Pereiti į pagrindinį turinį

Senamiesčio naujakurių rykštė - socialinių būstų gyventojai

2012-04-02 05:00
Senamiesčio naujakurių rykštė - socialinių būstų gyventojai
Senamiesčio naujakurių rykštė - socialinių būstų gyventojai / Gedimino Bartuškos nuotr.

Naujus butus sostinės senamiesčiu besidriekiančioje Vingrių gatvėje įsigiję miesto gyventojai sunkiai bepakelia socialinių būstų nuomininkų kaimynystę. Kiemas verčiamas šabakštynu, o ant pasėtos pievelės renčiami malkoms laikyti skirti skardiniai sandėliukai.

Kilnojamos būdelės

Ar norėtumėte įsigiję prabangų butą sostinės senamiestyje kiemu prie namo dalytis su savivaldybės skiriamo socialinio būsto gyventojais, kurie tą kiemą paverčia sąvartynu, o visų savo rakandų negalėdami sutalpinti namuose ant pievelės dar susirenčia ir jokio estetinio vaizdo neturinčias būdeles?

Su tokia bėda susidūrė senamiesčio Vingrių gatvės gyventojai – jų kieme ant tako vienas po kito išdygo keli skardiniai sandėliukai.

„Viską jie tuose sandėliukuose laiko. Kiek mačiau, ateina ir pasiima glėbį malkų, laiko dar visokius daiktus. Šiaip tikriausiai viską, kas netelpa namuose“, – dienraščiui „Vilniaus diena“ dėstė šios gatvės gyventojas Darius.

Dienraščio pašnekovas sakė, kad skardinės būdelės kieme stovi jau seniai, tačiau anksčiau jos niekam pernelyg nemaišė, nors ir neatrodė itin estetiškai. Situacija pasikeitė greta griūvančio socialinio būsto pradėjus statyti dar viena nedidelį daugiabutį.

„Statybininkams tos būdelės trukdė, tad šie jas perkėlė tolėliau. Automobilių aikštelėje pastatyti negalėjo, užtat pastatė ant pievelės, iš abiejų pusių šaligatvio. Suprantu, gal žmonėms labai reikia jų, neturi jie vietos daiktams laikyti, bet juk nepradėsime kiekvienas panorėjęs senamiestyje kieme statyti visokių būdelių, šiltnamių ir panašiai“, – kalbėjo pašnekovas.

Skardiniai savadarbiai sandėliukai, nežinant tiesos, atrodo lyg statybininkų vagonėliai, kuriuos laikinai pasistatyti šie turi teisę. Tačiau kaimynų nepageidaujami plytomis paremti statiniai greičiausiai ir toliau stovės ant pievos, nes kitos vietos jiems kieme tiesiog neliko.

Rūksta kaminai

Kitas Vingrių gatvės gyventojas dienraščiui sakė besijaučiąs, lyg būtų įsikūręs ne didžiausio šalies miesto centre, o kur nors apleistame priemiestyje. Jo teigimu, iš socialinio būsto nuomininkų kaminų kylantys dūmai kartais būna kur kas tamsesni, nei turėtų būti kūrenant malkomis.

„Sunku pasakyti, kuo jie kūrena dažniau, bet kelis kartus esu pastebėjęs, kad greičiausiai ne malkomis, o anglimis. Dūmai rūksta tokie juodi, o kvapas toks aštrus, kad deginant malkas tokio tikriausiai nebūna“, – tikino vilnietis.

Jis tvirtino, kad kaimynai ketina kreiptis ir į statybų inspekciją. Ne dėl greta vykstančių statybų, o dėl savavališkų sandėliukų.

„Nežinau, ar inspekcija čia gali padėti, bet nelegalių statinių mieste neturėtų būti. Apskritai kažkokia kvailystė su tomis būdelėmis. Ir toks gyvenimas miesto centre nėra normalus. Kaip kokiam kaimo vienkiemyje – ką nori, tą stato, kaip nori, taip gyvena“, – sakė pašnekovas.

Seniūnas galėtų padėti

Vilniaus miesto savivaldybės Senamiesčio seniūnijos seniūnas Romasis Petrauskas dienraščiui sakė gyventojams iškilusiais klausimais dažniausiai galįs padėti, tačiau apie Vingrių gatvės bėdas iki šiol nėra girdėjęs.

„Na, pirmiausia žmonėms gal reikėtų ne į žiniasklaidą kreiptis, o paskambinti į seniūniją ir išdėstyti tas savo problemas. Tada ir žiūrėtume, ką galima padaryti. Seniūnija tikrai sprendžia panašius klausimus, tačiau seniūnas juk neapeis visų gatvelių ir nesužiūrės, kur kas negerai“, – kalbėjo R.Petrauskas.

Jis pridūrė, kad jokių laikinų pastatų gyventojai savo kiemuose pasistatyti neturi teisės. Jei tokių statinių kur nors iškyla, juos liepiama nugriauti, gali grėsti ir baudos.

„Tikrai negalima nelegaliai nieko statyti, o laikini pastatai senamiestyje iš viso negalimi. Būna, kad gavę leidimą pasistato statybininkai ar kokie darbininkai, bet eilinis gyventojas to daryti negali“, – sakė seniūnas.

Jo teigimu, savavališkos statybos senamiestyje – itin retas atvejis. Nelegaliai pastatytus laikinus statinius seniūnija iki šiol buvo registravusi vos kelis.


Dangoraižių ir lūšnynų kaimynystė

Sostinės centre yra ir daugiau vietų, kuriose gyvendamas gali pasijusti lyg kaime. Kone visuose Vilniaus rajonuose gausu medinių namelių, iš kurių kaminų rūksta dūmai, o gatvės neasfaltuotos.

Vienas keisčiausių mikrorajonų – savivaldybės dangoraižio panosėje esančios Šnipiškės. Ši teritorija mieste iš visų pusių apsupta dangoraižių ir daugiabučių namų, tačiau pati atrodo taip, kad užsienio kino bendrovėms niekuo nesiskiria nuo Sibiro kaimo.

Panašiai atrodančių vietų yra ir mero Artūro Zuoko taip mylimame Užupyje, prestižiniame Žvėryne. O ką jau kalbėti apie miesto pakraščius, kuriuose pasijusti, kad gyveni didžiausiame šalies mieste, yra tiesiog neįmanoma.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų