetos sūriu, mėlynaisiais svogūnais ir balzamiko padažu, pagamintu iš baltojo vyno ir graikinių riešutų", – virtuvės paslaptimis dalijosi R.Bolgovas.
Sveikai besimaitinantiems
Patiekalai su šia daržove ypač tinka tiems, kurie nori sveiko ir nekaloringo maisto. "Pankolis yra lengvo krapų ir anyžių skonio, turi vitaminų A, B grupės, C, E, K, karotino, kalio, kalcio, fosforo, jis gerina žarnyno veiklą, mažina kraujospūdį, todėl labai naudingas žmogaus organizmui", – kalbėjo virėjas. Pankoliai net kepami neprisigeria aliejaus, tad patiekalai bus lengvi ir neriebūs. "Iš pankolių galima pagaminti ir trintą sriubą. Pagardinę ją grietinėle gausime sveiką ir labai skanų patiekalą. O jeigu dar pridėsime gabaliuką keptos žuvies, skonis bus nepakartojamas.
Apie pankolį (galima mesti)
Pankolis – nuo seno naudojamas Viduržemio jūros regiono prieskonis, jis jau prieš 3 tūkst. metų buvo žinomas graikams. Bėgant laikui pasklido tiek į šiaurę, tiek į rytus, todėl dabar žinomas ir Šiaurės Europos ir Rytų Azijos virtuvėse. Vidurio Europoje pirmiausia naudojamas kaip duonos prieskonis. Be to, tinka koncervuojant daržoves arba actui aromatizuoti. Viduržemio jūros regione pankoliais gardinama mėsa ir paukštiena, dar dažniau – žuvis ir jūros gėrybės. Pankolių rasime itališkose dešrose, makaronų padažuose, su kitomis žolelėmis – alyvų aliejaus pagrindu paruoštuose marinatuose daržovėms ar jūros gėrybėms, kurios patiekiamos kaip užkandžiai. Kretos salos moterys stiprią pankolių vaisių arbatą maišydavo su jogurtu ir medumi – tokia kaukė skirta veido odai gražinti ir išlyginti.
Restorano šefo R.Bolgovo receptai
Salotos su pankoliais
Reikės: Fetos, pankolių, mėlynųjų svogūnų, įvairių salotų lapų, baltojo vyno ir graikinių riešutų balzamiko padažui.
Kaip paruošti: Supjaustykite fetą, susmulkinkite pankolius ir svogūnus, suplėšykite salotų lapus. Viską užpilkite balzamiko padažu.
Risoto su pankoliais
Reikės: Ryžių, pankolių, svogūno, česnako, jūros šukučių, vištienos sultinio, baltojo vyno.
Kaip paruošti: Ryžius troškinkite keptuvėje, kartais įpildami vištienos sultinio. Sudėkite smulkintus pankolius, svogūną ir česnaką, baigiantis troškintis, šliūkštelėkite šlakelį baltojo vyno. Patiekalą papuošite keptomis jūros šukutėmis.
Naujausi komentarai