Pereiti į pagrindinį turinį

T.Staniulis: prokuratūra turi tapti atviresnė (interviu)

2010-08-02 12:25
T.Staniulis: prokuratūra turi tapti atviresnė (interviu)
T.Staniulis: prokuratūra turi tapti atviresnė (interviu) / Antano Slavinsko nuotr.

Tariantis telefonu dėl interviu, kandidatas į antrojo generalinio prokuroro pavaduotojo postą Tomas Staniulis apgailestavo, kad neužsirišo kaklaraiščio. Pajuokavau, kad ir interviu tegu bus "be kaklaraiščio".

– Ar netikėtas jums buvo šis pasiūlymas?

– Tai labai didelis mano darbo įvertinimas. Buvo laiko ir apgalvoti, ir apsispręsti. Buvo permainų laikotarpis, keitėsi visa mūsų vadovybė, gavau tokį pasiūlymą ir aš jį svarsčiau.

– Minite, kad siektumėte prokuratūrą paversti demokratiškesne ir atviresne. Kaip tai turėtų atrodyti?

– Manyčiau, kad informaciją apie tam tikrus ikiteisminius tyrimus turėtume pateikti visuomenei anksčiau. Dažniausiai tai būna rezonansiniai įvykiai, todėl laiku apie juos neinformavus visuomenės kyla tam tikrų spėlionių ir atsiranda tam tikras nepasitikėjimas. Gal netgi formuojasi nuomonė, kad teisėsaugos institucijos netinkamai dirba, nors vėliau dažniausiai paaiškėja, kad taip nėra. Greičiau pateikiama informacija būtų į naudą ir visuomenei, ir prokuratūrai kaip institucijai.

Demokratiškesnė prokuratūra – tai reiškia, kad turėtume sugebėti išgirsti visus žmones, nesvarbu, ar jie iš miesto, kaimo ar kaimelio. Ir mūsų sistemoje reikėtų nepamiršti žmonių, kurie dirba, atrodo, paprastą darbą, bet be kurio sistema taip pat sušlubuotų. Tokie žmonės dažnai turi puikių minčių dėl reformų, dėl darbo optimizavimo – juos tik reikia išgirsti.

– Po vadinamojo Kauno pedofilijos skandalo ypač susvyravo žmonių pasitikėjimas prokurorais.

– Kai žmonės pamatys konkrečius mūsų darbus ir juos įvertins, viskas išsispręs savaime. Nekalti neturi bijoti prokuratūros. Prokurorų turi bijoti tie, kurie daro nusikaltimus.

– Esu šalininkas pagreitinto bylos tyrimo, kai per dešimt dienų tyrimas pradedamas ir baigiamas. Kiekvienam nukentėjusiajam nusikaltimas yra didžiulis moralinis išgyvenimas. Vienas mano tikslų – kad mes kuo aktyviau ir greičiau apgintume nukentėjusiųjų interesus. Greitas tyrimas – trumpesnės nukentėjusiojo kančios.

– Kauno apygardos prokuratūroje kontroliavote sunkių ir labai sunkių nusikaltimų tyrimą. Paminėkite kelias jums labiausiai įstrigusias arba didžiausią atgarsį visuomenėje sulaukusias bylas.

– Visus nusikaltimus, kuriais sunkiai sutrikdoma sveikata arba atimama žmogaus gyvybė, vadinu rezonansiniais. Ir nesvarbu, žinomas ar ne asmuo tai padarė ar nukentėjo. Rezonansiniais vadinu tokius nusikaltimus, kurių pasekmės nebepataisomos.

Dirbant Kauno apygardos prokuratūroje labiausiai įstrigo du ikiteisminiai tyrimai, kai po du žmones nužudžiusius asmenis teko nuteisti iki gyvos galvos.

– Baisu? Koks jausmas? Gal mirties bausmė kartais atrodo švelnesnė nei bausmė iki gyvos galvos.

– Sentimentų yra, bet mes turime laikytis įstatymų.

– Prokurorų darbas reikalauja ne tik daug teisinių žinių, patirties, tačiau tenka patirti ir nemažai neigiamų emocijų. Kas, jūsų nuomone, prokurorams padeda įveikti sunkumus darbe?

– Su kolektyvu išvažiuodavome į keliones, stengdavomės pastebėti visa, kas aplinkui gražu. Taip įveikdavome tas neigiamas emocijas.

– Ar pavyksta kasdien, užrakinus kabineto duris, palikti čia darbo rūpesčius?

– Deja, su darbo problemomis tenka grįžti ir į namus. Ne visada gali nebegalvoti užrakinęs kabineto duris.

– Tai kenčia šeima?

– Prokurorų šeimos stiprios. Tai ir padeda visas tas įtampas pakelti. Esu vedęs, turiu sūnų ir tai mano stiprybė.

– Kaip šeima reagavo į pasiūlymą karjeros šuoliui?

– Padėjo apsispręsti.

– Gal turite kokį pomėgį padedantį kasdien užsimiršti ir atsipalaiduoti? Kai kurios moterys, norėdamos atsipalaiduoti, siuvinėja.

– Kai kurios mezgančios ir siuvinėjančios moterys detektyvus rašė (juokiasi). Mėgstu keliauti, pabūti gamtoje, bendrauti, žvejoti, sportuoti. Norų ir pomėgių daug, tik laiko mažoka. Stengiuosi gyventi aktyviai, ir tai man padeda įveikti darbo įtampą.

– Kaip įsivaizduojate save po dešimties metų?

– Ateitis turi būti gera, šviesi ir laiminga.

– Koks jūsų gyvenimo credo?

– Ginčytis visada daug lengviau negu suprasti – tuo aš vadovaujuosi ne tik darbe.


Biografija

T.Staniulis teisininko profesinę kvalifikaciją įgijo Vilniaus universiteto Teisės fakultete.

Prokuroro karjerą pradėjo 1998 m. stažuodamasis Prienų rajono apylinkės prokuratūroje.

1999 m. paskirtas Prienų rajono apylinkės prokuroru, vėliau – Kauno apygardos prokuratūros Prokurorinės veiklos kontrolės skyriaus prokuroru, 2003 m. dirbo Pirmojo (Labai sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo organizavimo) skyriaus prokuroru.

Nuo 2006-ųjų liepos 10 d. T.Staniulis vadovauja Kauno rajono apylinkės prokuratūrai. Tuo metu jis buvo jauniausias šalyje prokuratūros vadovas.

Prieš kelias dienas 35 metų gimtadienį šventęs kandidatas, kurį Prezidentei pristatė generalinis prokuroras, teigė, kad sudėtingą situaciją prokuratūroje vertina kaip didelį asmeninį iššūkį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų